Een weekendje Champagne

In mei profiteerden we van het verlengde Hemelvaartweekend om naar de Champagnestreek te trekken. Ik geef toe, we hebben getwijfeld, want vier dagen daarheen, en wat is daar te doen behalve champagne drinken?

Nog meer champagne drinken.

champagne, champagnestreek

Neen, versta mij niet verkeerd: de Champagne-Ardennes schijnt ook een goede wandelstreek. Alleen was ik al moe van de godganse dag champagne te drinken én was het ook nog eens erg warm, zodat het er niet van gekomen is. Da’s voor een volgende keer. Want een volgende keer, die komt er zeker!

Châtillon-sur-Marne

We logeerden in een piepklein dorp, een handje huizen over een heuveltop gegooid, met bovenop het gigantische standbeeld van Paus Urbanus II, die hier werd geboren maar de wijde wereld introk om de kruistochten te promoten. Van aan zijn voeten hadden we een prachtig uitzicht op de omgeving. Ideaal picknickplekje.

champagne, champagnestreek

We huurden een nog gloednieuw appartementje voorzien van alle gemak (behalve een afwasmachine) en een terras op het zuidwesten waar ik menig uur met een boek heb doorgebracht.

champagne, champagnestreek

Épernay

We bezochten Épernay, de Champagne-hoofdstad, waar ze zelfs een Avenue de Champagne hebben met het ene grote champagnehuis naast het andere. De Champs-Elysées van de champagnestreek, quoi. ’s Middags aten we een lekkere pizza. En we maakten een korte wandeling naar de wijngaarden vlakbij, want die moesten we nu toch ook eens gezien hebben.

champagne, champagnestreek, Épernay

Reims

We bezochten Reims, maar dat was niet zo ons ding. De kathedraal was lawaaiig en druk – waar is de tijd dat je in een kerk moest zwijgen! In het toerismekantoor mochten ze geen champagnehuis voor ons reserveren, dus lieten we dat maar zo, hoewel ik graag Veuve Cliquot of Mumm eens had bezocht. Onder de middag gingen de gebouwen die wij wilden bezoeken – de Bibliothèque Carnegie (met prachtige art déco accenten) en het Musée de la Reddition (waar de Duitsers zich officieel overgaven aan het einde van WOII), twee uur dicht. Siësta. Ja. Reserveren voor de lunch hadden we niet gedaan dus was de enige optie een snelle hap in een hamburgerkeet. De kerk waarvoor we een half uur door de zinderende hitte liepen naar de andere kant van de stad (én weer terug), was de moeite, maar daarna was mijn kaars uit.
Ik denk dat we Reims bij een volgende gelegenheid een herkansing moeten geven, want door de warmte en mijn vermoeidheid zijn we redelijk snel naar onze gîte teruggekeerd en nochtans hoor ik enkel enthousiaste reviews over de stad.

Reims, champagne

Champagne!

En we dronken champagne. Zei ik dat al? In totaal deden we vier degustaties en kochten we 27 flessen champagne – hoewel niet allemaal voor onszelf want mijn ouders deden ook een klein bestellingske. Hopelijk komen we een jaar of twee toe, en kunnen we dan teruggaan. We bezochten twee kleine champagnehuizen in Châtillon (Charlier en Lacroix), en een grotere in Épernay (Georges Cartier) waar we twee tastings konden meepikken. Er zijn nog honderden andere champagnehuizen die we moeten proberen…

champagne, champagnestreek

Dus ja. Het was een verlengd weekend van veel eten, veel lezen, veel zon, veel rusten, veel rondwandelen en veel champagne. Wat heeft een mens meer nodig?

Het volledige verslag en alle praktische details vind je op mijn reisblog Vandebergentotdezee.

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.