Voor u getest: wasbaar maandverband #2

Een jaar geleden begon ik te experimenten met wasbaar maandverband. Na enkele maanden schreef ik daarover een review, en die eindigde niet al te positief. Maar intussen zijn we weer negen maanden verder en… ik ben hooked. Hoe minder van mijn ouwe trouwe Alwayskes ik moet gebruiken, hoe beter. Mijn huid is niet meer geïrriteerd aan het einde van #dietijdvandemaand en mijn badkamervuilbakje puilt niet uit. Win-win.

Ik kan begrijpen dat het voor veel mensen een grote stap is om te zetten; geen enkele vrouw is graag intensief bezig met al dat bloed daar vanonder, dat versta ik, en dat hoeft ook helemaal niet. Ik verzamelde enkele tips om te beginnen met wasbaar maandverband, en ik ben ook eerlijk over de nadelen, die echter niet opwegen tegen de voordelen!

Tips bij het gebruik van wasbaar maandverband

 • Begin met een testpakket. En laat er een aantal periodes overgaan zodat je kan wennen aan het gebruik. Geef het een kans!
 • Ik kom momenteel toe met vijf nachtverbanden, een stuk of tien gewone verbandjes en tien inlegkruisjes, omdat ik ze niet de ganse dag door gebruik. Maar dit is voor mij wel de perfecte hoeveelheid gebleken. Dat moet je zelf wat inschatten, maar koop zeker geen dertig stuks in één keer als je niet zeker bent of je ze gaat blijven gebruiken. Ze tweedehands doorverkopen of weggeven is immers niet zo evident.
 • Een nieuw setje wasbaar maandverband was je best drie keer voor, zodat de absorptie bij gebruik maximaal is. Daarna kan je ze gewoon op 60° wassen zoals en samen met je ondergoed.
 • Spoel de verbandjes na gebruik in koud water. Het is immers algemeen geweten dat warm water de eiwitten in bloed doet stollen. Bij mij volstaat het om ze aan het einde van de week voor te wassen op een koud programma, alvorens meteen daarna een was te draaien op 60°. Ik kan me echter voorstellen dat je bij hevigere bloedingen wel best sneller spoelt om te vermijden dat het bloed zich echt diep gaat vasthechten. Maar dat doe ik altijd in de wasmachine; ik ga niet zitten klooien in het wastafeltje van de badkamer… Da’s nogal vies. mijn wasmachine neemt maar zoveel water als er nodig is voor de hoeveelheid was in de trommel, zodat ik gerust kleinere wasjes kan draaien.
 • Sommige mensen laten hun verbandjes na gebruik in een emmer water weken. Doe dat niet. Het is onhygiënisch en niet leuk voor de mensen met wie je een badkamer deelt. En in mijn ogen ook overbodig wanneer je ze na enkele dagen in de wasmachine kan wassen.
 • Laat gebruikte verbandjes niet te lang liggen; een dag of vijf is wel zo’n beetje het maximum. Dit omwille van hygiëne maar ook omdat vlekken er anders moeilijker uit gaan. Ik was ze na vier-vijf dagen.
 • Gewassen verbandjes mogen absoluut niet in de droogkast. Dit proces ondermijnt hun absorptievermogen. Idealiter droog je ze in de zon, want dit bevordert het behouden van de witte kleur.
 • Draag een strakke onderbroek, desnoods een maatje kleiner dan je gewend bent: dan kan de boel niet verschuiven. Mocht je je dan toch nog te onzeker voelen, kan je altijd menstruatieondergoed aanschaffen: dat is een slipje met een absorberende laag. Dat draag ik ’s nachts met mijn nachtmaandverband erbij, om zeker te zijn dat er geen accidentjes kunnen gebeuren.
Wegwerpmaandverband. Bron: Google Search (‘maandverband’).

Nadelen van wasbaar maandverband

 • Je voelt de drukknopen op de fiets, afhankelijk van hoe je daar beneden in elkaar zit natuurlijk als ik het zo plastisch mag uitdrukken. Maar niet zodanig dat het mij enorm stoort, al zal ik geen fietstocht van een uur maken met dit soort maandverband tussen mijn benen.
 • Ze onderweg gebruiken blijft moeilijk, al durf ik tegenwoordig wel eentje meenemen naar het werk om als laatste verbandje van de werkdag te gebruiken; dat is weer één wegwerpverbandje minder immers. Ik overweeg om een speciaal zakje aan te schaffen waar vuile en schone verbandjes naast elkaar kunnen leven, maar dat is voor een volgende stap.
 • Tijdens een hittegolf of bij een dagtocht in de Ardennen zijn ze te warm, ook de inlegkruisjes. Dat heb ik proefondervindelijk beseft. Maar in dat geval is er nog altijd de wegwerpversie hé.
 • Wasbare maandverbanden worden meestal met microvezel of fleece gemaakt, omdat deze stoffen goed absorberen. Maar we weten intussen allemaal dat bij het gebruik en vooral het wassen van deze materialen microdeeltjes plastic vrijkomen die op die manier dus gewoon in het water terechtkomen. Zit me niet lekker, maar ik denk/durf hopen dat het nog altijd beter is dan wegwerpverbandjes en dat men op termijn ook hiervoor een oplossing zal vinden.
wasbaar maandverband
Proefpakketjes besteld bij Tante Rosa.

Voordelen van wasbaar maandverband

 • Ik vind ze veel leuker, aangenamer… Ze zijn zo zacht! Dat kan van Alwayskes en consoorten niet worden gezegd.
 • Ik voel me veel properder. Geen chemische bloemengeur en toch stink ik niet.
 • Geen geïrriteerde huid aan het einde van #dietijdvandemaand.
 • Beter voor het milieu: ik verklein er mijn (rest)afvalberg mee.
 • Het is goedkoper: een wasbaar maandverband kost makkelijk vijf euro maar je komt er uiteraard veel langer mee toe dan met een pakje Always. Het is dus een investering in het begin, maar wel eentje die snel loont.

Nu nog een milieuvriendelijker alternatief vinden voor wanneer ik toch wegwerpverband wil gebruiken, en ik kan met een gerust hart elke maand afzien. ;-)

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en bevat 100% mijn eigen mening.

12 Comments

 1. Ik heb die al jaren niet meer nodig, vanwege een spiraaltje Dus nog meer milieubewust en geen gedoe. Ik kan alleen katoen verdragen, ik zou in de problemen komen met microvezeltoestanden. Ik blijf lekker mijn spiraaltje dragen. Het mag van de gynaecoloog.Zit er al meer dan 8 jaar ondertussen. Sinds mijn bevallen van tweede kind, direct aan de spiraal gegaan. Aangezien ik 2 kindjs genoeg vondt. Ondertussen zijn de spiraaltjes heel erg verbeterd. Je hoeft ook niet te onthouden dat je elke dag een pil moet innemen en moet ook niet klooien met een condoom. Veel succes en chapeau dat je dat doet.

  1. Leen

   Aan een spiraaltje wil ik niet denken, brrr :) Ik besef dat het een goede oplossing is voor veel vrouwen maar eerlijk, voor ne vent zijn er makkelijkere en gezondere alternatieven bv een knipje. Dat zij eens moeite doen, denk ik dan, maar neen ’t zijn altijd de vrouwen die het moeten regelen. Ik zou liever mijn hormonen helemaal niet regelen en gewoon hun gang laten gaan, ik hoor van een paar vriendinnen die (om verschillende redenen) met de pil zijn gestopt, hoe veel beter ze zich daarbij voelen, maar helaas is dat dus geen optie en zijn er voor vrouwen geen gezonde alternatieven als je niet voortdurend een condoom wil gebruiken. Dus doe ik braaf voort met die giftige pil… want zo zie ik dat dus he, als giftig. Enfin. Ben wel blij met de wasbare maandverbandjes alleszins ;-)

 2. Ik probeer ook wasbaar maandverband te gebruiken maar dat spoelen en wassen vind ik toch een hele klus. Een paar jaar geleden is zo’n verbandje uitgetest en dat krijg ik nu helemaal niet meer proper. Een aantal nieuwe verbanden gekocht maar durf het precies niet goed te proberen uit schrik dat ik ze weer niet proper zou krijgen.

  1. Leen

   De wasmachine doet dat voor mij, dat spoelen en wassen, dus ik heb er weinig last van! In het begin kreeg ik ze ook moeilijk proper maar sinds ik ze dus eerst koud voorwas en daarna pas op 60° zijn ze meestal bijna helemaal proper. En laten drogen in de zon helpt dus ook echt, maar dat kan natuurlijk niet altijd.

 3. Blij te lezen dat je er ondertussen wel van overtuigd bent! Ik gebruik de mijne (twee stuks, van het merk van dat bruine met die egeltjes) niet zoveel, omdat mijn cup meestal volstaat, maar blijf er fan van. Die verbanden zijn trouwens gemaakt uit bamboe en katoen, dus als dat merk je aanstaat, heb je al zeker één optie waar je geen last van microplastics hebt :-)
  Ondertussen bestaan er ook verbanden met velcro, misschien zijn die praktischer op de fiets?

 4. Eerlijk gezegd, dat is me teveel moeite. Ik heb elke maand zo al genoeg last met die vervelende regels. Ik heb gelukkig geen irritatie van Always, moest dat wel het geval zijn, zou ik ook al sneller neigen naar een alternatief.

 5. Ik ben niet tegen, maar sinds ik mijn spiraal heb laten weghalen is het hier serieus de moeite. Ik wil nu niet heel vies doen, maar grote brokken zwart bloed en echt heel felle bloedingen. Is het dan nog een aanrader?
  Hoe kun je een voorwas doen zonder een hoofdwas? En … drukknopen?

  Ik ben een voorstander van nieuwe dingen proberen, maar het klinkt nog vreemd. Mss moet ik er gewoon eens voor gaan? Maar dan starten als de ergste dagen achter de rug zijn?

  1. Leen

   Ik heb een standje op mijn wasmachine ‘koude handwas’ of zoiets, duurt een half uurtje, dat gebruik ik dan als voorwas.
   Ge kunt het altijd eens testen he, er zijn proefpakketjes met drie verbandjes. Als het dan niks is, heb je er ook niks mee verloren. En ik zou inderdaad beginnen op ‘mindere’ dagen om wat te wennen. Ik heb er ook een jaar over gedaan om te wennen woeps :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.