Voor u getest: Fitbit Charge HR

In oktober 2015 begon ik mijn Fitbit Charge HR te gebruiken.

Mijne watte? Awel dit:

2016-10-25 19.38.10

Een multifunctionele ‘activity tracker’: een stappenteller, hartslagmeter, slaaptracker, horloge, trappenteller en calorieënteller in één.

Een stappenteller
Ik had er al veel over gelezen en veel over gehoord: als je 10.000 stappen per dag wandelt, ben je goed bezig. Wandelen is één van de gezondste sporten die er bestaat, en bovendien heb je er geen duur fitnessabonnement of speciale uitrusting voor nodig.
Ik heb een bureaujob en was benieuwd hoeveel stappen ik op een gemiddelde werkdag deed, dus installeerde ik een app op mijn gsm en hoewel die niet erg accuraat was – ik nam mijn gsm niet altijd mee als ik naar het koffie-apparaat, het toilet of een vergaderzaal moest lopen – spoorde het me wél aan om ’s morgens twee haltes vroeger van de bus te stappen en ’s middags een half uurtje flink rond te stappen in de stad, om toch maar aan dat getalletje te komen.
Dus na enkele maanden besloot ik: ik ben klaar voor een échte stappenteller! En zo kwam de Fitbit in mijn leven.

2016-10-25 18.25.26

Een horloge
Ha ja, het hangt immers rond uw pols. Ik droeg al jaren geen horloge meer maar nu is het zo handig om niet telkens mijn sjakosh overhoop te moeten halen op zoek naar mijn gsm, om het uur te weten te komen. Het schermpje licht enkel op als je de knop langs de zijkant induwt, of als je je pols draait. Dat laatste kan je uitschakelen, want sommige mensen worden ’s nachts wakker van het licht dat het schermpje veroorzaakt.

2016-10-25 19.38.06

Hartslagmeter
Deze vond ik belangrijk om te gebruiken tijdens het sporten. Natuurlijk is een meter die met een band rond je borstkas vastzit veel preciezer, maar dit horloge heeft me toch al een idee gegeven van mijn eigen grenzen. Ook interessant om te zien dat mijn ‘gemiddelde hartslag in rust’ in tijden va stress omhoog schiet.

Screenshot_20161025-202106

Slaaptracker
Naar deze functie was ik keibenieuwd. Van anderen hoorde ik dat het bij hen niet goed werkte: dat de Fitbit denkt dat je slaapt terwijl je in de zetel een boek zit te lezen, bijvoorbeeld. Zelf heb ik daar geen klagen van. De grafieken hebben me heel wat bijgeleerd over mijn slaappatroon: ik ben een zéér onrustige slaper want ’s nachts lig ik minstens een half uur te woelen.

Screenshot_20161025-201807

En ook nog…
* Calorieënteller: Fitbit berekent op basis van je beweging en je gewicht/leeftijd/etc hoeveel calorieën je die dag verbrandt. Je kan in de app ingeven wat je eet en drinkt, maar daar hou ik me echt niet mee bezig.
* Trappenteller: er worden niet letterlijk trappen geteld want ik vermoed dat hij ook bergop meetelt, gezien ik zelf amper trappen doe op een dag maar toch snel aan een stuk of vijftien kom door rond te wandelen in Leuven.
* Notificaties van je gsm: je zou kunnen instellen dat je op het horloge een melding krijgt wanneer er iemand belt, bijvoorbeeld, maar dat moet voor mij niet. Ik ben zo al genoeg met die verslavende smartphone bezig!

Wat ik nog mis

 • Een gps-tracker, maar dan moest ik een duurder model kopen en 150 euro voor een horloge vond ik al genoeg!
 • Een andere kleur. Ik koos indertijd voor paars, omdat het een beetje een herfstkleur is en dus bij me past. Maar niet bij al mijn kleren. Ik heb zelfs een paar keer het horloge uitgelaten – hoe hard ik er ook aan verknocht ben – omdat het echt vloekte bij een (feest)outfit.
 • Een beter batterijbeheer: de batterij gaat vijf dagen mee (handig!) maar je krijgt pas een melding dat de batterij bijna leeg is, wanneer je je Fitbit op dat exacte moment synct met je gsm. Of als hij echt plat is, want dan werkt het horloge gewoon niet meer. Het is me dan ook meer dan eens overkomen dat de batterij plat was op cruciale (sport)momenten. Aaargh.
 • Wifiloosheid: je moet altijd internetconnectie hebben om te kunnen syncen, en vooral in het buitenland is dat niet altijd het geval.

De meeste van bovenstaande minpuntjes worden opgelost in het nieuwere modelletje, de Fitbit Charge 2. Ik ben er nu al verliefd op eigenlijk, maar mijn huidige Fitbit is nog perfect bruikbaar – minimalisme for the win! – plus als ik een nieuw horloge koop, zou ik nu misschien eerder voor een echt sporthorloge gaan.

Screenshot_20161025-191047

Enkele cijfertjes om af te sluiten: op één jaar tijd…

 • sliep ik 1.890 uur en 21 minuten (februari, maart en april niet meegeteld wegens dat ik toen iets te geobsedeerd werd door mijn insomnia en daarom zonder horloge sliep).
 • deed ik 4.133.655 stappen, ofte gemiddeld 11.325 stappen per dag – augustus was de beste maand met 403.678 stappen (gemiddeld 13.021/dag) en februari de slechtste met 278.613 stappen (gemiddeld 9.607/dag).
 • was mijn hartslag in rust gemiddeld 65bpm.
 • werd er 2.887km afgelegd.

En u? Hoeveel stappen doet u zo op een dag?

12 Comments

 1. Ik heb er geen idee van, maar ik ben wel zeker dat het er te weinig zijn. Ik probeer vaker rond te lopen op het werk en tijdens de middagpauze een wandeling te maken, maar van dat laatste komt tijdens de koude donkere dagen niet veel in huis.

 2. Ik heb mijn Fitbit charge HR maar een half jaar gehad en al snel ingeruild voor de Fitbit charge 2. De vorige mat niet meer goed, synchroniseerde niet meer, bandje kwam los… Over de charge 2 ben ik heel erg tevreden en zou niet meer zonder willen.

 3. Inderdaad wel interessant dat je ook een hartslagmeting hebt en daardoor vb. die stressmomenten ziet (anderzijds vraag ik mij of ik niet al in een extra stresskramp zou schieten door te zien dat ik mij teveel aan het opjagen ben ;-)
  Ik gebruik gewoon mijn sporthorloge, omdat die ook quasi alles biedt wat zo’n fitbit kan en nog meer (behalve dan die hartslagmeting; daarvoor moet je echt wel een hartslagband dragen). Alleen heb ik daarmee ook wel het probleem dat dat echt niet bij alles past. Gelukkig telt hij mijn stappen ook wel als hij gewoon in mijn sjakosj zit :-)

  1. Leen

   Haha nee, ik zie dat meestal pas achteraf in de overzichtsgrafiek, het is niet zo dat ik op elk moment van de dag naar die grafieken ga kijken hoor :-) Dat is het enige wat me tegenhoudt om een echt sporthorologe te kopen: bij een man staat dat stoer, maar bij een vrouw is dat zo lomp om te dragen achter uw bureau.. Nu moet ik toegeven dat ik de laatste maanden minder met die stappenteller bezig ben. Ik weet intussen wanneer ik lui bezig ben :p Dus de dag dat mijne Fitbit begint te haperen, zal ik mss toch naar zo’n horloge kijken, dan kan ik ook bijvoorbeeld echt op hartslag beginnen sporten.

 4. Evi

  Sinds kerst heb ik een Gear Fit 2 van Samsung en verschoot ik van het aantal stappen dat ik zet. Als ik 50 minuten inactief ben geweest krijg ik een melding en dat helpt me wel om wat meer te bewegen op mijn dag. Ben er dus heel tevreden van :-)

 5. Ik ben zo content van mijn Fitbit Alta. Momenteel ben ik er minder mee bezig, het is winter hé, maar eens het beter weer wordt, let ik er op dat ik elke dag zeker mijn beweging heb en vooral mijn 10.000 stappen per dag.
  Als je op zoek bent naar een goedkoop polsbandje, bij Alieexpress vind je die zeker.

  1. Leen

   Om de één of andere reden heb ik de suggestie van mijn Fitbit begin dit jaar opgevolgd om mijn dagelijks doel te verhogen naar 11.500 stappen. Wat ik dus zelden haal, oeps :-D
   O merci voor de bandjestip! Die van de Charge HR kan je niet vervangen, maar de andere modelletjes inderdaad wel, dan hou ik dat in mijn achterhoofd voor later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.