Vijf tips voor minder autokilometers

Mensen die mij irl kennen, weten dat ik een hekel heb aan auto rijden. (Het heeft ook wel wat met schrik te maken, geef ik toe.) In het overbevolkte België, that is, want zet mij in Noorwegen achter het stuur en ik durf zelfs een halve bergpas oprijden en vrachtwagens voorbijsteken tegen 100km/uur (terwijl je daar maar 90 mocht dus). Ik heb 0% vertrouwen in de andere chauffeurs op de baan (en in mijn eigen reactiesnelheid mocht er iets gebeuren).
Los daarvan wil ik mijn steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet door o.a. minder autokilometers af te leggen.

minder autokilometers
Autovakantie in Noorwegen; Hardangervidda.

Auto versus openbaar vervoer

Versta mij niet verkeerd: ik heb niet per se iets tegen auto’s, toch niet voor langere afstanden. Er zijn nu eenmaal jobs waarbij je niet anders kán dan de auto nemen. Het is daarom goed dat er steeds groenere alternatieven op de markt komen, al blijft een auto een vervuilend monster.

Ik vind het heerlijk om met de auto op vakantie te gaan, de koffer vol te steken met mijn halve keuken, en de vrijheid te hebben om te stoppen waar en wanneer je wil. Hoewel de reis op zich niet langer dan een dag hoeft te duren voor mij; vanaf dag twee word ik ongedurig van het stilzitten. Een roadtrip is niet aan mij besteed; ik blijf graag enkele dagen op dezelfde plek alvorens verder te trekken. Noorwegen was een beproeving met de duizenden kilometers die we daar aflegden; hoe schoon het landschap waar we doorheen reden ook was.

minder autokilometers
Station Luik-Guillemins.

De trein zal altijd mijn favoriet vervoersmiddel blijven; het is een beetje melancholie omdat ik als student bijna dagelijks naar Mechelen pendelde met een boemeltreintje dat in elk klein stationnetje stopte, heerlijk vond ik dat, en later moest ik bus, trein en bus nemen om bij het lief te raken, een tocht van minstens anderhalf uur, mijn leesquotum vaarde er wel bij.
Het is zo’n ontspannen manier van reizen; je kan je rustig bezighouden, slapen, naar het voorbijglijdende landschap kijken…

Auto versus fiets

Voor korte afstanden gebruik ik het liefst fiets of bus. Voor ons allebei is het logisch dat wij het openbaar vervoer kiezen om naar het werk te gaan, want het lief werkt in Brussel en ik in Leuven dus parking- en benzinekosten zouden snel oplopen. Bovendien krijgt hij zijn abonnement volledig gratis en krijg ik fietsvergoeding van de werkgever. Dus win-win.

minder autokilometers

Ook mijn boodschappen doe ik met de fiets; dan maak ik na het werk een ommetje of doe ik tijdens mijn middagpauze mijn best om bij te dragen aan mijn stappentellerdoel. Dat is het voordeel van middenin een stad te werken. Vroeger gingen we nog elke week met de auto naar de supermarkt op ocharme 2km van ons huis… maar nu spaar ik de grote dingen (zoals diepvries, toiletpapier enz) op om één keer per maand met de auto af te halen.

Geen eigen auto?

Onze auto wordt feitelijk erg weinig gebruikt: om de schoonfamilie in het noorden van het land te bezoeken, om vrienden te bezoeken (want die wonen nogal verspreid), om maximaal één keer per maand de grotere boodschappen te doen, en om op reis te gaan. Onze kilometerteller staat na drie jaar nog net niet op 30.000 km, en dat komt dan nog omdat het afgelopen jaar Noorwegen op de agenda stond.
Moest er een Cambiopunt in de buurt zijn – en het dichtstbijzijnde is helaas niet binnen wandelafstand, wat ik feitelijk een vereiste vind – zou ik dat systeem van autodelen zeker overwegen; we weten meestal ver op voorhand wanneer we een auto zouden nodig hebben en het zou waarschijnlijk een pak goedkoper uitkomen (zeker gezien we nu nog steeds een omniumverzekering betalen).

Dus ik probeer zoveel mogelijk bewust om te gaan met die autokilometers; dat lukt goed omdat we centraal wonen met drie buslijnen die passeren, en een station en een stad vlakbij. En misschien dat we ooit, ooit wel zonder eigen auto door het leven zullen kunnen gaan…

minder autokilometers
Autovakantie in Normandië.

Vijf tips voor minder autokilometers

 • Probeer afstanden kleiner dan 5km – of onder 10km, als je echt een uitdaging wil! – te voet of per fiets af te leggen. Frisse lucht én goed voor de stappenteller.
 • Schaf jezelf een degelijke fiets-met-fietstas aan, en doe je wekelijkse, kleinere boodschappen met de fiets. Zo heb je ineens wat meer beweging: win-win, ja toch?
 • Neem zo vaak mogelijk het openbaar vervoer voor langere afstanden; dat betekent dat je een beetje de controle moet loslaten én dat je leesquotum significant zal stijgen. Of neem je laptop mee op de trein om te schrijven, lezen of werken. Weeral win-win!
 • Doe aan carpoolen met collega’s die in dezelfde gemeente wonen. Waarom vier bijna-lege auto’s de file insturen als het met één wagen ook kan?
 • Ga eens met de trein op reis, in plaats van met de auto. Zo toerden wij al twee keer door een stuk Toscane. Geen last van Italiaanse chauffeurkunstjes, drukke wegen, zinderende files of dramatische parkeerzoektochten, maar de luxe van stipte (!) aircotreinen en lekker kunnen ontspannen met een boek of een spelletje.

Waarvoor gebruik jij je auto? Kan het volgens jou minder?

23 Comments

 1. Ik woon in Gent en daar kan je tegenwoordig niet anders dan de auto aan de kant laten staan. Jammer genoeg is het openbaar vervoer hier best wel een beproeving… Wij hebben er gelukkig wel voor gezorgd dat we erg dicht bij een halte wonen, dus ver moeten we niet wandelen. Fietsen, daar ben ik geen held in en ik ga eigenlijk nog liever te voet voor korte afstanden (of neem de tram). Voor lange afstanden opteer ik toch voor de auto. Als je in Brussel werkt, is dat echter meestal een frustrerend gedoe. Ik nam toen ook het openbaar vervoer, maar werd daar eerlijk gezegd knettergek van. De treinen zaten overvol, hadden constant vertraging of verminderde samenstelling waardoor we wel haringen in een ton leken… Ik mis het absoluut niet. Met de auto doen wij ook niet zoveel kilometers eigenlijk, al doen we er wel de wekelijkse boodschappen mee. 6 flessen water, dozen melk e.d. zie ik me echt niet op een fiets vervoeren. En voor alles op te sparen tot 1 keer per maand hebben we niet genoeg bergruimte. Ofwel drinken wij gewoon extreem veel ;-). Jij lijkt alvast zeer goed bezig op het vlak van mobiliteit!

  1. Leen

   Haha nee, wij drinken kraantjeswater… scheelt heel veel gesleur! En melkdrinkers zijn we ook niet. Dus voilà dan lukt het wel makkelijk(er, want soms voel ik mij net een muilezel met die kilo’s groenten in mijn fietstassen) om boodschappen met de fiets te doen.

 2. Ik ben wat autogebruik een beetje zoals jij, denk ik. Ik rij niet graag. En bovendien is veel autorijden inderdaad niet goed voor het milieu en voor onze conditie. Ik gebruik dus veel de fiets (ook voor boodschappen, vind dat met een paar goede fietstassen inderdaad ook wel doenbaar), in combinatie met openbaar vervoer (kom ik veel meer ontspannen uit dan uit de auto) en af en toe, als het moeilijk anders kan, de auto. Roadtrips vind ik dan weer wel leuk, maar dan wel met een beperkt aantal kilometers per dag. Op dat vlak zijn mijn man en ik perfect complementair: ik rij niet graag, hij rijdt niet graag met iemand anders mee.

 3. Ik heb een jaar zonder auto geleefd maar ik heb me er dan toch één aangeschaft. De reden is vooral de honden, ik heb er 3 stuks en met 3 op een trein waarvan er twee zenuwachtig zijn en niet stilstaan, is dat een vermoeiende onderneming. Bovendien is de treinverbinding in het weekend een ramp, wij hebben er slechts 2 per uur dan en de laatste is om 22h terug.

  Naar het werk ga ik met de trein, veel leuker om te lezen dan me te ergeren in de file. Maar ik geef toe dat ik sinds ik een auto heb, sneller de auto neem ipv 4 km te fietsen.

  1. Leen

   In het begin namen wij ook plots heel vaak de auto, ik denk dat we het toen beu waren om telkens met boodschappen die zware bergop naar ons appartement te nemen, in weer & wind. En ik geef toe, als we naar vrienden gaan of mijn ouders die ook <5km weg wonen, dan nemen we ook al eens vaker de auto van zodra er regen voorspeld wordt. Maar ik geniet wel van de lichaamsbeweging van fietsen, ik ben gewoon graag buiten...

 4. Als je zoals jij het geluk hebt vrij centraal in het land te wonen en dichtbij een grotere stad, dan is het openbaar vervoer een goede optie. Als je echter in een uithoek woont zoals ik, dan is dat al wat minder: vrij lange reistijden, lage frequenties, niet altijd betrouwbare overstappen, weekenddienstregelingen die heel erg mager zijn, kortom vaak geen optie. Ik probeer mijn auto minstens een dag per week niet te gebruiken (lukt meestal wel) en ritten te combineren (op de terugweg van het werk nog even langs de winkel).

  1. Leen

   Inderdaad, daarin heb je gelijk. Vandaar dat ik hier wel graag woon, waar we nu wonen: dichtbij alles. Dan vind ik het alleszins super dat je één dag per week toch de moeite doet om de auto te laten staan!

 5. Ik heb verschillende keren rij-examen gedaan en nooit geslaagd. Ik weet niet of ik het nog wel wil want denk dat ik ook te veel schrik heb.
  Voorlopig geraak ik op de meeste plaatsen met het openbaar vervoer of door met vrienden mee te rijden.
  Als ik een rijbewijs zou hebben, zou ik geen auto kopen maar via Cambio een auto delen.

  1. Leen

   Als je je voorlopig kan redden zonder auto, zou ik me daar inderdaad niet te veel op focussen hoor. Leven zonder auto kan perfect, zeker als je zoals jij vlakbij een stad woont.

 6. Hier ook maar één auto, die van mijn man. Ik heb nog altijd schrik van autorijden (ik heb wel mijn rijbewijs), dus ik probeer het niet te doen als het niet hoeft. Geef mij maar de fiets of de bus, ook al verlies je met die laatste wel veel tijd en heb je minder vrijheid. Maar niks wat een boek niet kan oplossen :-)

 7. Voor mij is autorijden net een happy place. Ik kom dan echt tot rust, gewoon mijn eigen gedachten en muziek. Zelfs keihard vloeken op andere bestuurders kan soms bevrijdend zijn. Misschien ook omdat ik gewoon nergens geraak zonder auto vanuit mijn boerengat. Op de trein lees ik ook wel graag een boek, maar dat is een beetje als naar de cinema gaan. Je ergert je aan de mensen rondom je, thuis alleen in de zetel geniet je meer van de film. Dus ja ik zou meer moeten fietsen naar ergens, want groener en gezonder enzo, maar niet evident om mijn autootje te laten staan.

  1. Leen

   True, muziek luisteren is iets wat ik enkel in de auto doe tegenwoordig. Maar zelf rijden én tegelijk muziek luisteren gaat enkel als ik helemaal ontspannen ben en euhm in het Belgische verkeer lukt mij dat dus niet. #broekschijter Zeg en anders met de fiets naar ’t werk? Nee? ;-)

 8. Wij halen de auto vooral boven als we met onze kleine kindjes ergens heen willen, hoewel daar sinds een paar maand ook al wat verandering in is gekomen dankzij de fietskar die ik kocht om achter mijn elektrische fiets te hangen. Dan is een uurtje fietsen met kindjes niet zo’n beproeving meer.

 9. Wij hebben 2 auto’s, een fima wagen voor het lief, als vertegenwoordiger zijn kantoor eigenlijk en de mijne vooral om taxi te spelen :-), hij wordt 8 jaar en er staan 60.000km op. Ik rij 4dagen met de fiets naar het werk en voor korte afstanden ( sport, familie) neem ik de fiets of het moest gieten :-). Ik rij wel graag met de wagen maar mij stoort vooral dat je overal stilstaat en het is en blijft een vervuiler…..ook neem ik ondanks natuurlijke afkeer voor het openbaar vervoer liever dat dan staan aan te schuiven :-). Ik weet niet of wij nog 2 auto’s nemen als mijne voor de schroothoop is, ik denk eerder voor mij een electrische fiets.

 10. Momenteel gebruik ik de auto enkel en alleen om de mini-me’s naar school te doen en voor boodschappen. Sinds ik vaker met de bus naar het werk ga, sta ik versteld hoeveel dit scheelt in de portemonnee. Jammer genoeg kost het openbaar vervoer meer tijd, maar tijd die ik besteed om te lezen.

 11. Super dat jullie je autoverbruik zoveel mogelijk proberen beperken! En inderdaad: lang leve leestijd op het openbaar vervoer. Ik kon mij in België soms heel erg ergeren aan de vertragingen (hier gebeurt dat zelden), maar no way dat ik dat ooit zou ingeruild hebben voor een file waarin je nu eens echt niets kan doen.

  Wij hebben onze auto ondertussen buitengesmeten, maar hebben wel een autodeelpunt op 800m van onze deur, dat helpt natuurlijk. Die huren we wanneer we een plaats willen bezoeken waar we met het OV moeilijk geraken of om naar België te gaan. Ideaal zo!

  1. Leen

   ‘Jullie’, zeg maar ‘gij’ want het lief heeft een hekel aan fietsen en zal altijd auto boven fiets kiezen :p Moest er vlak bij een autodeelding zijn (zoals Cambio), ik zou ook niet aarzelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.