Negen tips voor een groenere Kerst

Een witte Kerst – of waarschijnlijker: een groene Kerst!

Thuis doe ik al een paar jaar weinig moeite om de boel kerstig te decoreren; ik zet gewoon een aantal kaarsen en klaar. Toen ik voor het werk – waar ze niet geloven in plastieken gevallen, nee, enkel in the real deal – op zoek ging naar een kerstboom, ging ik op een bepaald moment keihard op de rem staan:

How Leen, waar zijt gij mee bezig jong? Een boom kopen die speciaal voor u werd gekweekt en wordt gekapt? En op 6 januari door ’t stad wordt opgehaald om verbrand te worden? Verbrand! Weet gij wel hoe gruwelijk dat is?!

Ik zou op mijn kerstlijstje een boom zetten, maar zelf rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de dood van een andere boom? Nee. Kon niet.

En toen ging ik nadenken: hoe kan je een Kerstmis ‘groen’ maken? (Op een witte Kerst hoeven wij in Vlaanderen toch niet te hopen. Hoewel. Met alles wat er de afgelopen dagen is gevallen. En ziet hieronder een foto van 25 december zeven jaar geleden, met hond Zahra pootdiep in de sneeuw!)

tips voor een groene Kerst

Een groene kerstboom

Het allerbelangrijkste aan Kerstmis is natuurlijk de boom. In veel huishoudens zie je al alternatieven verschijnen zoals kleine boompjes op de kast uit hout. Een plastic boom is uit den boze, natuurlijk, want plastic dat is echt niet goed voor het milieu. Al durf ik beweren dat een plastic boom die 20 jaar meegaat nog altijd beter is dan op diezelfde tijd 20 bomen vermoorden. Maar ja, wie ben ik?

Voor wie toch een echt pronkstuk in zijn living wil zonder dat het daarom per se een boom hoeft te zijn, zijn er opties.

1. De adoptieboom

In Nederland zijn er verschillende initiatieven waarbij je als klant een boom kan ‘adopteren’: hij wordt bij je thuis geleverd en na de feestdagen weer opgehaald, geplant en het jaar nadien krijg je hem terug. Enzovoorts. In België heb ik zoiets niet gevonden (en geloof me, ik heb het internet volledig omtgespit). Natuurlijk kan je zelf een boom in een pot kopen en die achteraf in je tuin planten – met pot en al, heb ik mij laten vertellen, zo kan de wortelkluit niet al te groot worden en krijg je hem het jaar nadien gemakkelijker uitgegraven. Helaas heb ik geen tuin.

2. Washitape

Ik lach er niet mee: met washitape kan je heel wat mooie dingen maken. Het jaar dat het kerstfeestje met mijn vriendinnen bij ons thuis was, maakte ik er een punt van om de living vol te steken met zoveel mogelijk ‘kerstbomen’: geknipt uit papier, gehaakt aan een slinger, minikerstboompjes op de kast, en met washitape op de muren, compleet mét kerstballetjes dus hé. Ideaal voor wie iets kunstzinnigs wil doen dat toch nog de gezelligheid van Kerstmis uitstraalt.

tips voor een groene Kerst

3. Maak zelf een kerstboom

En het liefst met spullen die je gewoon in huis hebt. Ik heb kasten vol boeken, dus maakte ik enkele jaren geleden – toen we hier pas woonden en ik niet wilde investeren in een plastic boom die 11 maanden per jaar onnodig plek inneemt die er in ons reeds volgestouwde appartement niet is – een boekenboom. Met dank aan Pinterest voor de inspiratie, natuurlijk. Omdat mijn boeken alfabetisch gesorteerd zijn en ik langer ben bezig geweest met ze achteraf allemaal terug in de kast te zetten dan het duurde om de boom op te bouwen, is dit geen project dat ik vrijwillig ga herhalen.
Op het werk, waar de kast uitpuilt van de intussen hopeloos verouderde webdesignboeken in alle diktes en formaten – ideaal voor een boekenkerstboom! – was dat een ander verhaal en ’t is gewoon leuk hoe bezoekers en nieuwe collega’s verbaasde ogen trekken bij het zien van zoveel kerstig én ecologisch moois.
Je zet er een piek op, hangt er lichtjes over en in ’t donker komt deze ‘boom’ het best tot zijn recht. Ziet hem stralen!

boekenkerstboom

Groene kerstcadeautjes

Geen Kerst(boom) zonder cadeautjes, juist? Maar in plaats van uw petekindje de zoveelste bouwdoos van Lego te geven, of uw bomma de zoveelste kaarsenset, waarom niet iets kopen dat zowel duurzaam is als gewaardeerd zal worden door de ontvanger?

1. Zelf een cadeau maken

Maak zelf een klein cadeautje. Ben je handig met de naaimachine, dan vind je (alweer) op Pinterest een ton leuke ideeën voor kerstbomen en andere shizzle. Maak voor dat schattige metekindje een nog schattigere kersttrui, waarom niet? Bakken staat ook hoog op de ideeënlijst, want met Kerstmis propt ge u toch al vol, dan kunnen heerlijke, zelfgebakken koekjes er nog wel bij. Het lekkers op de foto maakte ik enkele jaren geleden als extraatje voor iedereen bij wie we die feestdagen mochten gaan eten.

tips voor een groene Kerst

2. Lokaal & bewust kopen

Er zijn zoveel leuke webshops en plaatselijke kleine winkeltjes, gerund door gepassioneerde zelfstandigen die van hun droom hun beroep hebben gemaakt. Vergeet bol.com, steek uw neus eens uit de deur en ontdek zoveel moois, met liefde gemaakt, en vaak ook uniek.

3. Plantjes

Niks mis met plantjes. Ik ben grote fan van plantjes, dus waarom geen plantje vragen voor onder de kerstboom? En zeg nu niet: “Ah, een kerstroos!” want kerstrozen dat overleeft bij mij niet. Niks met bloemen eigenlijk. Een simpele groene plant aub, hierzo!

tips voor een groene Kerst

4. Een belevenis

Het moeten niet altijd materiële dingen zijn, daar onder de boom. Zo gaven we het lief zijn halfzusje een uitje naar Planckendael cadeau voor haar communie. Kinderen hebben tegenwoordig alles al, maar volwassenen ook. Dus waarom geen restaurantbezoek cadeau doen, met uzelf want dan is het win-win voor beide partijen.

5. Het inpakpapier

Nog zo’n heikel punt, want hoeveel papier wordt er dankzij de feestdagen niet verspild? Iederéén wil natuurlijk een cadeautje met een leuk papiertje er omheen. Doe zoals mijn oma en pak alles voorzichtig uit; dat papier kan volgend jaar nóg eens dienen. En lukt dat niet, laat de kinderen er dan op tekenen of gebruik het als kladpapier. Ik ga er dit jaar een punt van maken om niks in te pakken; ik steek het in een doos, dichtplakken, iets op tekenen en klaar. Schoendozen genoeg in ieder huishouden, niet dan?

tips voor een groene Kerst

Een groene kerstmaaltijd

Kook met verse, lokale seizoensproducten, dat is de enige tip die ik u hier meegeef. Pompoen, witloof, kool, spinazie, prei, aardappelen, pastinaak…. Er is zoveel lekkers dat je kan combineren met een stukje wild, of wie weet ga je voor een volledig vegetarisch menu….

Maar vooral… Geniet van deze warme, lichte dagen met de mensen die je graag ziet rond u. Dat is het belangrijkste.

 

6 Comments

  1. Leuke ideeën! Mijn nonkel zei iets over een klein soort kerstboom die geen naalden verliest, hij gaat die nu kopen en plant die dan in zijn tuin om dan de volgende 10 jaar te blijven gebruiken. Dat lijkt mij ook wel redelijk groen. Ik probeer ook steeds meer lokaal en bewust te kopen en heb het dit jaar ook toegepast voor de cadeautjes onder de kerstboom.

  2. Vorig jaar stond ik op het punt om een boom te adopteren, tot ik zag hoeveel dat toch nog ging kosten :-)
    Dit jaar zal het zonder echte kerstboom te doen zijn, al ga ik misschien eens zo’n boekenboom proberen. Mijn boeken zitten toch nog in verhuisdozen, dus ’t is sowieso geen extra werk én zo geraken ze tenminste nu al uitgepakt, want ik heb nog geen boekenkast :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *