In vier stappen naar uw ideale weekmenu

Hoe maak je een weekmenu? En waarom zou je je daar in godsnaam mee bezighouden?
Ik vertelde u hier al wat een fan ik ben van dat systeem en z’n vier grote voordelen:

* geen tijdsverspilling want niet moeten staan piekeren in de supermarkt;
* geen frustraties wanneer je thuiskomt want je moet niet meer uitzoeken wat je gaat eten;
* geen geldverspilling want je koopt enkel wat je nodig hebt en op je boodschappenlijstje staat;
* geen eten weggooien aan het einde van de week.

Maar hoe begin je daar nu aan?

1. Verzamel recepten en maak een favorietenlijst

kookboek, kookblog, weekmenu

Tijdschriften en het internet zijn een onuitputbare bron aan inspiratie. Mijn kast puilt uit van de kookboeken, die van u ongetwijfeld ook. Het zal je verbazen hoe snel je een stapel recepten hebt verzameld die je stuk voor stuk wil klaarmaken, “als het er ooit eens van komt”.
Als je door de bomen het bos niet meer ziet maar je toch graag die recepten effectief een keer wil gaan gebrúíken, dan is het handig om je enkele uren af te zonderen en alles te catalogiseren. Ik gebruik daarvoor de gratis versie van Evernote. Ik durf op een dooie avond met According to Jim op de achtergrond een kookboek uit de kast te plukken en de benodigde ingrediënten in mijn Evernote te noteren – niet het hele recept, natuurlijk, want dat vind je nog steeds in het kookboek terug. Op die manier kan ik, als ik eens zin heb in pompoen, heel snel alle recepten met pompoen in mijn Evernote terugvinden, en er eentje uitkiezen voor op mijn weekmenu.
Recepten die goed meevallen en die ik vaker klaarmaak, komen op mijn favorietenlijst. Dat is erg handig om naar terug te grijpen op inspiratieloze momenten, of om gaten in je weekmenu op te vullen.

2. Check je voorraadkast en diepvriezer

hoe maak je een weekmenu, kookblog, weekmenu

Minstens één, maar vaak twee keer per week komt er comfortfood op het menu. Dat restje tomatengroentesaus uit de diepvries met dat halve pak spirelli uit de kast? Soep uit de diepvries met een restje oud brood verwerkt tot de perfecte broodkorstjes? Hutsepot met alle opgespaarde groenterestjes uit de diepvries? De mogelijkheden zijn eindeloos. En maken het makkelijker om een gezonde, snelle maaltijd op tafel te toveren als je eens niet naar de winkel kan, of gewoon geen goesting hebt om te goochelen in de keuken.

3. Check je agenda

Het heeft geen zin om voor zeven dagen maaltijden te voorzien, als je twee dagen niet thuis bent, of om elke dag een fancy ontbijt in te plannen als je de avond voordien op pad bent en dus geen tijd hebt om het voor te bereiden.
We weten allemaal hoe flexibel onze agenda moet zijn en hoe vaak er onverwachte afspraken de eetplanning kunnen verstoren. Ik hou daarom altijd minstens één reservedag: die gebruik ik om restjes weg te werken, of voor als we onverwacht ergens mogen gaan eten, of voor als ik geen zin heb om te koken (en het frietkot roept).

4. Stel je menu samen

hoe maak je een weekmenu, kookblog, weekmenu

 

Ik gebruik daarvoor afwisselend twee tools:

* Google Calendar – met Outlook of iets dergelijks lukt het vast ook. Zeer handig omdat je dan je ingeplande maaltijden makkelijk kan verschuiven, zonder Tipex en ander geknoei.
* Een schriftje en kleurtjes: wanneer ik meer tijd heb en er iets moois van wil maken. Stiekem blijf ik gewoon heel hard fan van papier.
* Er zijn natuurlijk tal van andere manieren; zo maakte Mme. Zsa Zsa een handige template waar ook de seizoensgroenten op vermeld staan.

Bij het samenstellen noteer ik meteen de ingrediënten die ik moet gaan kopen; dat zijn dan twee vliegen in één klap.

Eerst de ontbijtjes.
Eet je elke dag boterhammen met confituur, dan ben je namelijk snel klaar. Ik heb zelf een stuk of tien ontbijtjes die ik afwisselend inplan, dus ook dat vult snel.

Dan de avondmaaltijden.
* comfortfood/diepvriesmaaltijden, op de dagen waarvan ik weet dat ik niet veel tijd zal hebben;
* nieuw uit te proberen recepten, op de dagen dat ik weet dat ik voldoende tijd en energie zal hebben (wat dus vooral in het weekend is);
* een gerecht uit mijn favorietenlijst, of twee, want ge moet het u niet altijd moeilijk willen maken;
* één gerecht in meerdere porties zodat ik de overschot kan invriezen of de volgende dag als lunch kan meenemen, zoals chili con carne, spaghettisaus, hutsepot…

hoe maak je een weekmenu, kookblog, weekmenu

Vervolgens de lunchkes.
Sterk gebaseerd op wat er in de diepvries zit van restjes (zoals soep of hutsepot). De gaten vul ik op met een afhaalbroodje, of een vers slaatje, of een eenvoudige boterham.

Tot slot de extra’s.
* zo één keer om de twee-drie weken een baksel, bijvoorbeeld koekjes, muffins, granola een ontbijtcake… bij voorkeur eentje dat ik kan invriezen of goed bewaart, zodat ik er lang van kan genieten;
* een pot soep, om in het weekend of op een ander vrij moment een grote portie van klaar te maken waarmee ik mijn diepvries kan volstoppen – wat zeker niet elke week lukt.

En voor je ’t weet – en na een tijdje word je er verdraaid handig in – staat je menu op papier en hoef je enkel nog je boodschappen te doen… Winkelen ging nog nooit zo snel!

Doe jij aan weekmenu’s of beslis je liever in de supermarkt wat je de komende dagen gaat eten?

7 Comments

  1. Ik blijf ook fan van het concept, vooral omdat het veel tijd bespaart en we op voorhand kunnen nadenken over gebalanceerde maaltijden ipv altijd voor de gemakkelijkste oplossing te kiezen de avond zelf (lees: de frituur of een diepvriespizza). Ik heb een map vol recepten van internet en uit de Libelle, waar we misschien maar 1/5 al van klaargemaakt hebben. Ik heb de papieren onlangs proberen ordenen, maar het blijft een gesukkel. Misschien moet ik de ingrediënten van onze favorieten ook maar in een app steken. Merci voor de tip alleszins :-)

  2. Ik stel ook een weekmenu op maar om eerlijk te zijn houd ik me er vaak niet aan. Ik wil liefst ook niet te veel weggooien dus gebeurt het regelmatig dat ik 3x dezelfde avondmaaltijd eet in plaats van de voorziene 2x.

  3. Ik maak meestal geen weekmenu, maar elke week een grote pot verse soep maken doe ik wel. Verder koop ik iedere week groenten en fruit op de markt of de buurderij, en daar improviseer ik dan mee tijdens de week. :)

  4. Nu school terug begonnen is en we terug gaan werken is het gedaan met thuis te koken, we eten allemaal warm op school of op het werk… gelukkig!! Ik ben zo slecht in weekmenu’s maken en weet nooit wat klaarmaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.