Tuinplannen

Dus in 2016 kreeg ik mijn eigen tuintje en, planner als ik ben, ging ik daar niet in het wilde weg te werk. Het eerste jaar kan je nog kiezen wat je waar zet, maar daarna moet je rekening houden met wisselteelt als je de bodem niet wil uitputten. Dat wil zeggen dat eenzelfde groentesoort het jaar nadien op een ander stukje grond moet worden gezet, en het jaar nadien weer op een ander – en zo minstens vier jaar moet doorschuiven voor het weer op hetzelfde plekje terechtkomt.

In 2016 gebeurde het met de losse pols. De verschrikkelijke slakkenvraat zorgde meerdere keren voor een change of plans, en voor zomaar wat zaaien en zien wat er uitkwam en niet werd opgefret. Ik durfde nog niet uitgebreid experimenteren; omdat de tuin meer werk vroeg dan ik had verwacht, benutte ik de beschikbare oppervlakte allesbehalve optimaal.

Dit is hoe dat er zo’n beetje uitzag:

2016-12-27 17.46.20

In ’t echt zag dat er dan ongeveer zo uit:

(rechtse stukje: bonen en bloemen begin juli)

(linkse stukje: het courgette-pompoenveldje in juli)

In 2017 wil ik meer variatie, en moet er meer worden voorbereid: ik wil zoveel mogelijk voorzaaien in plaats van rechtstreeks in de volle grond, waardoor de plantjes (hopelijk) beter bestand zullen zijn tegen de vraatzuchtige slakken, en ik wil mijn bodem niet meer kaal laten liggen, maar bedekken met mulch zodat er minder onkruid kan doorkomen, want aan dat onkruid heb ik ettelijke uren verspild die ik had kunnen gebruiken om meer groentjes te kweken.

Een eerste idee, dat waarschijnlijk nog een aantal keer zal veranderen afhankelijk van de (speciale) zaadjes en plantjes die ik vind:

2016-12-27 17.46.52

Dus netter opgedeeld in bedden, om te beginnen. Bedoeling is om de kruiden tussen de andere groenten te zetten naargelang hun kracht om bepaalde beestjes en ziektes af te weren, en misschien toch minder patatten te poten want dat eten we niet zoveel – ik deed een half jaar met de 10kg patatten die ik in juni oogstte. En de zonnebloemen mogen niet aan de oostkant van de tuin staan, want dan zullen hun kopjes zich steevast naar buiten de tuin draaien (waar de zon opkomt), dus ze moeten naar de andere kant verhuizen. Ik wil op de plekken waar geen draad staat een soort natuurlijke ‘muur’ maken van bloemen (voor de bijtjes, ah ja).

Er kan nog wat aan gepuzzeld en prutst worden, en dat maakt de maand januari zo leuk… want er kan al gedroomd worden! Volgende maand kunnen we misschien zelfs beginnen met de eerste voorzaaisels. Spannend!

En u? Hoe ziet uw moestuinplan eruit?

6 Comments

 1. Oh, ik krijg hier nog meer goesting van om aan de slag te gaan op ons terras! Na een jaar niets te kunnen doen, kunnen we het dit jaar voor het eerst groter aanpakken, nu we zoveel meer terrasruimte hebben; er komt dus o.a. al zeker een vierkantemeterbak bij.

  Veel succes alleszins met jouw tuin! Ik duim voor weinig slakken én geen tuindieven dit jaar!

  1. Leen

   Ik ben benieuwd naar het resultaat :) Ik heb mijn vierkante bak ook nog staan op het terras, maar dat is dan omdat het zo’n gedoe is om alle potgrond eruit te halen, dan dat ik hem nog ga gebruiken denk ik.

  1. Leen

   Haha :-) Ik heb hier in de buurt geen goede groenteleverancier, eens de buurderij (waar ik mijn groenten nu haal) gaat verhuizen. Dus ik ga wel uit mijn tuin móeten leven.

 2. Vorige zomer was er hier amper een moestuin, met de baby, maar ik hoop dit jaar weer volop te kunnen oogsten. Veel tijd om te plannen en te moestuinieren is er niet écht, maar ik reken een beetje op de hulp en kennis van mijn papa. Prioriteit is bij ons ook we het terras en de gazon, maar hopelijk komen er ook groenten dit jaar. Wat en hoe, je leest het wellicht wel op mijn blog :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.