Tournée Minérale: de afloop

Ik deed in februari mee aan Tournée Minérale, omdat ik eens wou testen hoe mijn lijf zich zou gaan gedragen zonder alcohol, en tegelijk hoe de maatschappij of dan toch de mensen rondom mij staan tegenover iemand die niet drinkt op sociale gelegenheden.

Vier weken geen alcohol: het effect op mijn lichaam

 • Beter slapen? Niet per se want ik had een gigantische insomnia-aanval die een paar nachten aansleepte. Daarna lag mijn slaapgemiddelde plots verrassend hoger. Maar of dat met minder alcohol, of met meer lichaamsbeweging, of met nog andere factoren te maken had?
 • Meer energie? Jawel, maar dat wijt ik eerder aan de vitamine D-kuur die ik begin februari opstartte.
 • Geld uitsparen? Dat wel: een etentje op restaurant zónder aangepaste wijnen komt vanzelfsprekend goedkoper uit. En het eten was even lekker.
 • Gezond gewicht? Ik dácht het niet. De weegschaal duidde eind februari mijn zwaarste gewicht in vier jaar aan. Zeer pijnlijk. (Al heeft dat niks met geen alcohol, maar alles met vreetbuien te maken.)
 • Een stralende huid? Absoluut niet. Februari is sowieso de vreselijkste maand voor mijn huid: ik ben gewoon een spook aan het einde van de winter. Laat dat lentezonnetje mijn sproeten maar rap tevoorschijn toveren!
 • Meer tijd, want geen kater? Sowieso dronk ik voordien nog zelden zoveel dat ik er effectief van moest herstellen de dag nadien. Ik ken mezelf intussen goed genoeg en dat extra glas wijn is het afzien de dag nadien écht niet waard.

Dus helaas weinig fysiek effect ondervonden. Ik vermoed omdat ik door de band genomen maar zelden alcohol drink: doorheen de week zo goed als niets, en in het weekend eens een glaasje of twee, drie. Dat is niet iets dat snel zal veranderen en dat hoeft ook niet, lijkt me.

IMG_20180203_120312
Een lekkere en redelijk suikervrije limonade met framboos en munt bij Charlie’s in Antwerpen.

Vier weken geen alcohol: de moeilijkheden

Het was niet altijd even simpel. We gingen drie keer op restaurant en vooral die keer aan het einde van een drukke werkweek wilde ik er keihard de brui aan geven en Apérol Spritz bestellen maar toen dacht ik: “Leen kind, het is nog maar een week, bijt op uw tanden, ge kunt dit.” En jawel: ook op water heb ik de avond overleefd. Het moet zijn omdat het eten érg lekker was, quoi.
En ik ben ervan overtuigd dat ik net dankzij die fles water de avond frisser ben doorgekomen dan wanneer ik toch was gezwicht voor wijn.

Bij het aperitief had ik het tijdens zo’n restaurantbezoekje het moeilijkst: geen glaasje bubbels mogen bestellen, het deed pijn. Wijn onder het eten miste ik minder, omdat ik sowieso gewend ben water te drinken en af en toe eens van een glas te nippen, meer niet. Maar bubbels, mmm, ik drink dat graag. Sommige restaurants bieden leuke niet-alcoholische drankjes aan, maar in de meeste gevallen gaat het om veredelde limonades en eerlijk: dan drink ik nog liever gewoon water.

Er was die keer dat we naar een wijnbar gingen en het lief een glas dronk, waar ik enkel aan mocht ruiken – een Duitse pinot noir – ook toen had ik het efkes heel moeilijk want pinot noir en ik… mmmm.

Alleszins was er niemand die me erop heeft aangesproken dat ik niet dronk; er waren echter ook geen feestjes waarop ik het kon uittesten, dus dat is wel jammer. Ik verwacht trouwens niet dat mensen bij wie ik op bezoek ga niet-alcoholische cocktails uit hun mouw gaan schudden, of dat ze héél raar zouden opkijken van een Leen die een glas bubbels afslaat, dus ja. Op sociaal vlak loopt het experiment met een sisser af.

Na Tournée Minérale

Op donderdag 1 maart heb ik na het werk een fles champagne opengetrokken, en daar heb ik drie avonden van gedronken. Want dat had ik toch wel verdiend zeker na de flinke geheelonthouding? Plus dan was er het verjaardagsfeestje van mijn zus waar er een lekker (straf) kruidendrankje werd geschonken. Vier dagen op rij een paar glazen alcohol, het zal wel zijn dat ge dat voelt na vier weken niks.
En dat is dus het gekke: hoe afschuwelijk ‘licht in het hoofd’ eigenlijk aanvoelt. Ik verlies niet graag de controle, ik geef dat toe. Vrijdagavond werd ik na één glas bubbels zo fuzzy dat ik wel in de zetel in slaap had kunnen vallen. Bah.

Ik las hoe andere mensen dat ervaarden, een tijdje geen alcohol. En stilletjesaan begon het mij te dagen. Ik besef dat het fout is om te denken dat je

 • moet drinken omdat iedereen nu eenmaal drinkt en ze je anders scheef gaan bekijken;
 • moet drinken omdat je daar anders maar zielig zit met je glas water tussen alle alcoholdrinkers;
 • moet drinken omdat je het verdiend hebt na een lange werkdag
 • moet drinken om jezelf te belonen.

Waarom zou je een glas ‘nodig’ hebben, of überhaupt ‘verdiend’? Is het niet vreemd dat alcohol – een harddrug! – zo volledig normaal ingeburgerd is als ‘beloning’ of ‘traktatie’, niet alleen in onze maatschappij maar ook in mijn hoofd? We leven nog steeds in een vrij land waar je absoluut niet moet doen wat (jij denkt dat) anderen zeggen dat je moet doen. Dus waarom laten we ons dan zo snel verleiden?

Ik ga er beter op letten dat ik niet drink ‘om te drinken’ maar enkel als het mij smaakt. Zoals een goed glas champagne of pinot noir dus. *snob* *ahum* *kuch*

Tot slot mist deze campagne mijns inziens een beetje zijn doel: mensen die écht gebaat zouden zijn met minder alcohol, zijn de mensen die van zichzelf vinden dat er geen probleem is en dus al zeker niet gaan meedoen aan deze uitdaging… Hoewel ik hoop dat net dankzij Tournée Minéral een alcoholprobleem bespreekbaarder kan worden, en minder een taboe (want dat is het helaas vaak nog steeds). En dat men dus sneller hulp gaat zoeken wanneer nodig.

Hoe zit het met jouw alcoholverbruik?

8 Comments

 1. Ik maakte me net dezelfde bedenking als jij dat alcohol vaak als beloning of ontspanning gezien wordt. Ik drink ook graag bubbels of een lekker biertje of wijntje, maar heb het afgelopen jaar bijna geen druppel gedronken. Tijdens mijn zwangerschap zo goed als niks (eens genipt van een glas, meer niet) en nu geef ik borstvoeding dus hooguit eens een half glas champagne na de voeding, wat dan ook erg snel een fuzzy hoofd geeft. Vandaar dat ik het ook niet echt mis en ondertussen evengoed geniet van een non alcoholisch aperitiefje .

 2. Ik drink het sinds begin november niet meer en ik mis het eigenlijk niet. Ik voel me mentaal en fysiek beter als ik niks gedronken heb dan wanneer ik wel gedronken heb. Ik had nog al snel last van een kater en de dag er na voelde ik me zo loom dat ik in niks zin had.

 3. Ik drink zeer weinig, het is hier bijna altijd tournee minerale ;-). Net als je zo weinig drinkt, voel je pas goed wat alcohol met je lichaam doet. Ik kan er dan ook absoluut niet meer tegen.

 4. Ik hou dit jaar voor het eerst bij hoe vaak ik alcohol drink; niet omdat ik het gevoel heb dat ik moet minderen, maar eerder omgekeerd om te checken of mijn “ik drink zelden alcohol” wel degelijk klopt :-) Dit jaar kom ik tot nu toe aan 7 dagen waarop ik gedronken heb, meestal 1 glas, uitzonderlijk eens 2. Aan tournée minerale heb ik niet meegedaan, net omdat ik niet het gevoel heb dat ik moet afkicken of het beschouw als een beloning. Nu ja, ik ben opgegroeid met een vader die geen alcohol drinkt en een moeder die dat enkel uitzonderlijk eens op een familiefeest doet, dus die eerste twee puntjes die je beschrijft, heb ik sowieso al nooit zo aangevoeld.
  Wel goed dat jij tot het besef gekomen bent dat je het soms toch wel uit een soort sociale verplichting doet. Want er is niets mis met af en toe eens een glaasje, maar het zou dan inderdaad toch wel de bedoeling mogen zijn dat je dat doet omdat jij het wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *