Spaghettipompoen met witte kool en worst

Witte kool is niemands favoriete groente, denk ik. Vroeger aten we het met de typisch Vlaamse bechamelsaus, maar toegegeven als kind was dat niet altijd met evenveel goesting.
Dus op zoek naar andere combinaties stuitte ik op dit recept en ging voor het eerst aan de slag met een spaghettipompoen. Experimenteren in de keuken, da’s altijd plezant en soms ook gevaarlijk – iets met grote keukenmessen en weerbarstige pompoenen. Ahum. Mijn vingers hebben het overleefd en de combinatie witte kool – pompoen – worst is verrassend lekker! De zachte pompoen zwakt de scherpe koolsmaak af, en de worst brengt beide mooi samen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1/4 witte kool  (de rest kan je ongekookt invriezen in drie porties, voor een volgende keer)
  • 1 kleine spaghettipompoen
  • 3 chipolataworsten

Bereiding (1 uur incl oventijd)

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de pompoen af en snijd ze in brede schijven van +/- 1,5 cm en verwijder de pitten. Ik baseerde me hiervoor op het handige filmpje van Marinka maar mijn pompoen was een pak weerbarstiger, dat kan ik u wel vertellen. Niet opgeven, hoe dan ook, want het resultaat is geweldig.

2016-01-21 18.01.51

  • Smeer de schijven in met een beetje olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Schuif voor 25 minuten in de oven; draai halverwege de schijven eens om.

2016-11-26 19.24.22

  • Als uw kool al voorgesneden van de vorige keer uit de diepvries komt, kunt ge nu een aperitiefke drinken.
  • Als je de kool nog moet snijden, is het nu de moment! Snijd in kleine stukjes of rasp met een keukenrasp als je echt veel tijd en energie hebt.
  • Als de pompoen gaar is, haal je ze uit de oven en zet je de plaat even opzij om af te koelen.
  • Snijd de worst in stukjes en bak die gaar in een beetje kokosolie in bijvoorbeeld een wokpan.
  • Voeg dan de witte kool toe en laat een kwartiertje stoven, tot de kool beetgaar is.
  • Intussen snij je met een scherp aardappelmesje de schil van de pompoenschijven. Het vruchtvlees haal je uit elkaar met een vork tot min-of-meer-spaghettislierten.
  • Deze meng je onder de witte kool en de worst. Laat nog twee minuten meestoven. Kruid af met zwarte peper en een beetje tijm.

2016-11-26 19.52.33

Ah heerlijk toch… winter?  :-)

Hoe maak jij witte kool klaar?

Andere recepten voor de winter vind je hier.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *