Recept: rode kool met appeltjes

Als kind al was rode kool mijn favorietste eten. Het was zelfs zo erg dat, wanneer ik op mijn verjaardag mocht kiezen wat we gingen eten, ik steevast voor rode kool ging en mijn ouders dus moesten zorgen dat ze een restje kool van de herfst voordien hadden opzijgehouden in de diepvries voor de eerstvolgende 18 september.
Eén van de eerste gerechten die ik leerde maken, eens ik een Creusetpot had aangeschaft, was dan ook dit. En weet ge, hoeveel schrik ik ook had: dit is verdomd makkelijk om te maken. Dus, waar wacht ge op? Het einde van het seizoen nadert dus rep u naar de groenteboer!

Ingrediënten

(aantal porties afhankelijk van de grootte van de kool – de overschot laat zich makkelijk invriezen)

 • 1 ui
 • 1 rode kool
 • 2kg appels (bv Boskoop, de ideale bakappel)
 • een scheutje rode wijnazijn
 • kruiden: tijm

Bereiding

(30 minuten excl. gaartijd)

Best is dat je de kool de avond op voorhand klaarmaakt, of er al ’s middags aan begint. Ze moet immers, afhankelijk van de pot die je gebruikt, een paar uur stoven vooraleer ze gaar is. In mijn Creusetpot is dat drie uur. Laat dat u niet afschrikken want behalve een paar keer omroeren moet ge in die drie uur niks doen.

 • Haal de buitenste bladeren van de kool; deze zijn meestal wat taaier of vuil van de tuin/het veld.
 • Begin met de kool in twee te snijden. Verschiet u niet, dat is niet gemakkelijk. Ik heb het gevecht met mijn groot keukenmes al meer dan één keer verloren en dan moet het lief mij komen redden. Dus oppassen voor de vingertjes hé.
 • Snij de twee helften dan nog eens in twee, zodat je dus vier kwartjes hebt.
 • Hieruit snij je de witte harten want die zijn veels te hard.
 • Vervolgens ga je de kool in kleine stukjes snijden. Je kan ze ook raspen, als je zin en moed hebt, want ik en raspen, dat loopt nog vaker slecht af dan ik en grote keukenmessen.
rode kool
Rode kool is één van de meest fascinerende groenten die er bestaat.
 • Je doet de stukjes in een vergiet (of temst gelijk ze in onze contreien zeggen) om ze makkelijk te kunnen afspoelen. Kan zijn dat ge zo twee temsten vol gaat hebben!
 • Als de kool versneden is, snipper je de ui fijn en stoof je deze glazig met olijfolie in de stoofpot op een laag vuur.
 • Dan doe je alle rode kool erbij, samen met een scheut rode wijnazijn. Giet er tot slot een klein beetje water bij – net genoeg om op de bodem van je pot een klein laagje water te vormen, een half centimeterke is al genoeg.
 • Doe er nog wat tijm bij, ik denk dat een eetlepel wel genoeg is om mee te beginnen (erbij doen kan later altijd nog).
 • Deksel op de pot, bij mijn Creuset zet ik het vuur dan op 3/9 en we zijn vertrokken voor een uur of drie.
 • Schil de appels en snij in grove stukken. Ik doe ze meteen van in het begin bij de kool zodat ze helemaal plat garen en de kool en de appels gewoon één lekkere brij worden, maar er zijn mensen die er liever nog wat beet aan hebben, wel dan doet ge ze er best pas helemaal op het einde bij. Die keuze is aan u.

rode kool

Et voilà. Rode kool op zijn best. Ik krijg er alweer goesting van en mijn bord is nog maar tien minuten geleden leeggeschraapt!

O ja: wat eet ge daar zoal bij?

Met vlees

rode kool

 • gehakt rul bakken en onder de kool mengen en dan met een lepel in een kom onder een dekentje in de zetel, het ultieme comfortfood!
 • gehaktballetjes
 • worst, uiteraard, want wat is kool zonder worst?
 • spek, in blokjes gemengd onder de kool of sneetjes voor ernaast, allebei even lekker.

rode kool

Vegetarisch in de oven

Met puree, het water loopt me nu al in de mond. Schil er nog een appeltje bij, dat je in schijfjes snijdt. Doe in een ovenschotel eerst de kool, dan de puree erop en tot slot bovenop de appelschijfjes. 180° een kwartiertje in de oven en smullen maar!

En u? Wat is uw favoriete kool en hoe eet u die het liefst?

Meer recepten voor een warme maaltijd vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.