Recept: stevige herfstovenschotel met puree

We kunnen er niet omheen: de dagen zijn grijs en grauw en snel voorbij, en wat doet er dan meer deugd dan ’s avonds in uw zetel wegkruipen met een stevig bordje comfortfood? Als die comfortfood dan vol met groentjes zit, is dat mooi meegenomen… Daarom deze ovenschotel met puree van wortel en prei. Je kan dit gerecht perfect de dag op voorhand klaarmaken, en dan op het moment zelf in de oven schuiven.

Ingrediënten voor een giga-ovenschotel (5 grote eters)

  • 1250g patatten ongeveer
  • 500g wortels
  • twee dikke prei’en (preien? preis? hmm…)
  • 700g champignons
  • 750g tofugehakt ongeveer
  • 1 dikke ajuin
  • 5 teentjes look
  • een potje tomatenpuree
  • een handjevol gemalen kaas
  • paneermeel, of chapeluur gelijk ze dat bij ons zeggen
ovenschotel met puree
Geef toe, hiervoor staat ge toch gráág wat langer in de keuken hé?

Bereiding (1 uur werk + 15 minuten oventijd)

  • Schil de patatten. Dat is geen tof werkske, ik weet het; lok uw lief met een goed glas wijn en zet hem aan het werk, en intussen kunt gij de rest doen. Wel zo handig!
  • Zet een grote pot op het vuur met voldoende water (eventueel opgewarmd met de waterkoker, dat gaat een pak sneller) om de patatten in te koken tot ze gaar zijn.
  • Zet twee kleinere potten met water op het vuur en breng aan de kook.
  • Maak de wortelen schoon en snijd in schijfjes of kleine blokjes. Kook ze in pot één tot ze gaar zijn.
  • Pot twee is voor de prei: maak de stronken – ja! dat is het! preistronken! – schoon en snijd de prei in schijven. Ook gaar koken maar pas op want ’t is rap té plat gekookt.
  • Terwijl uw groentjes aldus vrolijk aan het pruttelen zijn, maak je de champignons schoon en snijd je ze in hapklare stukjes.
  • Gooi ze in een pot met antiaanbaklaag met boter, en laat ze rustig bakken. Nomnom.
  • De groentjes zullen intussen wel gekookt zijn dus giet ze af en zet opzij.
  • Als de patatjes ook al klaar zouden zijn, kan je die ook afgieten en de puree maken: doe een klontje boter bij in de pot met patatten, doe er versgemalen peper en nootmuskaat bij en pureer.
  • Doe er dan de groentjes bij en pureer verder; voeg eventueel nog wat boter of olijfolie toe tot je een mooie, smeuïge puree krijgt. Proef gerust!
  • Haal de gebakken champignons uit de pot en doe er wat nieuwe olijfolie in.
  • Snipper de ajuin fijn en laat glazig bakken in de pot, samen met de geperste teentjes look.
  • Doe hierbij het tofugehakt. Kruid nog af met peper en provençaalse kruiden. Laat rustig bakken, roer af en toe, en voeg tot slot de tomatenpuree erbij.
  • Verwarm de oven voor op 180° (grillstand).
  • Verdeel de champignons over de bodem van een ruime ovenschotel. Hierover mag dan het gehakt komen. En dan de puree hierover euhm uitsmeren, als het ware.
  • Strooi nog wat paneermeel over de schotel en schuif onder de grill voor een minuutje of 15, tot het paneermeel een beetje goudbruin begint te kleuren.

Smullen maar!

Meer herfstige recepten? Die vind je hier.

3 Comments

  1. Haha, ’t is gewoon preien hoor. Al moet ik toegeven dat preistronken inderdaad wel mooier én minder raar klinkt ;-)
    En mmm voor veggie hachis parmentier, altijd lekker op koude dagen! Ik doe weliswaar nooit tomatenpuree bij het tofugehakt, dus dat ga ik eens uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *