Recept: gevulde spaghettipompoen

gevulde spaghettipompoenAaah, spaghettipompoen. Eén van de fascinerendste groenten die ik in de afgelopen jaren leerde kennen, dankzij moestuingoeroe Wim Lybaert. Het is een pompoen die, wanneer je ze roostert, haar vruchtvlees loslaat in de vorm van spaghettislierten. Ik geloofde dat eerst ook niet, maar ’t is dus écht zo. Je kan de pompoen gebruiken ter vervanging van spaghetti, maar ook door ze op te vullen. Ik wilde al lang eens gevulde spaghettipompoen proberen, en de eenvoudigste manier is met… een stevige spaghettisaus, natuurlijk. Je kan de saus de dag voordien maken want zoals iedereen weet is een tomatensaus de dag nadien nog beter, als ze ‘getrokken’ is… Mmm.

Ingrediënten (4 porties)

  • 1 spaghettipompoen van 1 à 1,5 kg – pompoen bevat veel koolhydraten is daarom een serieuze maagvuller, dus je moet zelf een beetje inschatten hoe groot je honger is.
  • 500g kippengehakt
  • 2 wortels
  • 2 paprika’s – ik gebruikte paprika’s uit de diepvries van mijn zomeroogst – die kan je eventueel vervangen door extra wortel of een kleine courgette.
  • 3 teentjes look
  • 1 ajuin
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • kruiden: kaneel, komijn, oregano, peper

gevulde spaghettipompoen

Bereiding (1 uur inclusief oventijd)

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Was de spaghettipompoen schoon en snijd in de lengte in twee.
  • Schraap de zaden eruit en strooi een mespunt kaneel en een mespunt komijn uit over de helften, en wrijf met olijfolie alles uit.
  • Leg beide helften met de bovenkant naar boven op een ovenplaat en zet een half uur in de oven. Prik dan eens om te voelen of het vruchtvlees al zacht is; anders doe je er nog eens tien minuten bij.

spaghettipompoen

  • Intussen maak je de saus.
  • Maak de ajuin schoon en snipper ze fijn. Doe ze in een pot met anti-kleeflaag op een middelmatig vuur met een scheut olijfolie.
  • Maak de look schoon en pers die bij de ajuin. Voeg hier een theelepel kaneel en een theelepel komijn aan toe en laat glazig bakken.
  • Maak intussen de wortels schoon en snijd in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de paprika maar houd die apart.
  • Doe het gehakt bij in de pot. Indien dit niet gekruid is, kruid het dan flink af met peper en oregano terwijl je het rul bakt.
  • Roer het blikje tomatenpuree onder het gehakt en laat nog een minuutje stoven.
  • Doe er dan de wortels bij, en de tomatenblokjes. Kruid af met peper en een snuif oregano, en laat twintig minuten zachtjes pruttelen op een laag vuur.
  • Proef van de saus, en kruid desnoods bij naar smaak.
  • Voeg de paprikablokjes toe en laat nog tien minuten verder sudderen.
  • Vul de pompoenhelften met de saus en werk af met kaas. Dat kan schimmelkaas zijn, gemalen kaas, of mozzarella, of vanalles tesamen; wat ge nog hebt ligt liggen.
  • Zet tien minuten onder de gril, tot de kaas zo’n beetje goudbruin wordt.

gevulde spaghettipompoen

Smakelijk…

Nog meer receptjes met pompoen? Die vind je hier

2 Comments

  1. Ziet er niet slecht uit! Ik ben nu terug aan de paleo. Drie weken. En eerlijk, ik ben die overload aan groenten nu al beu. Ik hoop dat ik het toch volhoud. Ik zal veel moeten afwisselen. Nu maak ik veel stoofpotjes

    1. Leen

      Maar groentjes zijn zo lekker! Al had ik het moeilijk met geen kaas kunnen eten; met enkel vlees, groenten en noten zijn de mogelijkheden inderdaad nogal beperkt…. Veel moed ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *