Recept: mijn favoriete tomatensoep met balletjes

soep, recept, puurder eten, puurder leven, tomaat, tomatensoep

Ingrediënten

* Alle vleestomaten die je kan vinden. Serieus. Je kan nooit genoeg tomaten hebben. Met gewone tomaten kan het ook, maar vleestomaten bevatten minder pitten en vallen makkelijker uit elkaar bij het koken.
* 1 (dikke) ajuin
* een paar teentjes look. Wat is soep zonder look, right?
* een handjevol snijbonen, een biet en een kwart van een grote tuincourgette
* kruiden: oregano, provençaalse kruiden, paprikapoeder
* 300g gehakt

soep, recept, puurder eten, puurder leven, tomaat, tomatensoep

Bereiding (1 uur)

* Pel de tomaten. Met rijpe tomaten gaat dat in principe quasi vanzelf. In vleestomaten zitten weinig pitten, maar als je gewone tomaten gebruikt, moet je er de pitjes nog uitkeuteren.
* Zet een grote pot op een middelhoog vuur met een flinke scheut olijfolie.
* Snipper de ui fijn en doe in de pot. Maak de lookteentjes schoon en pers ze bij in de pot. Doe er een theelepel paprikapoeder bij en laat rustig stoven.
* Snijd intussen de tomaten in blokjes, en doe ze bij in de pot. Kruid af met twee eetlepels provençaalse kruiden, twee eetlepels oregano, flink wat zout en peper. Laat stoven.

soep, recept, puurder eten, puurder leven, tomaat, tomatensoep

* Intussen kan je de overige groenten schoonmaken. Snijd ze in kleine, hapklare blokjes (ongeveer 0,5 à 1 cm groot) en doe ze bij in de pot.
* Giet een glas water in de pot en laat een half uurtje pruttelen op een middelmatig vuur.
* Rol intussen het gehakt tot kleine soepballetjes, en laat die mee pruttelen in de soep.

* De vleestomaten zouden dan grotendeels moeten opgelost zijn zodat je een mooi soepje krijgt. Als het niet lopend genoeg is, kan je er altijd nog wat water bij doen.
* Proef en kruid flink bij tot de soep op smaak is.

Smakelijk!

soep, recept, puurder eten, puurder leven, tomaat, tomatensoep

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *