Recept: tomaten-courgettesoep

Met mijn allereerste (weliswaar bescheiden) tomatenoogst besloot ik soep te maken. Er lag immers ook een kilo of 15 courgettes naar me te lonken. Zodoende ontstond dit simpele, maar o zo zomerse recept – op een half uur kan de soep op tafel staan.

soep, recept, veggie, vegan, lunch, puurder leven, courgette, tomaat

Ingrediënten (vier kleine porties)

* 1 courgette (800-900g in z’n geheel) – groen, geel of rond maakt niet uit
* 2 à 3 vleestomaten (600g)
* 1 ajuintje
* 1 dikke teen look
* kruiden: laurierblad, oregano, peper, zout, paprikapoeder
* voor erbij: een paar sneetjes oud brood

Bereiding (30-40 minuten inclusief prutteltijd)

* Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze beide in mixklare stukken. Bak glazig in een scheutje olijfolie op een middelmatig vuur.
* Snijd intussen de courgette overlangs door. (Schillen hoeft niet, tenzij het een erg grote courgette is of ze langer dan twee dagen geleden geoogst is, want dan verhardt de schil.) Lepel de pitten in het hart eruit om weg te gooien, en snijd de courgette in blokjes. Doe de blokjes bij in de pot en laat meestoven. (Eventueel met extra olijfolie.)
* Pel de tomaten. (Als het verse zijn, is dat doorgaans geen probleem en snel gebeurd, anders zal het iets meer gedoe vragen.) Snijd ze in grove stukken en doe bij in de pan.
* Giet er een glas water bij, of tot er ongeveer een tweetal centimeter water in de pot staat.
* Kruid met een flinke schep oregano, peper, zout, een afgestreken theelepeltje paprikapoeder en twee à drie laurierbladen.
* Deksel op de pot en laat sudderen, nog steeds op een middelmatig vuur, voor een minuutje of 15-20 (tot de courgetteblokjes zacht zijn). Roer af en toe.

soep, recept, veggie, vegan, lunch, puurder leven, courgette, tomaat

* Snijd het brood in kleine vierkantjes en bak deze goudbruin en krokant in een pan met boter of olijfolie.
* Mix de soep glad en proef: ik heb er nog eens een flinke schep oregano, peper en zout aan toegevoegd, net zolang tot de smaak goed zat en da’s erg persoonlijk. Wil je de soep graag wat lopender, dan kan je er nog wat water aan toevoegen. Laat eventueel nog een vijftal minuten pruttelen.
* Serveer met de broodkorstjes. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *