Recept: eenvoudige butternutsoep met zachte geitenkaas

Geen herfst zonder pompoensoep, heb ik gelijk? En ’s winters wordt het hoog tijd om van uw moestuinvoorraad af te geraken… Het moet niet altijd pompoenlasagne zijn, want er gaat niets boven een heerlijke en bovendien eenvoudige butternutsoep. Met een specialleke, toch wel, namelijk een lepel superzachte geitenkaas.

eenvoudige butternutsoep

Ingrediënten voor 4 porties butternutsoep

  • 1 kleine prei
  • +/- 500g courgette
  • +/- 700g butternut
  • 1 ajuin
  • 3 teentjes look
  • een potje zachte geitenkaas, zoals Chavroux of het mag ook iets gekruid zijn
  • kruiden: tijm, 1tl kurkuma,  0,5tl kardemom, 8 laurierblaadjes, belachelijk veel pezo want ik gebruik geen bouillonblokjes; als je liever bouillonblokjes gebruikt kan dat natuurlijk keihard.

eenvoudige butternutsoep

Bereiding (1 uur)

  • Maak de groenten schoon. Snij de prei in stukken. Schil de courgette en snijd eveneens in stukken. Snipper de ui fijn. Maak de knoflook schoon en snij de teentjes in twee.
  • Schil de pompoen en lepel de pitten & draden in het hart eruit. Snijd de pompoen in blokjes.
  • Verwarm de soeppot en laat een blokje boter smelten.
  • Laat de ajuin glazig bakken, samen met de look, en roer hier de kardemom en de kurkuma doorheen.
  • Voeg de overige groenten toe en laat meestoven, een minuutje of tien.
  • Vul de soeppot met water tot de groenten nét niet onder water staan – courgette geeft zelf nog veel vocht af, dus beter dat je begint met te weinig water; later kan je nog altijd toevoegen. Ik kwam toe met anderhalve liter.
  • Doe ook vier van de acht laurierblaadjes erbij en kruid flink af met peper en zout.
  • Laat pruttelen op een middelmatig vuur tot de groenten zacht zijn.
  • Vis de laurierblaadjes eruit en mix de soep fijn. Kruid af naar smaak met peper, zout en eventueel wat extra kardemom. Strooi er wat tijm bovenop – qua hoeveelheid wat je zelf lekker vindt. Doe er vier verse laurierblaadjes bij en laat nog een dikke vijf minuten pruttelen.

eenvoudige butternutsoep

  • Serveer met in elke soeptas een lepeltje geitenkaas. Mmmm!

Wat is jouw favoriete soepje?

Meer recepten met soep? Die vind je hier.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *