Recept: chocomousse zonder eigeel

Ik had eens héél veel eiwitten over (na het maken van kaaskroketten) en naast een deel invriezen leek chocomousse met enkel eiwit het proberen waard, aangezien die luchtiger zou zijn met minder risico op ‘lopendheid’. En effectief… De mousse was mooi luchtig, niks te lopend spul, en met minischilfertjes chocolade erin zo leek het. Veel lekkerder en makkelijker te maken dan de variant mét eigeel.

Ook als je géén eiwitten op overschot hebt, kan je dit dessert uiteraard maken: de eigelen kan je bijvoorbeeld verwerken in een omelet.

Ingrediënten (6 kleine porties)

  • 120g zwarte chocolade
  • 250ml room
  • 2 eiwitten
  • 60g kristalsuiker

Bereiding (10 minuten)

  • Weeg of meet al je ingrediënten af.
  • Laat de chocolade au bain marie smelten: breek de chocolade in kleinere stukjes in een kleine pot en zet die in een pot met water op een middelhoog vuur.
  • Klop intussen de room op tot hij halfstijf is, samen met de suiker. Dikte: denk aan drinkyoghurt.
  • Klop het eiwit op in een schone, vetvrije pot, tot je de pot ondersteboven kan houden zonder dat er iets uitvalt.
  • Meng eerst de room en dan de gesmolten chocolade voorzichtig en geduldig onder het eiwit zodat alles zo luchtig mogelijk blijft.
  • Giet het mengsel in kleine potjes en laat in de frigo een paar uur opstijven.

chocomousse

Meer recepten? Die vind je hier, en meer zoets hier.

6 Comments

  1. Ik gebruik al jaren een gelijkaardig recept (zelfde ingrediënten, andere verhoudingen) en effectief, lekker en zoveel luchtiger dan met eigeel! Wij verwerken dat inderdaad ook in een omelet of strijken er zelfgemaakte pistolets of vlechtbrood mee in voor het in de oven gaat. Dat geraakt altijd wel ergens in verwerkt :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *