Recept: chocolate chip cookies

Vroeger kon ik gerust een heel pak New Yorkers van den Aldi in één keer opeten: knapperige koekjes met stukjes chocolade erin. (Nu zou ik dat waarschijnlijk nog steeds kunnen, maar hun uitgebreide koekjes- en snoepjesassortiment is één van de redenen dat we niet meer in de Aldi komen. Eigen veiligheid enzo.)
Gelukkig bestaan er ook van dit soort koekjes ‘gezondere’ recepten zonder gluten of geraffineerde suikers. Ik vond dit recept voor chocoladekoekjes en vertaalde het naar grammen (want werken met een weegschaal is nog steeds duuzend keer makkelijker en afwasvriendelijker dan met die cupmaatjes).

chocoladekoekjes
Een goeie meezing-cd op de achtergrond kan al eens helpen bij het bakken.

Ingrediënten voor 15 à 20 chocoladekoekjes

  • 100g kokosolie
  • 250g amandelbloem
  • 75g kokosbloesemsuiker
  • 30g arrowroot
  • 1 ei
  • 100g chocolade (zo puur mogelijk)

Bereiding

(20 min + 20 min oventijd)

    • Smelt de kokosolie in een klein pannetje op de laagste fornuisstand.
    • Klop het ei apart los. Dat hoeft niet erg lang te zijn; een minuutje (maximaal twee) is in principe genoeg.
    • Weeg de amandelbloem, de kokosbloesemsuiker en de arrowroot tesamen af in een grote kom en meng onder elkaar met een deeglikker.
    • Voeg hierbij de gesmolten kokosolie en het losgeklopte ei, en meng verder onder elkaar met de deeglikker tot je een ietsje plakkerig koekjesdeeg krijgt.
    • Verwarm de oven voor op 175°C.
    • Snijd/breek de chocolade in kleine stukjes, zeker niet té groot want het koekje moet makkelijk eetbaar blijven. Meng de stukjes goed onder de rest van het deeg.

chocoladekoekjes

  • Schep telkens een eetlepel deeg uit de kom en rol dit eerst tot een bolletje zodat het stevig aan elkaar plakt. Duw het dan plat(ter) op een met bakpapier bedekte ovenplaat. De koekjes worden niet groter tijdens het bakken dus je kan nu kiezen hoe groot je ze zelf wil.
  • Schuif de plaats voor 15 à 20 minuutjes in de oven – de exacte tijd hangt af van oven tot oven. Ze moeten niet bruiner worden, want dan zijn ze te hard. Hou de onderkant in de gaten; als die begint te verkleuren, is het tijd.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen, tot de chocolade weer gestold is. Ik vind ze persoonlijk zo lekkerder :-)

Door het notenmeel zijn ze redelijk zwaar waardoor je, in tegenstelling tot eerder genoemde New Yorkers, er geen heel pak van in een één keer kan opsmikkelen.

Bewaartip: je kan de koekjes gerust enkele dagen bewaren in een goed afgesloten doos, maar ook invriezen werkt perfect.

Ze zijn trouwens ideaal om cadeau te geven!

chocoladekoekjes

Meer receptjes voor zoets vind je hier.

6 Comments

  1. Eigenlijk wil ik dat ook wel kunnen, koekjes en andere dingen bakken maar tot nu toe heb ik er de tijd er nog niet voor genomen om het te proberen. Ik kan ondertussen al koken, dat is al iets :) Bakken komt nog wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *