Recept: champignonsoep met room en pastinaak

Als kind moest ik niks hebben van champignons – die rubberachtige structuur, en dan die geur! Ik viste ze overal uit, ook al deden mijn ouders hun uiterste best om ze in ieniministukjes te snijden. Gelukkig kunnen je smaakpapillen meer aan eens je volwassen bent en intussen kan ik me spaghettisaus niet meer zonder champignons voorstellen. En wat smaakt er beter op een herfstige avond dan een tas stevige champignonsoep? Een tas stevige champignonsoep met room, natuurlijk!

champignonsoep met room

Ingrediënten voor 4 porties champignonsoep

  • 400 à 500g champignons
  • 2 pastinaken
  • 1 kleine aardappel
  • 1 dikke ajuin
  • 3 kleine teentjes look
  • klein potje room
  • kruiden: peper, zout, tijm, salie, laurier

Bereiding (45 minuten)

  • Schil de groenten en snijd ze in mixbare stukken. Leg opzij.
  • Zet alvast een pot op het kookvuur en warm op met een flinke scheut olijfolie.
  • Maak de ajuinen en de look schoon, snijd in mixbare stukken en bak glazig op een middelmatig vuur.
  • Voeg de gesneden groenten toe.

champignonsoep met room

  • Maak de champignons schoon en snijd ongeveer 2/3 in mixbare stukken. Gooi mee in de pot en voeg nog een lepeltje bakboter toe.
  • Kruid af met een afgestreken eetlepel tijm, salie, pezo en twee laurierblaadjes. Laat een paar minuten stoven en roer af en toe om.
  • De overige champignons snijd je in kleinere stukken en bak je apart in een pannetje met een lepel boter.
  • Giet een liter water bij in de pot en laat een half uurtje rustig pruttelen. Ideaal om intussen een afleveringske van The Big Bang Theory te kijken bijvoorbeeld.

champignonsoep met room

  • Mix de soep fijn – vergeet de laurierblaadjes er niet uit te halen!
  • Proef en kruid bij, zeker met peper en zout.
  • Giet een klein scheutje room in de soeptassen – ik doe het niet rechtstreeks in de soepketel want dan kan je de soep minder makkelijk invriezen of bewaren – en vul aan met de soep. Werk af met de gebakken champignons.

Wat is jouw favoriete champignongerechtje?

Meer soepjes? Die vind je hier.

5 Comments

    1. Leen

      Ik gebruik al een tijdje vaak pastinaak in plaats van aardappelen. Je kan er prima puree mee maken (bijvoorbeeld met wortel of knolselder of andere pureegroenten erbij). Vandaar dit idee… :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *