Recept: asperges met kokoszalmsalsa

Ik kon mij niet houden: eens het april was en dus officieel lente, de bloesems hingen aan de bomen en de magnolia’s wisselden hun bloemen voor lichtgroene blaadjes, hoorde ik enkel nog de lokroep van mijn favorietste lentegroente. En aangezien wij nu eenmaal in het Westen wonen waar men groenten kweken in verwarmde serres niet schuwt, waren er in de Colruyt zo vroeg al te vinden. Ik kocht meteen een kilo. Met het grootste deel maakte ik soep, die superlekker is met gerookte zalm erbij, ik zeg het maar. Want asperges en zalm dat is een match made in heaven.

Voor u: een lactose- en glutenvrij gerecht met asperges!

Het was een beetje zoeken naar een koolhydraten- en vooral lactosevrij recept want de meeste mensen eten asperges met een room- of kaas- of botersaus.
Dus toen ik op dit eenvoudige receptje botste, had ik niet veel overtuiging nodig.

Ingrediënten

(2 personen)

  • 8 witte asperges (Je kan ook groene gebruiken, dan zul je er wat meer nodig hebben gezien die meestal wat schraler uitvallen dan witte. Groene zijn bovendien makkelijker schoon te maken want die hoef je niet te schillen!)
  • 200g zalmfilet
  • een handjevol radijzen
  • 1 lente-ui
  • een handjevol verse koriander
  • een handjevol verse bieslook
  • een handjevol verse peterselie
  • 200ml kokosmelk (Liefst zonder bewaarmiddelen enzo – eigenlijk is de beste die van Go Tan waar enkel water en kokos in zit, en je vindt die bijvoorbeeld bij Carrefour.)

asperges

Bereiding

(30 minuten)

  • Snijd het vel van de zalm (als dat er is). Het vel van een rauwe zalm is namelijk niet te eten zo taai. Snij vervolgens de zalm in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Maak de radijzen en de lente-ui schoon en snipper ze fijn. Doe ze bij in de kom.
  • Knip of snijd de verse kruiden zo fijn mogelijk en doe ze bij in de kom.
  • Meng dit alles met kokosmelk en olijfolie naar smaak – wil je graag een echt sausje-sausje, dan doe je er meer kokosmelk bij.
  • Zet even in de koelkast om te laten ‘trekken’. Je kan je vis zo’n twee uur laten marineren in de kokossalsa, maar dat hoeft niet per se als je daar geen tijd voor hebt.
  • Maak de asperges schoon met een dunschiller. Om te voorkomen dat de asperges breken, leg je ze best plat op een snijplank en haal je zo de dunschiller erover.
  • Leg ze in hun geheel in kokend water, tot ze beetgaar zijn. (Ik vind ze zelf lekkerder als ze nog een béétje knapperig zijn.) Als je kookpot niet groot genoeg is, kan je ze natuurlijk ook in twee snijden.
  • Verdeel de asperges over de borden en schep hierover de zalmkokosradijzenmengeling.

Een lekker fris lentebordje – smakelijk!

Wat is jouw favoriete aspergegerecht? Of heb jij een andere favoriete lentegroente?

Meer receptjes vind je hier.

3 Comments

  1. Ik heb heel lang geen asperges gelust, nu lust ik het wel (vooral de groene) maar heb het nog nooit zelf klaargemaakt. Dit receptje lijkt mij wel lekker en wil ik dus wel eens uitproberen.

  2. Brrr, rauwe zalm! Dit receptje is er eentje dat ik ofwel met gebakken zalm zou klaarmaken ofwel enkel voor Johan ;-)
    Een van mijn favorieten met asperges is een pasta met groene asperges, kerstomaatjes, ricotta en pijnboompitjes. Supersimpel en superlekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *