Plantjes in huis #2 – mijn leeshoekje

Onze bibureau

We hebben twee slaapkamers en eentje daarvan doopte ik in den beginne de bibureau: hier zette ik vier grote boekenkasten en mijn oude eettafel als bureau. Maar ge weet hoe dat gaat: na de verhuis stond het hier vol onuitgepakte dozen, en nadat we nog een paar kasten hadden bijgekocht, bleef de rommel zich in deze kamer opstapelen. Een aantal opruimpogingen werden vol goede moed ondernomen, maar telkens opnieuw liep het een aantal maanden later weer mis. U herinnert zich dit beeld misschien nog wel:

persoonlijke blog

Het lief pikte tijdens zijn laatste examen definitief het bureaugedeelte in, maar ondanks de aanwezigheid van de boekenkasten lukte het mij maar niet om me thuis te voelen in de ruimte. Na een paar pogingen pas, waar máánden over gingen, slaagde ik erin een hoekje in te richten volledig naar mijn goesting.

Mijn leeshoekje: de zoveelste opruimactie

De grote boekenkasten in de kamer, daar staan alle gelezen boeken in die ik de moeite waard vond en ooit echt waar ga herlezen. Tijdens mijn pensioen ofzo. Ahum. In mijn leeshoekje wilde ik me omringen met de te lezen boeken. Die pasten vroeger in één halve Billykast, maar die puilde zodanig uit dat een herinrichting noodzakelijk was om instortingsgevaar te vermijden. Tot mijn grote verbazing had ik zelfs twéé halve Billy’s nodig. Slik. Met mijn bibliotheekabonnement erbij liggen er nog ettelijke jaren leesplezier vóór mij.

persoonlijke blog

De kasten werden wat verschoven zodat het echt een hoekje werd, en met houten wijnkistjes werkte ik de voorziene boekenruimte verder af. Mijn rode Ikealampje sneuvelde bij het verhuisgeweld, maar ik wist het zo te plaatsen dat de barst in de kap niet opvalt. Meer verlichting is niet nodig dankzij een degelijke leeslamp.

Kleur!

Sinds ik ooit eens op Pinterest boekenkasten gesorteerd op kleur had gezien, wist ik: dat wil ik oooook! Maar dit systeem toepassen op de gelezen boeken leek me omslachtig; no way dat ik dan nog ooit een boek zou terugvinden. En op de te lezen, daarvoor had ik er vroeger te weinig met één halve Billy. Maar nu? Wie zou me nu tegenhouden? Alles uitspreiden op de vloer dus!

persoonlijke blog

persoonlijke blog

Ik maakte van de gelegenheid gebruik om wat ongebruikte spullen en boeken weg te geven, en dat was nodig want een halve kast meer voor boeken is een halve kast minder voor rommel. Kijk, de rekjes raakten mooi gevuld! En Yoda zendt zijn wijsheid uit terwijl Darth Vader in een donker hoekje alles nauwlettend in de gaten houdt.

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

…en plantjes

Want plantjes mogen niet ontbreken natuurlijk. Het begon met een verlepte sanseveria en een spinnenplant – een dochter van de plant uit de living – om het lief alvast te laten wennen aan een beetje groen in zijn nabije omgeving. Ik sleurde mijn tante mee naar het tuincentrum – best dat er iemand bij was of ik kocht de hele voorraad op – en hopla: pannenkoekenplantjes, calathea’s, vetplantjes, ’t is er heel gezellig geworden.

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

Unwinden

Iedere avond, in het halve uur dat ik overhoud voor ik mijn bed inkruip, nestel ik me in mijn rode zeteltje en kies één van de boeken die klaarliggen op de wijnkistjes. Zelfs wanneer ik daar ga neerzitten met een gigantische druk op mijn middenrif, voel ik de stress fysiek afnemen tijdens het lezen. Het bezorgt me zoveel ontspanning dat ik het erg belangrijk vind om vast te houden aan die dagelijkse leesmomenten. Het is mijn moment om te unwinden, om de drukke dag af te sluiten en mijn lijf te laten ontspannen voor het slapengaan.

persoonlijke blog

persoonlijke blog

persoonlijke blog

Kleur. Warmte. Boeken. Plantjes. Helemaal ‘Leen’. Heb jij ook een plekje in huis dat helemaal ‘jij’ is?

11 Comments

  1. Zo’n speciaal hoekje in huis heb ik niet echt. Boven hebben we wel een bureau, maar dat is eerder voor mijn man omdat hij regelmatig thuis werkt. Jouw plekje is alleszins wel heel knus en groen. Ik wil zelf meer plantjes in huis halen, dus misschien moet ik dit weekend maar eens naar een van die tuincentra gaan :-).

  2. Waow, het is oprecht mooi geworden! En eum, toen ik las, op kleur gesorteerd vond ik dat een beetje, ( vergeef me het woord ) gestoord, maar het oogt inderdaad heel mooi, nooit gedacht dat het zo’n verschil zou maken. Geniet van je hoekje . En de plantjes ogen ook mooi. Geniet van je leesmoment!

  3. Tof hoekje! Ik blijf het mooi vinden om naar te kijken, zo’n boeken gesorteerd op kleur, maar tegelijk wint de praktische “ik wil een boek makkelijk vinden”-kant in mij het toch altijd :-)

    Een echt leesplekje heb ik momenteel niet; ik ben al lang blij dat het gelukt is om bed, kast en bureau een plaats te geven in mijn kamertje van 10m2, dus een echt leeshoekje, dat zal zijn voor wanneer ik verhuis naar iets groter (wat niet wegneemt dat ik mij al wel eens met een boek in een van de makkelijke stoelen in de gemeenschappelijke living nestel ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.