Plantjes in huis #1

Jup, dit is het eerste postje van hopelijk enkele over de plantjes in huis. Want ik heb altijd plantjes in huis gehad sinds ik uit het Ouderlijk Huis trok. Samen met boeken maken plantjes een huis gezellig en tot een thuis voor mij.

Tegenwoordig heb je een heel groot gamma aan kamerplanten; bij Dille & Kamille komt er wekelijks een nieuwe lading ‘vergeten’ plantjes binnen waartussen onze ouders en grootouders opgroeiden: sanseveria’s, calathea’s, bromelia’s, cactussen… Momenteel is alles wat vintage is, hip en trendy en dat blijkt dus ook voor kamerplanten te gelden. Ik, die het tot voor kort deed met een bescheiden collectie Ikea-planten en stekjes van oma’s sanseveria’s en van een spinnenplant, zag een heel nieuwe wereld voor me opengaan. De wereld der kamerplanten.

kamerplantjes kopen bij Dille & Kamille

Plantjes in huis

Nu beschik ik in mijn moestuin dan misschien wel over redelijk groene vingers – het is meer van live and let live, want buiten krijgen de plantjes gelukkig regelmatig regen en zonneschijn en zijn ze dus over het algemeen vanzelf happy – maar binnenshuis laten die het wat afweten. We hebben weinig directe lichtinval in onze woonkamer, en de lucht kan er erg droog zijn. Niet de ideale omgeving voor de meer tropische planten, die daardoor algauw droge puntjes krijgen. En ik vergeet al eens water te geven. Ahum. Oeps.

Van de meeste planten heb ik nooit de naam gekend, en die ben ik dan toch maar eens gaan opzoeken om deze post volledig te kunnen maken.

De sanseveria’s

Ooit kreeg ik van mijn oma voor mijn verjaardag een klassieke sanseveria, met een rode strik eromheen, want zo moet dat. Sanseveria’s zijn de gemakkelijkste planten die er zijn: je kan ze overal zetten, ze hebben zeer weinig water nodig en gaan zelfs niet dood als je ze twee maanden vergeet te gieten – integendeel, ze kunnen absoluut niet tegen te veel water – en je kan ze makkelijk stekken. Intussen heb ik daardoor nog twee extra sanserveria’s kunnen ‘maken’.
sanseveriaSanseveria’s heb je in alle soorten en maten; op één van de volgende foto’s staat er nog een mini-exemplaar, en deze hieronder is een ‘sanseveria cylindrica’ die dringend uit elkaar gehaald moet worden want nu groeien de euhm bladeren? schijnbaar alle kanten op. Ik adopteerde hem van mijn grootouders. Wie graag een stekje heeft, geef een gil!
sanseveria cylindrica

De Ikea stuff: een drakenbloedboom

Deze planten kocht ik een jaar of vijf-zes geleden toen ze nog redelijk kleine dressoirplanten waren. Onvoorstelbaar als je nu ziet hé? Bij een volgende verpotting zullen ze misschien niet meer in hun respectievelijke hoekjes passen… Natuurlijk mogen ze niet naast een chauffage staan, maar deze staat nooit op. ’s Morgens krijgen ze volop zon. Dracaena marginata of, nog veel mooier, ‘drakenbloedboom’, is de eerste. De tweede wordt niet meer verkocht (volgens de site van Ikea) en ik kon de naam ervan nog niet achterhalen. Enig idee?

kamerplant drakenbloedboomkamerplant

Zelfgekweekt: papyrus en avocado

Van vrienden kreeg ik een stekje van hun papyrusplant, die hele lange dunne stengels groeit met bovenaan een parasolletje. Hun plant staat erg vol en mooi, de mijne geraakt tegenwoordig niet meer hoger dan anderhalve meter en de bladeren verdorren snel. Ik vermoed te weinig licht en te droge lucht. Hij vraagt ook zeer veel water, en zoals gezegd durf ik al eens vergeten rond te gaan met de gieter. Gelukkig blijft hij nieuwe stengeltjes kweken; ’t is dan ook weer een gemakkelijke plant, dit.
kamerplant papyrus Van een avocadopit uit de supermarkt kwam dit plantje voort. (Véél geduld heb ik daarvoor nodig gehad.) Het plantje heeft helaas erg afgezien; vorige zomer zijn alle onderste bladeren eraf gevallen, en ook nu krijgt hij weer rare bruine vlekken… Ik wist bovendien niet dat je de hoofdstengel al vrij snel moet toppen om te voorkomen dat het een smal, schriel plantje wordt dus nu is het een smal, schriel plantje met gelukkig toch twee zijtakken, en momenteel is er een nieuwe zijtak in de maak.
avocadoplant

De newbies: calathea, monstera en vetplantjes

In centrum Leuven is er maar één winkel met een mooi assortiment kamerplanten en dat is de Dille & Kamille. (Correct me if I’m wrong, want ik zou zeer graag willen dat er méér plantenwinkels zijn!) Elke woensdag wordt er daar een verse vracht plantjes geleverd. Of ik er enkele weken na elkaar klaarstond met mijn mandje? Misschien.
Het begon met enkele kleinere exemplaartjes. Miniplantjes zijn hipper dan hip, maar moeilijker te onderhouden: in hun kleine potjes drogen ze sneller uit, en anderzijds geef je ze algauw té veel water. Dat laatste overkwam mij, waardoor ik van onderstaande foto’s de helft van de plantjes heb moeten ‘laten gaan’. Intussen leerde ik ook wat vetplantjes zijn, en blijkt dat die gewoon keiweinig water nodig hebben terwijl ik ijverig tot twee keer per week water gaf…

plantjes in huis kamerplanten bij Dille & Kamille

Een pannenkoekenplantje mocht natuurlijk niet ontbreken. Deze, die Louis werd gedoopt, heeft hartvormige blaadjes. Ze zijn gewoon zo supercute!
pannenkoekenplant

Op de kast zette ik een semihangplant, de scindapsus pictus, een soort klimop feitelijk lees ik nu dus ik ga moeten oppassen dat hij niet omhoog in plaats van omlaag groeit.
kamerplant scindapsus pictus

De woestijnroos vind ik een schitterende vetplant. Zet hem in het licht en zijn bladeren schakeren van groen naar rood. Ik heb er intussen twee.
kamerplant woestijnroos

Op de wijnfrigo staat een allegaartje van planten bij elkaar. Allereerst is er Elvis. Het was liefde op het eerste zicht. Elvis is een calathea, die je in alle kleuren en patronen vindt. Ook weer een tropische plant en hij vindt de droge lucht duidelijk niet leuk want al na een week verschenen er bruine vlekjes en bruine randen op zijn prachtige bladeren. Ik besproei hem nu dagelijks met water, maar het is nog niet duidelijk of dat voldoende zal zijn.
kamerplanten bij Dille & KamilleTussen de miniplantjes staat één overlevende van de waterovervloed; de andere twee zijn vetplantjes die het voorlopig goed doen. De rechtse vooraan is een crassula, wel koddig met zijn uiteindes die me doen denken aan de slurf van een olifant. Die met de mooie grijsblauwe kleur links achteraan is een senecio aquarine ofte Mount Everest en het was die naam die me aantrok; een plant genoemd naar een berg!

Op een tafeltje naast de zetel staat er een aloë vera, bekend om zijn luchtzuiverende werking (net als sanseveria’s).
kamerplant aloë vera

Een andere blikvanger in de woonkamer is de monstera, ons Elza. Blijkbaar een snelgroeiende plant, en niet erg moeilijk in onderhoud, maar dat moet nog blijken. Ik stond al aan de kassa met wat kleinere planten toen ik haar zag staan, een beetje zielig als laatste overgebleven monstera, dus ja, nam ik haar ook maar mee. Wat nog gezellig werd op de bus naar huis. Het mooie aan deze plant is dat de bladeren, naarmate ze ouder worden, gaten krijgen, waardoor de monstera ook wel ‘gatenplant’ wordt genoemd.
kamerplanten kamerplant monstera

De boekenkast vormt het decor voor allerlei kleine plantjes. Bovenop troont de spinnenplant die ik al een jaar of zeven in leven weet te houden (en die ook al kindjes heeft geproduceerd; wie een stekje wil mag dat laten weten, er komen er binnenkort namelijk weer aan!) want het is geen moeilijke plant: niet in direct zonlicht zetten, regelmatig water geven, en die doet dat prima.
decoratie en kamerplanten decoratie en kamerplantenMomenteel ben ik bezig met de zoveelste herinrichting van onze bibureau, waar al enkele plantjes staan maar er nog wel wat mogen/moeten bijkomen. Binnenkort meer daarover!

Heb jij graag (veel) planten in huis?

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en is 100% mijn eigen mening.

11 Comments

 1. Ik heb momenteel enkel orchideeën staan. In ons appartement deden die het schitterend, in het huis is dat iets minder… Als ik dat zo bij jou zie, moet ik misschien ook eens opteren voor plantjes zonder bloemen. Mooi, al dat groen! In de winter kan je bakjes water op de chauffage zetten tegen de droge lucht, dat helpt echt.

  1. Leen

   Elke orchidee die ik ooit gehad heb, heeft het niet overleefd. Idem voor eender welke andere bloeiende plant in huis… Erg hé. Merci voor de tip van de bakjes water! Ga ik zeker eens uitproberen.

 2. Jaaaaa, plantjes! Helaas hebben we een baby én kat in huis, en dat is niet altijd een goeie combinatie… Hier staan er sanseveria’s, kaapse viooltjes (nog van mémé), avocado’s en avocado’s in wording, aloë vera (veel), een cactus (van mijn man) en nog een paar soorten waar ik de naam niet van weet. En ook een Pilea, maar die van jou is mooier <3. Ik wil graag nog véél meer plantjes, maar zolang baby en kat rondschuiven/-kruipen/-huppelen is dat nog geen optie, helaas (al heb ik de mooiste plantjes in onze slaapkamer gezet, omdat beide kleine monstertjes daar niet komen). Oja, zo een Monstera wil ik ook maar die zijn echt moeilijk te vinden…
  Hoera voor plantjesliefde, niet alleen in de moestuin!

  1. Leen

   Ik heb net nog een tweede pilea gekocht, maar dan de echte pannenkoekenvariant, die zijn zoooo schattig he! In mijn slaapkamer staan (nog) geen planten omdat ik hoorde dat niet alle planten daar even goed voor geschikt zijn? Maar meer weet ik daar dus niet over.

 3. Ooooh, hoe meer planten hoe liever, dus hoera voor deze nieuwe rubriek! Lang leve single zijn in deze trouwens, want nu heb ik niemand meer die mij tegenhoudt met het excuus dat “we er al genoeg hebben”. Wat – laat ons wel wezen – toch echt wel zever is he?! ;-)
  En euh, nu ik schone schone Elvis zijn donkere tekening zie, ga ik misschien op zoek naar een broertje of zusje voor mijn calathea met eenvoudigere tekening :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.