Over #lot13 en mijn Gevoel met een grote G

Ik wilde er helemaal niet mysterieus over doen want ik heb er zelf een enorme hekel aan wanneer andere mensen dat doen, maar langs de andere kant wilde ik het ook niet van de daken schreeuwen want ik heb nogal rap schrik dat ik daardoor dingen ga jinxen. Zodus riep ik #lot13 in het leven, wat u misschien her en der zag opduiken, zodat ik er toch af en toe iets over kon spuien want ge weet, waar het hart van vol is…

We wonen nu vijf jaar in onze duplex. Toen we dit appartement kochten, was dat zo’n beetje de termijn die we erop hadden geplakt: na een paar jaar zouden we namelijk op zoek gaan naar een huis-met-tuin. Een deadline die we echter moesten opschuiven want newsflash: huizen in Groot-Leuven zijn peperduur. (Ik ga er zelfs HLN voor aanhalen. En een vergelijking uit het leven grijpen: vrienden van ons zijn in Oost-Vlaanderen naar eenzelfde soort nieuwbouwproject wezen kijken, en de prijs lag daar 100K lager. I kid you not.)

Ik had onze YNAB geprogrammeerd op december 2021 en dat spaardoel al weten terug te dringen naar september 2021 toen het lief mij op een wondermooie maar doodgewone dag eind april een link doorstuurde naar een nieuwbouwproject dat mij meteen aansprak omwille van de locatie. Het verkavelingsplan werd uitvergroot, de tuin opgemeten (want ja, dat is voor mij belangrijker dan het aantal slaapkamers), de projectonwikkelaar gecontacteerd, de bank, de (schoon)familie geraadpleegd, wekenlang nog meer gemeten en besproken en getwijfeld… en op 12 juni zetten we onze handtekening. Eind 2019 kunnen we hopelijk verhuizen!

Dure handtekening!

We gingen naar andere projecten kijken, bij ons in het dorp, maar eerlijk, alle goeie locaties in Groot-Leuven zijn ofwel al volgebouwd, ofwel landbouwgrond (en laat ons hopen dat dat zo blijft). En de rest ligt dus langs autostrades of met een spoorlijn door uw achtertuin.

#lot13 heeft daarnaast iets wat andere projecten niet hebben: mijn Gevoel. Ik heb namelijk bij elke verhuis (en dat zijn er inmiddels drie) mijn Gevoel gevolgd:

 • De studio in een studentenhuis die nog niet eens bestond toen ik het huurcontract al ondertekende, zo overtuigd was ik. Ik bleef er twee jaar.
 • Het appartement op de vijfde verdieping bovenop een heuvel met prachtig uitzicht en veel lichtinval en de jaren-70-badkamer en -keuken met groene tegeltjes <3 Dat was liefde op het eerste zicht. Hier woonde ik drie jaar en de jaren nadien heb ik altijd gezworen terug naar dat dorp te verhuizen, ooit, want er was zo’n goeie bakker en een bos en een heuvel enenenen.
 • Bij onze huidige woonst stonden de foto’s nog niet op Immoweb of ik wist gewoon al: dit wordt ‘m! Tegen de tijd dat het zover is, zullen we er meer dan 6 jaar hebben gewoond en dat is genoeg, want ik mis een eigen tuin elke zomer harder!
What a view, vanaf het balkon van mijn tweede woonst. Liefde op ’t eerste zicht!

En wat mijn Gevoel zegt over #lot13:

 • Het is goed georiënteerd, op het noorden namelijk, net zoals de tuin van mijn ouders, zodat we ’s avonds het zonnetje zullen hebben op ons terras en de moestuin normaal ook voldoende zonlicht krijgt.
 • Er is plaats genoeg voor al mijn wilde (moes)tuinplannen, want dat is het eerste wat ik deed: in Google Sheets een plan tekenen om ervoor te zorgen dat alles erin past. Het is met anderhalve are niet groot, verre van, maar who needs gazon anyways?
 • HET IS IN MY HOMETOWN. Ik was er nochtans altijd van overtuigd dat ik er niet per se naar terug wilde, maar toen ik bedacht dat het – hoewel een paar wijken verwijderd van het Ouderlijk Huis – zo dicht bij alle plekken ligt waar ik heb gefietst met mijn roze Novy, gezworven met Loen de hond, familieleden en kerkhoven heb bezocht, mijn Communies heb gedaan, tot mijn twaalfde naar school ben geweest… Echt, ik was vergeten hoe fantastisch ik het hier als kind vond. Niet voor niets ben ik het al die tijd – meer dan tien jaar! – op mijn blog My Hometown blijven noemen….
 • Er is naar het schijnt een goeie bakker vlakbij en dat mis ik toch in onze huidige buurt.
 • Er is een fitness. Dat betekent geen excuses meer om in de winter op mijn lui gat te blijven zitten.
 • Het is dicht bij mijn familie. Behalve mijn zus woont de kant van mijn vader allemaal in My Hometown. Dat vind ik enorm belangrijk want ik merk dat het me nu meer moeite kost om bij hen langs te gaan; dat moet worden ingepland of mijn hoofd gaat flippen. Nu zou ik langs hen allemaal passeren van ’t werk op weg naar huis dus is er al meer ruimte om spontaan bij hen binnen te springen. Met het oog op de leeftijd van mijn grootouders kan het trouwens niet slecht zijn dat ik dan dichterbij ben om eventueel een handje toe te steken.
 • Er zit geen bergop meer in mijn fietsroute van/naar het werk. Het is wél verder fietsen, maar dat neem ik er graag bij en is betaalde beweging, immers ;-)
 • Er is geen bergop meer in de buurt. Geen berg meer om op te wandelen of lopen. Niks dan plat, plat en platter dan plat in een straal van zowat 10km. Ik kan maar beter die Alpentrail plannen vooraleer we daarheen verhuizen of het komt er nooit meer van. (Of misschien moet ik me toch maar eerst focussen op start to run kunnen afwerken vooraleer ik van die megalomane dromen begin te koesteren.)
 • We zullen dichter bij Werchter wonen. Meaning: weer een excuus minder om niet naar de Wei te gaan. Behalve dan dat ik #toooldforthisshit begin te worden. Een ganse dag rechtstaan tussen dronken mensen in de brandende zon of de gietende regen? Wie haalt het in z’n hoofd?! Maar het gaat ‘m om de opties.
Lot 13 en ook 14 en op de achtergrond nog andere want ja wij zullen daar uiteraard niet alleen zitten.

Ik weet dat er buiten mijn Gevoel ook rationeel moet worden nagedacht, de kleine lettertjes onder de loep genomen en onze financiën langs alle kanten bekeken. Dus naast het feit dat er nog vanalles moe(s)t worden geregeld voor de trouw (iemand nog de gouden tip voor de dj van onze dromen?), we bijna elk weekend en door de week enkele activiteiten hadden gepland staan en er ook nog moest gegeten, gewerkt en o ja geleefd worden, werd er vooral gepiekerd, gewikt, gewogen, berekend en herberekend.
Omdat het project niet onder de Wet Breyne valt en alles pas bij oplevering moet worden betaald en die oplevering pas eind 2019 is voorzien, kunnen we nu nog geen lening aangaan en dat baart ons vooral het lief zorgen, want de rentes kunnen nog alle kanten op maar volgens de voorspellingen eerder omhoog, dus het is bang afwachten of we er financieel wel gaan geraken als het zover is. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de verkoop van ons appartement vrij cruciaal is om aan de nodige cash te raken. *slik*

Maar dat zijn zorgen voor morgen euhm volgend jaar. Nu ga ik mij weer efkes op de trouw focussen want november zal rap daar zijn nu de dagen alweer aan het korten zijn.

Volg jij al eens je gevoel of ben jij eerder van het rationele denken?

12 Comments

 1. Hier ook iemand die haar gevoel volg! Bij de aankoop van ons huis was vooral ons gevoel bij de ligging belangrijk. Het huis zelf was aan een grondige renovatie toe (waar we 3j over gedaan hebben). Ondertussen wonen we hier bijna 2j en zijn we echt verknocht aan de buurt . Proficiat met jullie aankoop trouwens!

 2. Zo herkenbaar! Als ik louter rationeel had gedacht dan woonden we ook nog op ons appartement hoor. We wilden altijd al graag in onze huidige straat wonen, dus toen daar ineens twee woningen werden gebouwd, hadden we niet veel aanmoediging meer nodig. In de omgeving van Gent zijn de prijzen ook hallucinant. Maar als de bank zegt dat het binnen jullie budget is, dan is dat ook zo hoor. Wij hadden dat van onszelf ook lager ingeschat. En onze tuin is trouwens nog iets kleiner dan die van jullie en toch al de moeite waard. Neen, je gaat het je zeker niet beklagen. Ons huis werd met dezelfde formule gebouwd, dus alles betalen op het einde. Het is inderdaad niet simpel om te weten wanneer je voor je lening moet gaan kijken. Niet te vroeg zou ik zeggen, want wij hebben daar toch een beetje stress van gehad omdat er op het einde ineens vertraging was bij de bouw. Alleszins veel succes met het hele project! Als ik naar Werchter ga, mag ik dan bij u parkeren ;-)?

 3. Gefeliciteerd. Ik maak mezelf graag wijs dat ik bij belangrijke beslissingen altijd volledig mijn verstand volg. De waarheid is natuurlijk anders :-) Ja, bij belangrijke beslissingen denk ik meestal wat langer na, probeer ik de plus- en minpunten goed in te schatten en op te lijsten, enz. Maar ik vermoed dat “gevoel” of iets dergelijks uiteindelijk de doorslag geeft.
  En waarom zou je te oud zijn voor naar Werchter (of een ander festival) te gaan?

 4. Joepie! Ik ben vooral een rationele denker, maar bij dingen als een woonplaats moet er zeker een gevoel zijn. Het gevoel was er ergens wel toen we onze bouwgrond kochten, maar het heeft nog maanden geduurd eer dat ons huis echt als een thuis aanvoelde.
  Succes met alles, ook met de trouw! Het worden zotte tijden, maar wij hebben in ’14 ook een bouw en een trouw in één jaar gedaan. You can do it! :-)

 5. Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat ik nooit een woning zou kunnen kopen. Totdat ik 2 x “geluk” had en geld erfde van papa en de kans kreeg om een sociale koopwoning te kopen, anders was het mij nooit gelukt.
  Ik volg ook eerder mijn gevoel maar natuurlijk moet je er ook wat rationeel over denken. Het worden drukke tijden met de trouw en de bouw in het vooruitzicht. Veel succes!

  1. Nog vergeten te zeggen dat mijn bonusbroer (zoon van mama haar vriend) dj is. Geen idee of hij soms ook op een trouw draait maar ik wil hem dat wel eens vragen. Als je dj Kimme ingeeft op Google staat zijn website normaal gezien als eerste.

 6. Proficiat! En je gevoel volgen, dat lijkt mij bij iets dat zo’n impact heeft op je leven, héél belangrijk. Wat niet wegneemt dat alle rationele zaken, zoals het financiële, wel moeten kunnen natuurlijk, maar toch, als het niet goed voelt, dan mag het praktische plaatje nog kloppen, just is het dan toch niet :-)

 7. Wij hebben vorig jaar ook ons gevoel gevolgd en dat maakt ons momenteel zo gelukkig… wij wonen hier sinds maart en we hadden het niet beter kunnen treffen.
  Veel succes nog met alles!

 8. Wat een geweldig jaar is het toch voor jullie, heerlijk!! En dichter bij Werchter, dat is altijd goed. Zei ze met een schorre stem na een dag op de wei Maar nee, echt altijd, want het dat is een heel mooie streek, ge gaat daar schoon wandelingen kunnen maken. Proficiat!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.