Over de luchtkwaliteit in onze straat #curieuzeneuzen

In de lente van dit jaar werd ik, net als zo’n 20.000 andere Vlamingen, geselecteerd voor het grootschaalse burgeronderzoek van CurieuzeNeuzen dat erachter wilde komen hoe vervuild onze lucht is door middel van het meten van de concentratie aan stikstofdioxide (NO2), het gas dat ontstaat bij verbranding van voornamelijk dieselmotoren en vandaar een belangrijke indicator is voor de luchtvervuiling door verkeer (bron: standaard.be).
Daarvoor moest je een maand lang twee proefbuisjes op de eerste verdieping van je huis aan de straatkant ophangen.

Oké, bij ons was het de anderhalfste verdieping.

Vorige week werden de resultaten bekend gemaakt, door middel van een kaart van Vlaanderen met gekleurde bollen. Onze bol bleek oranje ofte ‘ondermaats’, en daarmee ver boven de drempelwaarde maar nog net onder de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie, dus in de zone waarin de gezondheidseffecten door NO2 nog beperkt kunnen blijven.
Ik had dit resultaat wel verwacht, gezien wij langs één van de drukke invalswegen van Leuven wonen, vlak aan een bushalte en een zebrapad dus met veel optrekkend verkeer. En telkens wanneer we onze ramen poetsen, een keer of vier per jaar, zijn die langs de voorkant erg vuil, om nog maar te zwijgen over de muggenziften die gewoon pikzwart zijn. Freaks me out, dat geef ik toe.

Curieuzeneuzen
Bron: curieuzeneuzen.be

Een handjevol huizen verder op onze steenweg, aan een kruispunt, is de bol paars ofte ‘uiterst slecht’. Ik denk dat het grootste verschil tussen ons en hen is dat er bij ons aan de overkant geen huizen staan, maar bomen, waardoor die stoute NO2 nog enigszins kan ontsnappen naar andere oorden dan onze living. Moest ik een paarse bol hebben, ik zou stante pede verhuizen. Nog eens een paar huizen verder is de bol weer geel; ook hier geen huizen aan de overkant, en geen optrekkend verkeer voor de deur.

Natuurlijk ben ik meteen de luchtkwaliteit in de straten rondom #lot13 gaan checken, en da’s een mooie donkergroene bol dus ik ben gerust dat onze muggenziften in het nieuwe huis properder zullen blijven. Minder kuiswerk en gezondere lucht, hoera!

Op de kaart valt de variëteit aan kleuren op. Vlaanderen is een regenboog! Neem nu die arme Antwerpenaren. In de hele stad zijn er welgeteld twee groene bollen te vinden, de rest is overwegend oranje, en er zitten zelfs een paar zwarte en paarse bollen bij.
En dan heeft Brussel nog geeneens mogen deelnemen (ah nee, da’s niet Vlaanderen). Hun luchtkwaliteit wil ik al helemaal niet weten.

CurieuzeNeuzen
Bron: standaard.be
CurieuzeNeuzen
Bron: standaard.be

Natuurlijk is het niet voldoende om enkel de luchtkwaliteit van je woonplaats te checken: volgens dit filmpje brengt de gemiddelde Vlaming immers slechts 1/3 van zijn tijd thuis door. De rest van de dag ben je onderweg of op je werk. (Deprimerend eigenlijk.) Doe je dat met de auto langs drukke verkeerswegen, dan zit je natuurlijk niet meer in je groene bol. Ik neem de fiets, de helft van mijn route is zeer zeker beter dan de oranje bol thuis. Werk je op de Mechelse ring, dan kan je beter stoppen met ademen, maar Leuven doet het redelijk goed, en in de straten rondom mijn werk zijn de bollen geel en lichtgroen dus ik zit daar beter dan thuis.

CurieuzeNeuzen
Bron: standaard.be
CurieuzeNeuzen
Bron: standaard.be

Moraal van het verhaal: laat uw auto eens wat vaker staan en neem de fiets. En zet uw living vol (luchtzuiverende) plantjes; baat het niet dan hebt ge tenminste een hippe urban jungle. Voilà.

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in uw straat en op uw werk? Check het hier!

 

17 Comments

 1. Ai. Geen fijn resultaat daar! Maar zoals je zegt … enigszins te verwachten op die locatie. Hier aan de andere kant van Leuven hebben we meer geluk. Het meest nabije stipje kleurt donkerblauw. Daarvoor moesten we wel 10 km naar het zuiden. Hopelijk schonere lucht op jullie nieuwe stekje.

 2. Ja, balen, maar wel te verwachten. Bij ons gelukkig donkergroen, maar langs de oude steenweg (eigenlijk gewoon dorpsweg), wel geel, en dat komt door stilstaand verkeer bij schoolomgeving dat op een bepaald moment wel weer moet optrekken. Frappant. Gingen ze niet inzetten op betere schoolomgevingen?

 3. Bij ons heeft het meetpunt in onze straat een donkergroen resultaat. Niet slecht, maar dan is er natuurlijk niet gemeten op het moment dat de houtkachels in de buurt weer allemaal volle force aan het branden zijn.
  Ik moet de komende maanden ’s avonds geen slaapkamerramen open laten staan, we worden hier letterlijk vergast.
  En dan woon je zogezegd in een groen dorp met bos vrij dichtbij…

  1. Leen

   De houtkachels stoten geen NO2 uit, da’s weer een ander soort vervuiling (maar even slecht natuurlijk!!). Daar zouden ze inderdaad ’s winters eens een meting voor op poten moeten zetten!

 4. Veerle

  Goh, wij woonden vroeger in de straat tegenover jullie appartement (beneden aan die bomen dus :) ), zo ongeveer naast het daar gemeten donkergroene bolletje, maar onze ziften waren toch ook best zwart hoor. Ik snap dat groene resultaat daar sowieso niet goed, met de steenweg zo ongeveer in de tuin. Bereikbaar wonen heeft zo zijn prijs :)

 5. Bij ons thuis in de omgeving alleen maar licht- en donkergroene bollen. Bij mijn werk zijn het oranje en rode, maar bij mijn nieuw werk alleen maar groene. Joepie!
  Toch wel heel confronterend, de resultaten van het onderzoek…

 6. Interessant om de resultaten te zien. Als ik het goed zie woon ik nog in een relatief groene buurt. Een auto heb ik niet dus daar kan ik al niet meer vervuilen, ik zou wel kunnen proberen om wat meer planten te zetten.

 7. Ik heb met een klein hartje gekeken naar ons resultaat en wij zitten in de lichtgroene zone… toch een opluchting… aan het werk zijn het vooral oranje en rood… niet gezond!
  Onze auto’s staan vaak stil… met de bus naar het werk, te voet of met de fiets bij de buren… wij doen ons best!

 8. Inderdaad een heel confronterende kaart! Al geeft ze tegelijk ook wel een vertekend beeld, want die NO2 is natuurlijk niet het enige vervuilende in de lucht, waardoor sommige plekken er schijnbaar goed vanaf komen, terwijl er mogelijks andere vervuiling speelt… Nu ja, elk beetje dat wél groen is, is sowieso meegenomen natuurlijk.
  Ik vind het ook heel jammer – om niet te zeggen onnozel – dat Brussel (of bij uitbreiding: heel België) niet gemeten werd, want naar die waarden ben ik ook wel benieuwd. Vermoedelijk gelijkaardig aan Antwerpen; ik denk niet dat het per se slechter zal zijn, aangezien Antwerpen ondertussen een grotere filestad dan Brussel is blijkbaar.

  1. Leen

   Aha, dat wist ik niet (over Antwerpen). Ik zou bijvoorbeeld wel eens willen weten hoe het met houtrook zit, dus ze mogen dat wel eens onderzoeken en dan liefst in de winter natuurlijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.