Opgeruimd: de voorraadkast

Nu ja, “kast”: dat is nu net het probleem, dat er niet één specifieke voorraadkast is. In mijn huurappartement had ik in de keuken een ingebouwde kast waar ik mijn blikvoeding, pasta, bloem e.d. bewaarde. In ons huidig appartement probeerde ik het met een kast in de berging, maar die is een halve verdieping lager en dus weinig handig als ik in volle kookflow drie keer naar beneden moet rennen voor een blik tomatensaus ofzo. Dus verhuisde ik de hele boel naar boven, verdeeld over zes planken en laden in de keuken; zo heb ik alles meteen bij de hand!

Er is de schuif met kleine potjes noten, quinoa, gedroogd fruit, thee en natuurlijk mijn beste vriend de mixer. Het handige aan een lade is het onmiddellijke overzicht: what you see is what you get!

voorraadkast

Er is de grote-voorraadschuif, waar de grote potten noten, pitten en kruiden worden bewaard. Ik maakte nu een lijstje met wat er allemaal inzit, zodat ik ten allen tijde een goed zicht heb op wat er nog is, en wat moet worden besteld (en bestellen doe ik dit soort dingen voornamelijk bij Pit & Pit en Puurmieke).

voorraadkast

Dan is er het rommelplankje – heeft niet iedereen dat? – waar alle spullen terechtkomen waar ik geen raad mee weet: een bijna-lege pot choco, granola, paneermeel dat zo om het half jaar eens wordt gebruikt, Senseo-stuff voor de koffiedrinkers die hier af en toe op bezoek komen, …

voorraadkast

O en kijk, nog een tweede rommelplankje! Met mijn gigantische pasta-collectie – aangelegd in de tijd dat ik nog tweewekelijks pasta at – een voorraadje plantaardige melk en nog wat blikvoeding.

voorraadkast

De lade vlak onder de oven bevat bakingrediënten: verschillende soorten bloem o.a. En de handdoeken, omdat ik geen andere plek heb om die te bewaren. Ahum. Kleine keuken weetjewel.

voorraadkast

Tot slot is er nog de pastaschuif, waar ik ook mijn havermout bewaar, de sobanoedels, rijst en kokosolie.

voorraadkast

Op de koelkast hang ik standaard een stuk kladpapier waarop ik noteer wat er van de voorraad op is, en bij de volgende (online) bestelling mee moet aangekocht worden. Wat ik dus al-tijd in mijn voorraadkast probeer te hebben, en daarom in grotere hoeveelheden aankoop (want: goedkoper én minder verpakking):

 • havermout voor het ontbijt
 • rijst, linzen en quinoa – al eten we geen van alle erg veel
 • noten en zaden voor in mijne granola of bij een slaatje
 • ghee of kokosolie om te bakken & braden (al ben ik zelf niet zeker wat nu het beste product is om te gebruiken; ge hoort zoveel)
 • plantaardige melk en zeker kokosmelk, voor in sauzen, ontbijtjes en smoothies
 • tomatenblokjes want geen week zonder een goeie tomatengroentesaus!
 • pure chocolade en ander bakstuff want ge zou maar eens goesting krijgen in homemade muffins ofzo.

Voilà se, dat is mijn ‘voorraadkast’. En hoe ziet de uwe eruit? Wat heb jij standaard in huis?

6 Comments

 1. Wij hebben een rek vol voorraad van wasproducten, wc-papier e.d. in de berging. In de keuken hebben we ook een pastakast. Als we ooit ingesneeuwd geraken, kunnen we daar toch zeker een tijdje mee verder ;-). Naast pasta bewaren we er ook rijst e.d. in. Boven de koelkast bewaren we dan weer ons bakgerief. We lijken gewoon een oneindige voorraad vanillesuiker te hebben, tot we het echt eens nodig hebben en het ineens toch op is. Ik neem me vaak voor om eens met lijstjes te beginnen werken (voor de diepvries ook bijvoorbeeld), maar dat blijft bij goede voornemens.

  1. Leen

   Ik heb ook ooit eens wasproducten en andere dingen ingeslagen, als er zo in de Colruyt 30%-kortingen waren enzo. (Ben ooit een korte periode geobsedeerd geweest door ‘Extreme Couponers’ :p) Maar heb nu liever meer ruimte dan een voorraad. Alleen is de ruimte die ik over had intussen ingenomen door andere rommel. Dus ja :) :)
   Ge weet ik ben een lijstjesmens! En zelfs mét lijst moeten er al eens vervallen producten uit de diepvries worden weggegooid. Ik kan me de chaos zónder lijst al helemaal niet voorstellen :-D

 2. Toch netjes als het zo allemaal in potjes zit. Ik heb zo van die glazen bewaarpotten maar ik zou er toch nog een paar kunnen gebruiken.

  De standaard-dingen heb ik meestal in voorraad: kokosbloesemsuiker, rijst, quinoa, pasta, tomatenpuree,…

 3. Wij hebben heel weinig in huis, omdat we zelden koken (eten op het werk). Elke week kopen we hetgeen we willen eten, zo gooien we ook veel minder weg (over tijd-wordt niet opgegeten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.