Niets nieuws kopen in oktober: het plan

Je leest dat goed: niets nieuws kopen in oktober. Een hele maand lang. Zot he? Ja. Een beetje. Maar het is nodig, want YNAB is niet happy. Absoluut niet happy. Mijn persoonlijke budgetten staan zowat overal in het rood. Hoe dat komt?

Te veel geshopt.

Zo simpel is het. Ik heb het gevoel dat het geld door deuren en ramen naar buiten is gevlogen.

* Schoenen. Als ik mooie schoenen zie, moet ik ze hebben. Tegenwoordig koop ik ook weer pumps, want screw die steunzolen. (Nee niet echt, ik koop ze vooral om naar te kijken en eens één keer per maand te dragen op restaurant of zo.)
* Boeken. We waren in Londen en in Londen is een gigantische Waterstones: vijf verdiepingen leesplezier. Daar keek ik al een heel jaar naar uit!
* Solden. Ik ging niet, zoals anders, een dagje shoppen met Zus, maar ik werk in ’t stad dus onder mijn middagpauze werd er al eens aan de winkelstraat gepasseerd. En o ja er werd toch één keer geshopt. In één winkel. Met een bon, plus het budget van drie maanden erdoor. Slik.

niets nieuws kopen
De Londense boekenbuit.

“Ik verjaar bijna” was het meest gebruikte excuus van de voorbije drie maanden. Een cadeautje voor jezelf moet kunnen af en toe maar het ging er deze zomer lichtjes over. Sparen zat er totaal niet in, ontsparen daarentegen. Enfin. Tijd om het roer om te gooien, zodat ik met eindejaar geld heb om… een cadeautje voor mezelf te kopen. Ah ja hé, het jaar in schoonheid afsluiten enzo.

Nee, grapje. In november ga ik op citytrip en het zou fijn zijn als ik niet op water en brood moet leven terwijl mijn travel buddy zich te goed kan doen aan degelijke Spaanse wijn en tapas.

Niets nieuws kopen: de regels

Er werd heel goed nagedacht over de regels: ze moeten streng zijn, want ik ben iemand die een duidelijke afbakening nodig heeft, maar ook niet té streng want er moet uiteraard nog kunnen geleefd worden. Waar trek ik de grens?

Geen schoenen.

Ik kocht net nog een paar platte bruine laarsjes, en ja ik zou misschien heel graag goudkleurige sneakers mét glitters en pompon hebben, maar vermoedelijk overleef ik de winter wel met drie paar enkellaarsjes, drie paar laarzen, de bruine bottines en één paar sneakers. Toch?

Geen kleren.

Het enige wat ik echt nodig heb, is een extra broek. Ik heb momenteel maar één (donkerblauwe) broek om de winter door te komen, en ik zou graag nog een tweede hebben zodat ik tussen de wasdagen in niet verplicht word me in een kleedje te wringen. Maar dus: één broek. Basta. (Wordt een uitdaging om de WE, mijn broekenhofleverencier, binnen te lopen en níet naar de rest van de collectie te kijken.)

niets nieuws kopen
De allermooiste roze pumps ever. En ik heb ze nog niet eens durven aandoen want regen en vlekken en :aaah:

Geen prullaria.

Dit wil zeggen geen boeken, juwelen, planten of andere decoratie voor het huis of voor mezelf. Niks. We hebben intussen een stuk of twintig planten, mijn te-lezen-kast puilt uit en met mijn voorraad kaarsen haal ik het einde van het jaar 2020 wel.

Niet op restaurant.

Wij houden van lekker eten en goeie wijn, maar als we op restaurant gaan dan kijken we naar geen prijzen. Natuurlijk, een mens moet eten, maar dat kan perfect thuis, met zelfgekookte gerechten, en de wijnkast zit goed vol. (Onze weekends trouwens ook, dus aan tijd om op restaurant te gaan, ontbreekt het ons de komende weken gelukkig.)

Zelfgemaakte lunches.

Boterhammen, het occasionele slaatje, een overschotje van de avond voordien, of liters soep; ik hoef het mezelf niet moeilijker te maken dan nodig. Eén keer per week gaan we met de collega’s lunchen. Ik vind niet dat mijn sociaal leven moet lijden onder mijn tijdelijke gierigheid, dus die etentjes ga ik mee blijven doen, maar dit keer ga ik dan wél letten op de prijzen (daar waar ik anders mijn hongerige maag laat beslissen).

Geen afhaaleten.

Geen frituur, geen pizza’s, nikske.

niets nieuws kopen
Bestellingske van deeleenkoe.be

Geen ‘speciale’ boodschappen.

Ik durf mij al eens uitleven in de Weleda-afdeling van de biowinkel, of loss gaan op webshops met pitten en zaden. Niets daarvan in oktober! Ik heb nog een mooie voorraad liggen, dan is dit het ideale moment om alles op te maken. En als ik écht iets nodig heb, dan kan ik het altijd halen, maar dan één portie in plaats van ineens een halfjaarlijkse voorraad. Ik zou het fantastisch vinden mocht ik ons gebruikelijke boodschappenbudget op die manier kunnen halveren, maar laat ons niet op de zaken vooruit lopen.
Wat vlees betreft, twijfel ik: normaal bestel ik bij deeleenkoe.be en onze huidige voorraad is bijna op, maar 1) de diepvries zit propvol dus geen plek voor 10kg vlees en 2) dit betekent elke keer een flinke hap uit het boodschappenbudget. Een biologische beenhouwer hebben we niet in Leuven (voor zover ik weet). Dus hm. Hier denk ik nog even over na.

Geen snoepvoorraden.

Een ander groot probleem is ‘het winkeltje’ twee huizen verder in combinatie met mijn snoepverslaving. Ik heb de ongelooflijk slechte gewoonte om daar mijn vreetvoorraad in te slaan. Volgens YNAB gaat makkelijk de helft van ons normale boodschappenbudget naar wat we daar kopen – en dat is meestal snoep, of soms eens een brood en wat beleg.
Om dan maar meteen cold turkey te gaan is wishful thinking, dus misschien helpt het als ik er naartoe ga voor telkens één snoepding. Bijvoorbeeld één klein zakje chips in plaats van meteen een grote. Eén reep chocolade in plaats van een groot pak. Het is het proberen waard.

 

niets nieuws kopen
En dit vond ik gewoon een mooi fotootje om af te sluiten.

Het doel van niets nieuws kopen in oktober

Mijn hoofddoel is af te raken van dat “o, wat maakt het uit wat het kost, hier is mijn bankkaart”. En achteraf een beetje foefelen in YNAB. (Ik beken.) We sparen nog altijd voor een tuin met huis, en hoe sneller we daar naartoe kunnen, hoe beter natuurlijk.
Een bijkomstig doel is me terug leren focussen op ‘less is more‘. Een jaar geleden heb ik serieus ontspuld, maar er is sindsdien zoveel nieuwe rommel ons huis ingeslopen, rommel waarvan ik me weleens afvraag “En wáárom heb ik dit gekocht?!” Ik geloof oprecht dat een mens niet gelukkiger wordt van méér spullen, integendeel, dus als ik een abrupte stop zet op het aankopen ervan, hoop ik op den duur meer geld te hebben voor ervaringen en herinneringen in de plaats.

Aan het einde van de rit: een beloning!

Het kan geen kwaad om aan het einde van de rit een beloning te voorzien. Met het geld dat we uitsparen op boodschappen, zou ik graag nog eens naar de sauna gaan. Een privésauna kost wel wat voor ons tweetjes, dus dit zou een erg goede motivatie kunnen zijn. Met het geld dat ik op mijn persoonlijke budgetten kan sparen, hoop ik voldoende te hebben om ten volle van mijn citytripje te kunnen genieten.

Doe mee!

Nu is het aan jullie. Iets samen doen werkt altijd beter dan dat je er alleen voor staat, toch?  Koop jij vaak cadeautjes voor jezelf? Vind jij dat je te veel spullen in huis hebt en te veel geld spendeert aan dingen die er niet toe doen? Doe dan mee. Je bepaalt je eigen regels, en je eigen doelen. Wees niet te streng voor jezelf; ik kan nu niet beloven dat ik het er zonder fouten vanaf ga brengen want ik wéét dat het niet simpel gaat zijn.
Of supporteren vanaf de zijlijn kan ook. Ik zal regelmatig een update geven van de verleidingen en moeilijkheden onderweg op mijn Facebook-pagina en op Instagram.

En ja, ik ben me er terdege van bewust hoe oppervlakkig ik overkom met deze blogpost. En net daar wil ik aan werken. Niet aan mijn imago (daar lig ik niet wakker van), maar aan mijn eigen ingesteldheid. Ik wil me meer bewust worden van wat er echt belangrijk is in mijn leven, en dit is een onderdeel van dat proces.

 

25 Comments

 1. Ik ben vooral eerder een koper van cadeautjes dan spullen voor mezelf. Ik ben pas terug van Canada en er staan al weer vier zakken klaar om de volgende keer mee te nemen. Ik trakteer ook al eens graag met lekker eten en ik moet elke maand aan mijn spaarboek gaan knabbelen want o wee, mijn inkomen is heel laag. Ik moet het doen met maximum 1100 euro, waar de helft al gaat naar de huishoudrekening.

 2. Bij mij zijn tassen een moeilijk punt. Als ik in de stad zou wonen of elke dag een winkelstraat zou passeren, zou ik al snel een verslaving hebben denk ik. En kookspullen. :D Boeken koop ik niet meer. Ik combineer abonnementen bij twee bibliotheken, dus daar leen ik alle boeken die ik wil lezen, of waaruit ik iets wil koken of maken. Magazines zoals Flow langs de andere kant… *bloos*

 3. Ik duim voor je! Het lijkt me zeker haalbaar, het is niet dat je jezelf gaat uithongeren, gelukkig maar! Zelf heb ik mijn shopdrang wel degelijk onder controle. In juli heb ik wat kledij gekocht bij King Louie en dat was toch een ferm bedrag. Maar nu is mijn garderobe goed gevuld en koop ik niets nieuws. We gaan niet shoppen in de stad en ik hou de apps van de online winkels stevig gesloten. Succes ermee!

  1. Leen

   Met online shoppen heb ik gelukkig geen probleem; maar vlakbij de winkelstraten werken da’s het moeilijkste :-) En vooral de gewoonte afleren om “o ja ik heb dit of dat nodig, ff onder de lunchpauze langsgaan..” Nee. Stop.

 4. Ik doe graag mee met jou. Zelfs al voordat ik gelezen dat ik mocht meedoen, wou ik dat al antwoorden ;) Jouw regels klinken voor mij ook wel goed maar misschien dat ik hier en daar toch iets klein aan pas. Even nadenken of ik het op mijn blog ga zetten… Dat weet ik nog niet zo goed.

 5. Ik supporter mee, uit eigen belang uiteraard (alleen tapas eten is maar alleen)!

  Ik geef eigenlijk weinig geld uit aan prularia. Ik heb in mijn bujo wel ruimte voorzien om mijn uitgaven wat te gaan documenteren, maar ik denk dat het wel gaat meevallen. Het meeste geld gaat naar etentjes en tijdschriften. Verder koop ik amper kleren (tenzij ik iets nodig heb en dan ook alleen dat) en, ik ben de enige op de wereldbol denk ik, maar ik haat schoenen kopen. Ik stel dat altijd uit tot ze echt helemaal kapot zijn (en dan nog). Ik heb deze zomer zelfs op kapotte sandalen gelopen omdat ik echt geen zin had in nieuwe. Ik vrees dat ik deze winter wel echt nieuwe botten en enkellaarsjes nodig heb…

 6. Evi

  Ik doe mee met jou want ik doe dat ook regelmatig eens iets voor mezelf kopen. Hetzij als beloning hetzij omdat het een paar lastige dagen waren en ik dan toch wel iets verdiend had zeker. Vanavond ‘mijn regels’ hiervoor eens opstellen!

 7. Ik wens je alvast véél succes!! Ik zou het niet kunnen… sowieso ben ik al geminderd in kopen, ik probeer enkel hetgeen ik echt nodig heb te kopen en af toe iets extra’s ;-).
  In september heb ik enkel een uurwerk en schoenen gekocht… en ja het was allebei echt nodig :-)

 8. Ik zou wel willen meedoen, maar wij gaan naar Londen in oktober, en dankzij jou weet ik dat er daar leuke boekhandels zijn. Ai ai ai!
  De voorbije weken heb ik me ook serieus laten gaan met kleren en schoenen, maar de laatste keer dat ik nog kleren had gekocht moet tijdens mijn zwangerschap geweest zijn, dus ik vond dat nog wel oké dan.
  Veel succes in elk geval!

 9. Ik herken zoveel van mezelf in jou.
  Ook ik heb kaarsen tot in het oneindige, samen met make-up, Lush, schoenen, kleren, … . En nooit heb ik genoeg.

  Met stad bedoel je ongetwijfeld ‘Leuven’ en niet Antwerpen hé. ;)

  Kopen zal ik wss niet doen, daar mijn loon niet gestort is door de vorige baas …
  Enfin, een boek gaat er natuurlijk altijd wel in.

  1. Leen

   Ik denk dat zelfs mensen die nabij Aarschot wonen “’t stad” zeggen als ze het over hun armzalige winkelstraat hebben. Ahum. Maar dus ja, ik bedoel daar Leuven mee :-) Niet fijn dat je geen loon krijgt zeg!!

 10. Veel succes ermee! Ik snap volledig dat je je in Londen hebt laten gaan in Waterstones :-) Jammer dat je nooit nog “zomaar” pumps kan kopen en die dan ook effectief veel kan dragen. Snap wel dat je dat desondanks toch nog wel eens wilt, maar ja, tegelijk is dat inderdaad niet het meest prioritaire om budget aan te besteden natuurlijk.

  Ga er nog eens over nadenken of ik meedoe, want enerzijds koop ik niet zoveel “overbodige” dingen dat mijn spaargeld er onder lijdt en zullen er in oktober sowieso al een aantal onvermijdelijke aankopen zijn door de verhuis. Anderzijds koop ik de laatste tijd net iets te vaak kleine prulletjes als stempels en washitape enzo: op zich wordt dat wel gebruikt, maar jah, hoeveel moet je er daar zo van hebben he? :-) En: eind oktober ga ik naar België en dat is ook altijd gevaarlijk, want ah ja, ik dan “eindelijk” nog eens Nederlandstalige boeken of magazines kopen (alsof ik de vorige altijd uitgelezen hebben tegen dat ik de volgende keer naar België ga, ahum). Misschien doe ik wel mee in een afgeslankte versie waarbij ik geen “hobbyspullen” mag kopen :-)

 11. Bij mij gaat het goed met niet shoppen. Vreselijk goed zelfs. Wat ik in 2017 tot nu toe aan kleding heb gekocht: 1 blouse, 1 riem en 1 schaatsbroek – die laatste twee omdat het moest, want de vorige exemplaren vielen na 10 jaar uit elkaar van ellende. Geen schoenen. Ik loop ook al maanden rond met een kapotte tas die nodig aan vervanging toe is. Ik heb gewoon geen tijd om te shoppen! Het slaat nogal door dus, maar het is wel goed voor de spaarrekening, dat wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.