Niets nieuws kopen in oktober: hoe dat ging

Niets nieuws kopen in oktober: de regels

De afgelopen maand was ik met mezelf de uitdaging aangegaan om niets nieuws te kopen. Mijn regels waren streng maar eenvoudig, en kan je hier terugvinden. Heb ik me eraan gehouden? Mwah.  Helaas waren er enkele uitgaves waaraan ik niet had gedacht maar die wel noodzakelijk waren, zoals een kappersbezoek en loopschoenen…

niets nieuws kopen
Peperdure loopschoenen en steunzolen.

Geen schoenen, geen kleren.

Ik had een afspraak gemaakt bij speciaalzaak Runner’s lab voor steunzolen en daaropvolgend bijhorende schoenen. Een zeer dure affaire en meteen voldoende om de budgetten van twee maanden te laten kelderen. Maar ik heb mijn zoektocht naar de perfecte gouden-glitter-met-pompon-sneakers gestaakt en eerlijk gezegd ben ik ook niet meer van plan er te kopen. Ik heb schoenen genoeg.

Ik kocht de broek die ik zo hard nodig had en intussen al vaak heb gedragen. Met het geld dat ik kon uitsparen door een kortingsactie in de winkel kocht ik een sjaal, in plaats van het opzij te zetten… Dat was in de eerste week van de challenge en zou ik nu niet meer doen!

Geen prullaria.

Binnenstappen in de Flying Tiger en mijn oog enkel richten op een babycadeautje? Check. De Dille & Kamille bezoeken en de plantjesafdeling zelfs geen blik waardig keuren? Checkerdecheck!

niets nieuws kopen
Mealprep for the win.

Niet op restaurant, geen afhaaleten, zelfgemaakte lunches.

Zoals gepland ging ik een paar keer uit eten met een vriendin of met collega’s op het werk, maar dat kon zich beperken tot het budget dat ik ervoor had voorzien. Naar het werk nam ik steevast een soepje, slaatje of boterhammen mee, en slechts één keer lieten we ons thuis verleiden tot een pizza – wetende dat we komen van één à twee keer per week afhaaleten, is dat een enorme sprong voorwaarts.

Geen speciale boodschappen.

Ik heb nog geen nieuwe bestelling bij deeleenkoe.be geplaatst en ben een keer naar de lokale slagerij geweest, maar lekker biologisch vlees heb ik nog niet gevonden in Leuven. Vermoedelijk zal er na Easy Vegan November wel opnieuw een portie van 10kg vlees worden besteld.

Geen snoepvoorraden.

Het is me effectief een paar weken gelukt om snoep te kopen tijdens de wekelijkse Colruytboodschappen, dat op het werk te laten liggen en elke dag één ding mee naar huis te nemen als ‘dessertje van de dag’. In het plaatselijke winkeltje is het intussen al zo erg dat we bij de aankoop van een bakje druiven de opmerking kregen “Amai zo gezond ineens?” dus ge moet niet vragen hoe dikwijls wij daar met snoep buiten wandelen.

niets nieuws kopen
Snoepvoorraad voor een week.

Niets nieuws kopen: hoe ik het aanpakte

Ik had een paar hulpmiddelen om me door de maand te loodsen. Eén week lang liep ik rond met een oud portemonneetje met daarin 70 euro: ons weekbudget voor de boodschappen. Dat was echt wennen. Mensen bekijken je vreemd als je centjes begint te tellen aan de kassa alsof je niet 31 maar 81 bent. Het was goed om af te kicken van de “o ik neem wel efkes mijn bankkaart” gewoonte en mijn geld bewuster uit te geven.

Daarna had ik minder moeite om YNAB vaker te updaten – mijn boekhouding, of feitelijk mijn steun en toeverlaat – zodat ik kon zien hoeveel budget er exact resteerde. Door de tool regelmatiger te checken en aan te vullen in plaats van te denken “o er staat nog genoeg op, ik hoef niet te gaan kijken” vooraleer iets te kopen, was ik me altijd bewust van wat er kon of niet kon.

Niets nieuws kopen: het resultaat

Mijn persoonlijk budget heeft het er abominabel vanaf gebracht: opnieuw werd er deze maand véél meer uitgegeven dan er is binnengekomen, meer dan het dubbele. Wat zou ik dat gat in mijn hand graag dichtmetsen!!

Het andere doel was minder geld uitgeven aan boodschappen, maar dat sloeg een beetje tegen. Ik shop sinds een paar maanden bij een biowinkel en de rekening daar ligt gevoelig hoger dan bij een gewone supermarkt. Laat ons zeggen dat de overschot niet voldoende is voor een sauna-uitje, maar als ik volgende maand hetzelfde kan doen, dán misschien wel!

YNAB
Evolutie van uitgaves op het boodschappenbudget. Bron: YNAB.
YNAB
Evolutie van de uitgaves op mijn persoonlijke budgetten. Bron: YNAB

Niets nieuws kopen: wat ik heb geleerd

Ik koop uit gewoonte, niet uit noodzaak. Eens dat besef er was, kostte het me geen moeite meer om van de rommel weg te blijven. Ik heb een lijstje opgesteld met dingen die ik nodig heb, en een tweede lijstje dingen die ik graag wil maar wel zonder kan leven. Op die manier hoop ik voor mezelf een onderscheid te kunnen maken tussen wat er eerst moet worden gekocht (nodig hebben) en als ik dan eens een centje over heb, kan ik kijken naar het tweede lijstje (graag willen).

En wat nu?

Het is absoluut niet mijn bedoeling om in november alle remmen los te gooien – als je naar bovenstaande grafiek kijkt dan weet je dat ik nog een aantal putten te vullen heb vooraleer ik dat zelfs maar zou kunnen :-) Ik zou graag een mooi centje bij elkaar sparen, en niet ‘zomaar’ geld uitgeven aan dingen die we niet per se nodig hebben. Het bewustzijn is er al, nu me er nog aan houden.

Wat kocht jij zoal in oktober? En had je het nodig?

 

8 Comments

  1. Geld spenderen is een gewoonte en gewoontes zijn moeilijk af te leren. Wat het snoepen betreft kan ik je aanraden om zelf koekjes te bakken. Wanneer je beseft hoeveel moeite het kost om het te maken ga je vanzelf minder snoepen.

  2. Ik had een hele sobere maand oktober, heb niets van kledij gekocht ofzo. Maar dat heb ik in de eerste dagen van november al ingehaald, heb een bestelling gedaan bij Zalando ;-). Ik probeer niet te overdrijven en koop zelden dure dingen. Maar jezelf af en toe trakteren, dat moet kunnen he :-)

  3. Ik koop momenteel ook redelijk bewust. Ik heb het gehad met prullaria allerhande voor mezelf. Maar eum, ik heb een grote aankoop gedaan. Ik heb een huisje gekocht in Canada. Een bescheiden zomerhuisje aan zee op zeven kilometer van mijn zoon. Het is een familieproject. Ik investeer en zij zorgen ervoor dat het verhuurd kan worden op de momenten dat wij er niet zijn. En de winst wordt gedeeld. Ik kocht wel één en ander voor het huisje in de uitverkoop van de blokker. Veel spullen aan -70 -80 en -90 procent. Ik zal alvast niet alles kunnen meenemen in Maart volgend jaar.

  4. Heel erg herkenbaar : ik zou ook graag dat gat in mijn hand dicht metsen. Uit ervaring, jammer genoeg, nu wel geleerd dat ik ook kan ‘overleven’ zonder te shoppen omdat ik er gewoon het geld niet voor heb. Dus het kan maar als je geld ter beschikking hebt is het moeilijk om niet te gaan shoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.