Moestuinplan 2018 v1.0

Eind januari is in zicht en dus februari en dus de lente. Ja, vanaf februari verander ik in de optimist die overal frisgroene blaadjes ziet en krokussen en paasbloemen en langer licht en terrasje, iemand? De moestuiniers onder jullie zullen ’t ongeduld wel herkennen als ik zeg dat ik feitelijk vandaag nog mijn 60 vierkante meters wil gaan omspitten om allerlei te gaan zaaien en planten en :aaaah: insert overenthousiasme.

moestuinplan

Maar dus in januari valt er helaas nog bitter weinig te doen buiten, behalve eens gaan kijken naar die trieste troep aan blaadjes en – want we zijn lui geweest in de herfst – overblijfselen van ’t vorig seizoen, ahum. Ik moet zelfs nog enkele weken wachten vooraleer ik nog wat look en misschien ajuinen de grond kan induwen en pas in april mag ik beginnen spitten, en in mei zaaien. Mijn eigen regels, jawel, want alles hangt natuurlijk van ’t weer af en toen ik vorig jaar al in april begon te zaaien – overenthousiast, zei ik toch – kon ik dat een maand later allemaal opnieuw doen en dan nóg eens want droogte en dan weer nachtvorst en dan nog wat meer droogte, enfin, de typische vroege-lente-problemen.

Daarom is januari – wanneer de feestdagen en alle late nieuwjaarsrecepties enzo achter de rug zijn en uw weekends angstaanjagend saai dreigen te worden – het ideale moment om vooruit te denken en aan uw moestuinplan te beginnen. Doorwinterde moestuinders hebben na al die jaren aan ervaring waarschijnlijk een standaardplan ontwikkeld waardoor ze op vijf minuten klaar zijn maar ik begin aan mijn derde seizoen en moet dus nog heel veel nadenken en doorstrepen en opnieuw beginnen enzovoorts. (Gelukkig heb ik daar een speciaal moestuinkladschriftje voor waar het niet erg is om te braggelen want dat is al nat geworden en overal moddervegen, het ademt de moestuin uit snap je, mijn veel te mooie bujo zou zoiets niet overleven.)

moestuinplan

Wisselteelt, de basis van een gezonde moestuin

Ik doe aan wisselteelt want ik ben een brave ecologische tuinier en dat is dan toch wel het minste dat ge kunt doen, amen. Dat wil zeggen één bepaalde ‘groentefamilie’ mag pas over vier jaar weer op datzelfde stuk grond gezet worden, en voor kolen is ’t zelfs zes jaar. Dat voorkomt enerzijds dat de beestjes en ziektes die nog van vorig jaar in de bodem zitten – hallo vriesweer, waar blijft ge? – terug van uw groentjes gaan beginnen peuzelen (want een wortelvlieg is niet zo’n fan van kolen, en omgekeerd heeft ook de koolvlieg zo zijn voorkeuren), en anderzijds neemt één bepaalde familie een bepaald scala aan voedingsstoffen op uit de bodem en die zijn niet in één winter weer aangevuld. Daarom dus wisselteelt.

moestuinplan

De indeling van mijn moestuin

Ik heb twee aparte stukjes moestuin van ieder ongeveer dertig vierkante meter groot, ’t één volop in de zon doorheen de zomer, ’t ander in de late namiddag al in de schaduw door de aanwezigheid van bomen. Het is dus cruciaal om zonneminnende groenten zoals tomaten en paprika’s op het zonnestukje te zetten. De courgettes floreerden dan weer op het schaduwstukje, en zo heeft iedere groente zijn voorkeur.
Ieder stuk is onderverdeeld in vier bedden dus in totaal heb ik acht bedden, ideaal voor een degelijke wisselteelt.

Mijn beste vrienden en enkele nieuwigheden

Om te beginnen maakte ik een lijst met de groenten die ik wil gaan verbouwen, beetje soort per soort:

 • tomaten: vooral vleestomaten maar twee plantjes kerstomaten mag ook
 • paprika’s: vooral puntpaprika’s om op te vullen in de oven maar graag ook gele paprika’s voor in de spaghettisaus
 • kolen: vooral rode kool (want mmm, rode kool!) maar ook spitskool, een paar spruiten, savooi en allez kom laat ons eens experimenteren met palmkool.
 • winterprei: die moet ge al in de zomer zetten maar ik hoorde dat het niet simpel is om te kweken plus zeer aantrekkelijk voor beestjes die zich een weg eten naar het hart van de stronk, ja, dat extra vlees moet ik niet in mijn eten hebben.
 • bladgroenten want ondanks de grote slakkenvraat heb ik daar vorig jaar toch een paar keer van kunnen eten, slagewijs: spinazie en snijbiet.
 • vroege patatten, mijn favorieten want dan mag ik eind april al in de aarde gaan vroeten!
 • knolgroenten: wortels (massa’s dit keer al zou ik een soort moeten vinden die niet zo diep de grond in moet want we hebben wij nogal stevige grond), pastinaak, schorseneren, bieten.
 • bonen: staaksnijbonen, staakdroogbonen (hoewel twee stuks daarvan al genoeg zou zijn) en struikbonen (paarse en gele want groen is maar saai).
 • erwten, ah ja, dat zijn gewoonweg de lekkerste zomersnoepjes die er bestaan!
 • courgettes & pompoenen: twee gele courgettes, één groene courgette, twee butternutts, twee hokaido’s, twee spaghettipompoen en twee minikomkommers.
 • fruit: ananaskers, als ik een plantje vind in de winkel, want zelf opkweken zorgde ervoor dat ik pas in september de eerste vruchtjes had en dat is veels te laat. En o ja nu we ’t erover hebben: ik plantte vorig jaar ergens enkele aardbeien. Hmm. Dat wordt zoeken, als ze het overleefd hebben that is.
 • bloemen: zonnebloemen, massa’s zonnebloemen. En goudsbloem tussen de bedden om de mieren weg te houden. Aan stinkerdjes begin ik niet meer want die eten de slakken op een paar dagen tijd volledig kaal.
 • kruiden: vanalles, om tussen de kolen te planten.
 • venkel: niet zeker waar deze thuis hoort maar venkel moet er ook bij!

Ik ga eens niet experimenteren met nieuwe groentsels komend seizoen, behalve prei, want er zijn er van vorig seizoen die ik nu eens wil proberen tot het echt lukt zoals daar zijn schorseneren en pastinaak. Wat ik wel ga proberen gedaan te krijgen is een plastic serre voor mijn tomaten, hetzij zelfgebouwd met mijn twee linkerhanden en bamboe en grote plastic die waarschijnlijk bij de eerste de best rukwind al gaat vliegen, hetzij – met ecocheques, ahja, wat moet een mens daar anders mee – gekocht in een winkel mét stormverankering. Die tomaten dat worden mijn zorgenkindjes, dat voel ik nu al, want te veel water mag niet, te weinig ook niet, en dan zijn er nog slakken en bladluizen en #argh.

moestuinplan

Het moestuinplan voor 2018

 1. Bed met kolen. Vorig jaar verspreidde ik de kolen in de hoop de beestjes af te leiden maar zonder net worden ze compleet opgefret en met net is het toch wel handig als ze allemaal bij elkaar staan.
 2. Bed met tomaten en paprika’s en dus hopelijk ook een kleine serre.
 3. Bed met courgettes.
 4. Bed met staaksnijbonen & pompoenen.
 5. Bed met vroege patatten en daarna winterprei.
 6. Bed met knol- en bladgroenten en struikbonen.
 7. Bed met knol- en bladgroenten en struikbonen.
 8. Bed met pastinaak en schorseneren en venkel.

Bed 6-7-8 gaan waarschijnlijk nog dooreen gegooid worden. (Op het plan staat het trouwens nog anders dan in dit lijstje.) En er dan hier en daar nog wat rijtjes knoflook en ajuin tussen. En nu ge het zegt verandert alles waarschijnlijk nog een keer of tien in de loop van het seizoen en naargelang de goesting.

Kijk jij al uit naar het nieuwe moestuinseizoen? Welke groente mag er zeker niet ontbreken?

 

6 Comments

 1. Oh, ik kijk er gigantisch naar uit! Ben nog niet begonnen aan mijn moestuinplan, maar nu mijn tuin officieel van mij is, ga ik hem eens precies opmeten om vast te leggen hoeveel bedden ik net wil/kan maken :-)
  Je doet mij wel goesting krijgen om ook eens schorseneren te proberen! En oh ja, spruitjes, dat wil ik dit jaar zeker ook, want dat is er vorig jaar niet van gekomen.

 2. Het plan was om dit jaar ook een moestuinplan te maken, maar ik ga daar eens moeten aan beginnen zeker? Ik ken er nog maar weinig van, en wisselteelt is er hier nog niet aan te pas gekomen.
  Wat hier niet mag ontbreken: pompoen! En courgetten, maar max. twee plantjes want anders is dat weer véél te veel. Tomaten heb ik hier nog niet geprobeerd, maar dat lijkt me ook zoiets moeilijks. Ooit, als ik een beetje meer ervaring heb met moestuinieren, wil ik nog een kleine serre. Voor tomaten, en aubergines!

  1. Leen

   Ge moogt daar gerust aan beginnen ja! Als je dingen wil voorzaaien is het wel handig om dat nu al te doen, dat je weet hoeveel van wat je nodig hebt. Tomaten zijn inderdaad niet gemakkelijk en hebben echt wel een serre/overkapping nodig met onze natte zomers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.