Moestuin 2017: de cijfertjes

Ik ben een cijfertjesmadam. Dus als ik ergens een grafiekje kan uittrekken – slaap, hartslag in rust, gelezen boeken… – dan doe ik dat met plezier. De hele zomer lang hield ik meticuleus bij hoeveel van welke groente er wanneer werd geoogst in een beduimeld kladschriftje. Met het einde van het jaar in zicht wordt het tijd om de eindbalans op te maken.

eigen kweek

Bonen

Bonen zijn één van mijn favoriete groenten. Je kan ze plukken wanneer je ze nodig hebt, en zowat in elk gerecht gebruiken: een stoofpotje, een slaatje, op z’n eigen… Je kan ze ook makkelijk invriezen voor later. Helaas zijn slakken ook grote fan dus ze voorbij de babyfase krijgen was een uitdaging, evenals de grote junidroogte. Maar kijk, het eindresultaat mag er zijn: 5kg. Vorig jaar was het natuurlijk véél meer. De droogbonen tel ik niet mee (want niet gewogen).

 • gele boterboontjes: 1 kg
 • paarse prinsessenboontjes: 2 kg
 • groene staaksnijbonen: 2 kg

Bietjes

Een minder populaire favoriet in de Vlaamse keuken, maar geroosterd, rauw geraspt in slaatjes, gestoofd in stoofpotjes of een lekker bietensoepje, het kan allemaal. De oogst was opvallend kleiner dan vorig jaar, maar verrassend genoeg vond ik eind november nog heel wat bietjes, hoewel niet meer volgroeid een fijne aanvulling op en afsluiter van het moestuinjaar.

ecologische moestuin

 • gele biet: 2 kg
 • chioggia biet: 3 kg
 • rode biet: 2 kg

Paprika’s

Ik zette een stuk of tien plantjes met verschillende soorten, maar op het stukje tuin dat het meeste schaduw had, met als gevolg dat ze pas heel laat begonnen te verkleuren en ook niet erg groot werden. Dat weten we dan ook weer voor volgend jaar. 6 kg was de totale oogst.

 • gele puntpaprika: 2 kg
 • paarse paprika: 500 g
 • rode puntpaprika: 2,5 kg
 • gewone rode paprika: 1 kg

Pompoenen

Ik plantte slechts twee soorten: butternut en spaghettipompoen. In totaal een stuk of 8 plantjes. Ik weeg ze naarmate ik ze klaarmaak, dus de finale cijfers zijn er nog niet. Totaal aantal stuks: 36.

ecologische moestuin

Wortels

Ik zette een paar soorten wortels: rode, ronde, Parijse… Maar de grond is hier te vast voor diepgroeiende dingen dus dat werd een beetje een mislukt experiment, met slechts 975 g.

Tomaten

De tomaten, mijn baby’s… Half augustus werden alle twintig planten geveld door de aardappelziekte, veroorzaakt door de zware (drie weken lang bijna non stop) regenval. Volgend jaar zal ik ze toch onder een afdakje zetten… Want wat een genot was het om de planten week na week te zien groeien, samen met de eerst nog groene vruchten! Ik had verschillende soorten, uiteraard heb ik de rassen niet bijgehouden, en ik denk dat ik maar 1/3 heb kunnen oogsten vooraleer de planten stierven. 13 kg is het eindresultaat, waarvan er nog twee kostbare zakjes in de diepvries zitten.

ecologische moestuin

 • ronde tomaat: 3 kg
 • ovale tomaat: 2,5 kg (waarvan de dikste een halve kilo woog)
 • grote tomaat: 2 kg
 • gele kerstomaat: 500 g
 • bruine kerstomaat: 1,5 kg
 • geribbelde tomaten: 3,5 kg
 • banana legs: 100 g

Courgettes

Ik had twee plantjes ronde courgettes, één gewone groene courgette en één gele courgette (die zo groot werd dat hij uiteindelijk vijf of zes scheuten had waar vruchten aan groeiden). De totale opbrengst was te veel voor mij en mijn tweede diepvries, dus er werden er veel weggeven. De eindstand: 103 kg.

ecologische moestuin

 • ronde courgette: 17,5 kg
 • groene courgette: 35,5 kg
 • gele courgette: 50 kg

De rest

Er waren een paar venkels, citroenkomkommers, keukenraapjes, aardbeien, erwtjes, aubergines, spitskolen, ajuinen, heel veel look, bloemkolen en 17 kg patatten.

Dan waren er natuurlijk ook heel wat dingen die gewoon niet lukten: peterseliewortel, pastinaak, schorseneren… Heel veel kolen, maar ook andere groenten, werden opgefret door de slakken waar ik bij stond. Volgend jaar herbeginnen we met nieuwe moed… Ik kijk er eigenlijk al naar uit!

We klokken af op 159 kg groenten in totaal (excl. pompoenen).

Hoe was uw moestuinjaar?

13 Comments

 1. 103kg courgetten, dat is de moeite :-). Wij hebben geen moestuin, dus ik kan geen opbrengsten melden. Het kriebelt soms wel om het eens te proberen, maar het lijkt ook veel werk. Succes voor volgend jaar!

  1. Leen

   Awel als ge er ooit mee wilt beginnen, begin dan met courgettes. Die zijn het makkelijkst en ge hebt er dus keiveel van één plant (al zet ge er best twee zodat ze elkaar kunnen bevruchten). Enfin. Er zijn best wel wat onderhoudsvriendelijke groenten, zoals bieten, boontjes, pompoenen, courgettes… En hoe kleiner de oppervlakte hoe minder onkruid je moet wieden ook :p

  1. Leen

   Ik ben mijn pompoenen vroeg beginnen oogsten, in stukjes en beetjes, eigenlijk voor ze al helemaal rijp waren. Tegen de tijd dat ze vorig jaar gestolen werden, waren ze allemaal al geoogst! Maar dat doet wel wat aan de smaak, dus weet niet of ik dat volgend jaar opnieuw ga doen. Van de andere tuinders waren er wél pompoentjes verdwenen… Erg hé.

 2. Het was het slechtste jaar sinds ik ermee begon. Naar mijn gevoel heeft het veel meer geregend dan andere zomers waardoor ik hem niet zo goed heb kunnen onderhouden als anders. Volgend jaar weer beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *