Minimalisme in de boekenkast

Belle & Het Beest

Toen ik een paar jaar geleden kennismaakte met Marie Kondo en me een maand lang focuste op consuminderen en minimalisme door in eigen huis op te ruimen en weg te gooien, stuitte ik al snel op een zeer pijnlijk pijnpunt: mijn boekenkasten. Volgens mijn lijst herbergt onze bibureau inmiddels bijna 500 boeken en dat is belachelijk veel voor iemand van 31, want als we zo doorgaan zal ik tegen mijn pensioen effectief de bibliotheek van Belle & Het Beest kunnen opvullen. En hoewel ik daar vroeger van droomde, vind ik het nu een onzinnige gedachte: zoveel boeken, voor mij alleen…

Bron: bookriot.com

De pareltjes

In de dieptes van de planken houden zich heel wat pareltjes schuil. Ik begon mijn collectie namelijk al in het middelbaar door uitverkopen van plaatselijke bibliotheken af te schuimen, op zoek naar alle boeken die ik als 12+’er graag had gelezen. Die worden namelijk niet meer uitgegeven. Die zijn mij zo dierbaar dat ik ze nog uit een brandend huis zou redden. Maar laten we eerlijk zijn: dat zijn er misschien een paar tientallen.

De “die ga ik ooit echt waar herlezen!” boeken

Iedere boekenwurm kent het Syndroom van Ooit Herlezen. Maar het grote probleem van iedere boekenwurm is:

Bron: weheartit.com

Hashtag paniek. Ik lees jaarlijks als werkende mens gemiddeld 60 boeken, dus de rekensom is niet moeilijk te maken: om alle 495 boeken opnieuw te lezen, zal ik acht jaar en drie maanden nodig hebben. Gedurende die acht jaar en drie maanden mag ik bovendien geen andere boeken lezen. En als ge ziet hoe snel mijn ‘want to read’ lijst op Goodreads groeit, dan voel ik toch een lichte stress opkomen.

Al de rest

Op den duur werd het een gewoonte om een boek na het lezen in de kast te plaatsen. Of het nu zo geweldig wauw fantastisch was dat ik het ooit zou willen herlezen als ik daar eens tijd voor had, daar stond ik niet meer bij stil. Als ik opnieuw Goodreads raadpleeg, zie ik dat ik van de boeken in mijn kast die ik de afgelopen vijf jaar las (237 van de 495 dus), slechts 32 vijf sterren heb gegeven, en 78 vier sterren. Al de rest zijn, volgens mijn eigen rating defitinies, maximaal “de moeite waard maar geen hoogvliegers”. Waarom houdt ge dat dan in godsnaam bij mens?! Voor als er ooit eens een kennis een boek in dat genre zou willen lezen en ik zou kunnen zeggen: “Aha! Ik heb het geknipte boek voor u!” Terwijl ik heel goed weet dat ik niet graag boeken uitleen, ook al zijn het ‘maar’ 3-sterren-boeken. Ken uzelf. Bovendien heb ik bitter weinig boekenwurmen als vrienden.

Goodreads

Daarnaast is er nog Goodreads. Ik vind dat een geweldige tool want niet alleen kan je bijhouden welke boeken je hebt, welke je hebt gelezen en welke je wil lezen, je kan reviews van anderen lezen en je eigen ervaringen delen. Elke boekenwurm heeft Goodreads nodig in zijn leven. Mijn ‘want to read’ lijst bevatte meer dan 1.000 boeken en daar werd ik een beetje zenuwachtig van, want het zou me meer dan 16 jaar kosten om die allemaal effectief te lezen, en ’t is niet dat er intussen geen boeken bijkomen.

Goodreads
Bron: goodreads.com

Mijn eerste idee was: “Wat als ik nu eens gewoon de hele lijst delete?” Maar wat dan? Wat dan??? Wat is dan het volgende boek dat ik ga lezen? Insert paniekaanval. Dus. Nee. Ik haalde de lijst erbij en begon met de boeken die ik had aangeduid als “niet in de bib”; weg ermee. Ooit had ik tijd te veel en voegde ik minutieus lijsten toe van boeken die je moest gelezen hebben, of die een prijs hadden gewonnen. Staat de korte inhoud me niet meer aan? Weg ermee.

Zo kon ik de lijst ‘reduceren’ tot 886 boeken. Mijn doel is om die nog onder de 500 te krijgen, maar stap per stap hé. Ik haal veel leestips van andere blogs, en ik ga mij vanaf nu inhouden om zomaar eender wat op mijn leeslijst te gooien, en sinds kort schrijf ik bij elk boek bij vanwaar de tip komt. Ook dat zal me helpen om gaandeweg te elimineren waar nodig.

De Grote Verhuis 2.0

Toen we vier, bijna vijf jaar geleden naar ons huidig appartement verhuisden en ik ruwweg 100 boeken minder had, viel de elektriciteit in ons oude gebouw uit en moeste alle spullen vijf verdiepingen naar beneden worden gesleurd per trap. Inclusief een indrukwekkend aantal dozen met boeken. En wie al eens een doos met boeken gedragen heeft, weet dat dat niet om mee te lachen is. Gelukkig hadden we enorm veel hulp van vrienden, die vijf jaar na datum nog spreken van die memorabele verhuis en die zware dozen. Ik heb mezelf al beloofd om budget vrij te maken voor een verhuisfirma, but still, als we over enkele jaren naar een eigen tuin euhm een huis verhuizen, wil ik niet weeral zoveel overbodige rommel meesleuren.

De Grote Verhuis 1.0: so many books, so many boxes.

Volgende stap: elimineren

Wat ik een paar jaar geleden niet kon, daar ben ik mezelf nu mentaal op aan het voorbereiden: alle boeken met minder dan vier sterren uit mijn kast pleuren. De vraag is: wat doe ik er daarna mee? Ik vind het – daar moet ik eerlijk in zijn – een beetje zonde van het geld om ze zomaar weg te geven. Maar ze één voor één op tweedehands.be gaan verkopen, daar kruipt veel tijd in. Nog tips?

Hoeveel boeken heb jij in huis en vind je dat te veel of net te weinig?

18 Comments

 1. Bijna 500 boeken :o hoe zelfs? Op GR hou ik mijn leeslijstje express vrij laag, mijn gelezen moet ongeveer even hoog zijn. Dat zorgt er voor dat ik alleen boeken toevoegen die ik echt wil lezen of ooit in e-bookversie wil kopen omdat ze niet in de bib zijn.

  En in mijn toekomstig huis is er ruimte genoeg voorzien om boekenkasten te droppen. Ik heb er nog niet zo heel veel (minder dan 100 sowieso), maar het groeit gestaag. Moest mijn toekomstige ook een boekenvoorraad hebben kan dat wel is problemen gaan geven dan

 2. Denk aan Marie Kondo, denk aan Marie Kondo: al die boeken hebben ooit gedaan wat ze moesten doen: u een paar uur plezier verschaffen. Ze gaan dat niet meer opnieuw doen (onder de 4 sterren), dus hun taak zit erop en ze mogen weg. Voilà, mentaal voorbereid! :)

  Post ze misschien voor een prijsje per pakketjes van 5 of 10 op Uitverkoop Leuven? Dat gaat toch al sneller dan stuk per stuk, lijkt me.

  Ik heb niet veel boeken, want ik hou me al jaren aan de regel om geen fictie te kopen. De bib heeft daar meer van dan ik ooit allemaal kan lezen en het kost mij geld noch plaats. Ik had me bij de start van die regel voorgenomen dat ik alleen nog fictie mocht kopen als ik het boek eerst via de bib had gelezen en ik het zo goed vond dat ik het echt wou hebben.

  Guess what? Ik heb in al die jaren van geen enkel boek gedacht dat het een meerwaarde zou zijn om mijn kasten er nog voller mee te proppen. Er zijn nog zoveel boeken te lezen, waarom dan hetzelfde opnieuw lezen? En als ik dat toch ooit zou willen doen: ik vond het de eerste keer in de bib, ik zal het daar de tweede keer dan ook wel vinden.

  De enige boeken die ik koop en ook effectief regelmatig opnieuw opensla, zijn boeken rond gezondheid e.d. Maar ook daar ben ik streng in: eerst kijken of ik het in de bib vind voor een eerste lezing. Als ik er toch impulsief eentje kocht maar er voor mezelf niks nieuws blijk uit te halen, gaan die ook weg na een tijd, en als ik er tegenwoordig nog één per jaar koop, zal het veel zijn.

  Voor mij werkt het perfect; hoeveel ik ook van boeken hou, ze dienen niet om mij aan te ergeren doordat ze mijn kasten doen uitpuilen. De boeken die ik nu nog heb, zijn er waar ik ook effectief iets aan heb, en de rest mag om de zoveel weken terug naar de overvolle rekken in de bib, olé! :)

  1. Leen

   Ik moet u wel gelijk geven hoor… Maar ’t is een grote stap voor mij :) :) Ik denk dat ik plank per plank ga moeten doen, om het verlies niet te opvallend en niet te hard te maken…..
   Heb me alvast lid gemaakt van de Uitverkoop-groep si! Merci voor de tip.

 3. Ergens droom ik toch nog steeds van zo’n Belle en het Beest-bibliotheek, met trapjes en alles :-) Maar tegelijk: boeken nemen nu eenmaal veel plaats in (en zijn inderdaad een hel om te verhuizen!) en ik wil helemaal geen groter huis (dat meer kost, meer tijd vraagt om te onderhouden…) om dat dan vol te steken met spullen.

  Dus doe ik nu zoals jij: de écht goede boeken mogen blijven, de rest gaat eruit (al gaat dat niet altijd even vlot, want tweedehands verkopen vraagt inderdaad veel tijd). Ik geniet teveel van rondsnuisteren in mijn eigen boekenkast om géén boeken meer in huis te hebben (of enkel “nuttige” boeken), maar zo is er tenminste een evenwicht tussen boekenplezier en boekenoverlast :-)

  Misschien is verkopen op bol wel een optie? Dat ga ik nu proberen: je betaalt wel een bijdrage aan bol per verkoop, maar moet een pak minder ingeven (isbn en staat van het boek) en hebt niet het gezever van mensen die je contacteren en vervolgens niets meer van zich laten horen.

  1. Leen

   Ik kan me een huis zonder boeken niet voorstellen, o nee de horror! Dus de 4* en 5* moeten zeker blijven. En dan heb ik het nog niet over de kookboeken en reisgidsen gehad… Er is nog werk aan de winkel! Bol.com daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht; heb zelf nochtans al tweedehands boeken gekocht daar.

 4. yab

  Ik heb bij mijn grote verhuis alle boeken weggegeven of naar De Slegte gebracht die ik niet de moeite waard vond om bij te houden. Ik heb me ook voorgenomen om geen boeken meer bij te kopen. Zo schiet er een zeer beperkte bibliotheek van classics over die niet meer zal aangroeien.

 5. Ik heb onlangs een flink aantal boeken (100/200?) naar een Geefplein in de buurt gebracht. Mensen die met weinig moeten rondkomen gelukkig, ik gelukkig. Ik denk dat ik de helft van de boeken nog niet eens gelezen had, maar al zo lang in mijn kast had staan dat ik vrij zeker wist dat ik ze nooit never nog zou lezen. Mijn grote boekenkast staat nu wel redelijk leeg, maar is een pak gemakkelijker te kuisen.

  En ook ik koop nauwelijks nog boeken. Het meeste haal ik uit de bib en enkel als ik écht zeker ben dat ik het nergens kan vinden en het per se wil lezen, koop ik het nog.

 6. Wij hebben onze boeken aangeboden bij De Slegte, maar daar zijn ze zeer kieskeurig. De rest hebben we naar de Kringloopwinkel gebracht, maar zelfs daar zijn ze tegenwoordig selectief omdat ze zoveel binnen krijgen. Bij de volgende kuisbeurt weet ik dan ook niet goed wat ik ermee ga doen.

 7. Ik heb een 200-tal boeken voor mij alleen dus ook echt veel te veel! Wat je schrijft over die verhuis herken ik maar al te goed.
  Ik houd geen boeken bij om te lezen maar kocht heel veel boeken omdat ik zo traag lees en anders te veel boetes moest betalen bij de bibliotheek… Ik heb nu 2 Billy boekenkasten en daar moeten al mijn boeken inpassen (behalve hobbyboeken), de rest breng ik meestal naar de Oxfam bookshop.

 8. Romans koop ik weinig, enkel dikke romans omdat ik te traag lees en dan stress door dat ik ze op tijd terug naar de bib moet brengen :D Ik heb ook de Harry Potters in het Engels gekocht omdat ik die zo mooi vind.
  Doordat ik naar Spanje verhuisd ben en teruggekeerd, heb ik heel veel boeken moeten achterlaten. En nu heb ik een halve kast vol, denk ik. Ik ga eerder non-fictie kopen dan romans omdat ik romans zelden of nooit herlees.

  1. Leen

   Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik van alle boeken in mijn kast er misschien een handjevol heb herlezen, of nu ja wel die uit mijn jeugd misschien, maar van de afgelopen tien jaar niks meer. Dus. Ja. :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *