Minder afval #3 – drie tips om je plastic afval aanzienlijk te verminderen

In deze rubriek ga ik op zoek naar manieren om mijn eigen afvalberg aanzienlijk te verminderen. Vandaag aan bod: de roze zak met zachte en kleine harde plastics, die worden verwerkt tot bijvoorbeeld straatmeubilair en compostbakken. Aan plastic produceren of recycleren hangt natuurlijk ook CO2-uitstoot vast, dus geen afval is nog altijd beter dan afval recycleren.

roze zak

Bij ons zitten er voornamelijk verpakkingen van koekjes en rood fruit in, en papiertjes van maandverband. Hoe kunnen we dit afval verminderen?

Wasbare luiers & maandverband

Neen ik heb niet plots een baby geproduceerd (en ben dat ook niet direct van plan), maar maandverband en luiers dat valt zo’n beetje in dezelfde categorie: ze staan garant voor een berg afval. Ik gok dat ik gedurende achttien jaar al zo’n 10.000 maandverbandjes heb verbruikt en dat is véél niet te recycleren restafval. De plastic verpakkingen komen sinds kort gelukkig in de roze zak terecht.
Ik gebruik intussen wasbare maandverbandjes voor thuis, en ben nog op zoek naar een iets milieuvriendelijker alternatief voor onderweg, maar ben nogal gehecht aan mijn Alwayskes, iets met te veel accidentjes gehad vroeger met andere, minderwaardige verbandjes. Maar van de wasbare verbandjes ben ik een grote fan. Je leest er alles over hier. Voor tampongebruikers is er de menstruatiecup, zo mogelijk nóg beter voor het milieu. En op tussendromenenleven.be schreef kersverse mama Sofie al heel wat over wasbare luiers.

De voordelen van wasbaar maandverband

 • minder huidirritatie en geen vieze chemische bloemengeur – ze zijn zo heerlijk zacht!
 • veel minder afval: stel ik gebruik 40 maandverbandjes op een week, dat is toch wel een winkelzakje vol dat nu niet meer bij het restafval/roze zak moet!
 • niet meer met een kar vol Alwayskes aan de kassa moeten staan – vroeger schaamde ik mij daarvoor, tegenwoordig niet meer want elke vrouw heeft die maandelijkse miserie tenslotte maar het scheelt in moeten-denken-aan-tijd-en-moeite.
wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband.

Los fruit & groenten

In een gewone supermarkt vind je standaard veel voorverpakte groenten en fruit. Het schandalige is dat deze vaak ook nog goedkoper zijn dan de losse variant. Bio-groenten en -fruit moet in een gewone supermarkt bovendien verpakt worden om besmetting te voorkomen. Ik ben een tijdje één keer per week naar de biowinkel gegaan voor de wekelijkse boodschappen van fruit & groenten, omdat ze daar wel allemaal verpakkingsvrij te krijgen zijn, een gewoonte die door luiheid alweer verdwenen is. Nochtans!

De voordelen van los fruit & groenten

 • je koopt enkel wat je nodig hebt, in plaats van een te groot pak kiwi’s waarvan je de helft aan het einde van de week moet weggooien (ik spreek helaas uit ervaring)
 • je bespaart heel wat afval: al die overbodige plastic die anders in de roze zak zou terechtkomen – of erger, want soms vind je nog isomobakjes en die moeten bij het restafval.

Het spreekt voor zich dat de plastic zakjes die je op de groente-afdeling kan krijgen, uit den boze zijn. Waarom zou je tegenwoordig géén herbruikbare, stoffen zakjes gebruiken? Je vindt er bijvoorbeeld bij Kudzu.

verpakkingsvrij winkelen
In mijnen hof kan ik natuurlijk altijd verpakkingsvrij gaan shoppen!

Probeer eens een verpakkingsvrije winkel

In België kan je al heel wat verpakkingsvrije winkels terugvinden. Ik probeerde Content in Leuven, en stapte naar buien met een tas zonder ook maar één flintertje direct weg te gooien plastic. Droge voeding zoals kruiden, havermout en pasta kan je makkelijk afwegen in je zelf meegebrachte potjes. Met zeep en andere vloeibare toestanden kan je je eigen fles vullen. Ook voor de verstoog, met kazen en vlees, heb je je eigen doosjes nodig. Heerlijk vind ik dat!

De voordelen van een verpakkingsvrije winkel

 • zo-veel-minder afval. Ik las ergens dat ze bij Content ocharme één vuilzak per week buiten zetten. Eén!
 • je koopt enkel wat je nodig hebt, of dat nu één schep havermout is of een liter poetsproduct
 • de meeste producten zijn bovendien lokaal aangekocht, bij boeren uit de buurt bijvoorbeeld.

Ik ben fan!

verpakkingsvrij winkelen
Boodschappen doen bij Content.

Persoonlijke verbeterpunten

Ik wil proberen om er een gewoonte van te maken om één keer per week naar de biowinkel te gaan (waar groenten en fruit niet voorverpakt zijn), en minstens één keer per maand naar de verpakkingsvrije winkel voor droogvoeding, poetsproducten e.d. En minder snoepen *kuch*

Mijn doel? Toekomen met 7 roze zakken per jaar. Momenteel zijn dat er ongeveer negen, schat ik. Vanaf nu hou ik de tel bij!

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en bevat 100% mijn eigen mening.

11 Comments

 1. Ik neem mij zo vaak voor om meer boodschappen te gaan doen bij Content maar dat komt er maar niet van. Ik ga het nu wel echt proberen om daar vaker boodschappen te gaan doen maar ben eens benieuwd hoelang ik het ga volhouden.

 2. Als ik naar Colruyt ga voor “de grote lading”, het is verschrikkelijk hoeveel plastic verpakkingen ik moet weggooien. Fruit en groenten haal ik bij de boer en ik neem er telkens mijn eigen boxen voor mee die ze rechtstreeks voor mij vullen. Die verpakkingsvrije winkel, ik begrijp niet waarom zo’n initiatieven niet gepromoot worden!!

 3. Het probleem is dat losse groenten soms duurder zijn in kiloprijs als reeds voorverpakte. Begrijpen wie begrijpen kan. Ik wil zoveel mogelijk in de moestuin kweken. Dit jaar hebben we veel te veel boontjes gezet (lees het lief) zodat ik die dingen elke week moet eten.

  Iets geheel anders. Was jij niet in Warschau geweest? Ik was het terug aan het zoeken op je blog, maar kan het niet weervinden. Vergis ik me ?

  1. Leen

   Zot he dat die duurder zijn? Ik kijk al niet meer naar de prijs, ja wij kunnen ons dat veroorloven, maar ben er na een bezoek aan de GB van ’t weekend weer van verschoten hoeveel daar is voorverpakt; van de groenten kan je bijna niets los kopen (bv prei, pastinaak – allemaal voorverpakt). Frustrerend.

  1. Leen

   Ik heb idd Krakau bezocht, je vindt alle postjes daarover hier: https://vandebergentotdezee.wordpress.com/category/europa/polen/krakow/ Maar kort: het is een hele fijne, maar kleine stad, met heel veel geschiedenis. Tip: plan uw dagen niet te vol, je moet echt de tijd nemen om alles te verwerken. Auschwitz was minder indrukwekkend dan ik mij herinnerde van tien jaar voordien, ook omdat het er gewoon zo druk is met alle toeristen; ik vond het moeilijk om daar doorheen te kijken. Als veertienjarige kwam dat precies allemaal harder binnen, of kon ik me de gruwel beter voorstellen.

 4. Mijn grootste werkpuntje is sowieso minder snoepen, want mannekes, de hoeveelheid brol die ik daarmee in mijn lijf en in de vuilbak doe terechtkomen…
  En verder blijft het zoeken naar mogelijkheden om onverpakte biologische groenten te kunnen kopen. Hopelijk is de moestuin volgend jaar al iets succesvoller en kan ik daar meer uithalen (al ga ik er vanuit dat ik pas binnen twee jaar deftig ga kunnen oogsten, aangezien ik volgend jaar in juni een thesis moet indienen en dat vermoedelijk heel mijn voorjaarsplannen gaat hypothekeren :-)

  1. Leen

   In juni kan je ook nog veel planten en zaaien, na uw thesis zult ge het misschien wel nodig hebben! ;-) Ik ga het volgend jaar ook rustiger aan (moeten) doen, tuintje gehalveerd en dan is het hopelijk te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.