Minder afval #2 – drie tips om je PMD-afval aanzienlijk te verminderen

In deze rubriek ga ik op zoek naar manieren om mijn eigen afvalberg aanzienlijk te verminderen. Vandaag aan bod: de blauwe zak met plastic, metaal en brik. 

Wat mag er in de PMD-zak?

Plastic flessen van drank en bijvoorbeeld shampoo, spuitbussen (zonder gevaarlijke ingrediënten uiteraard), melk- en sapkartons, blikjes.

Wat gebeurt er met je PMD-afval?

Dit afval wordt allemaal gerecycleerd:

 • de plastic flessen worden vermalen en gesmolten en bijvoorbeeld gebruikt als vulsel van kussens
 • de blikjes worden gescheiden en de verschillende soorten metaal worden apart verwerkt en gerecycleerd tot bijvoorbeeld scheermesjes of nieuwe blikjes en spuitbussen
 • drankkartons bestaan uit laagjes plastic, karton en aluminium die worden gescheiden en verwerkt. Klinkt ongelooflijk he?

Natuurlijk zijn die processen op zich ook nog vervuilend, en is minder afval altijd beter, maar het is fijn te weten dat sorteren effectief iets opbrengt.

Bij ons zitten er voornamelijk bruiswaterflessen, wat brik en blik in de PMD-zak. Het is al fel geminderd tegenover vroeger, en hoe deden we dat?

Kraantjeswater i.p.v. flessenwater

Kraantjeswater is aan deze kant van de wereld perfect drinkbaar en naar het schijnt zelfs gezonder dan flessenwater. In Leuven en omstreken zit er echter zoveel kalk in het water dat het gewoonweg vies is. Ik gebruik daarom al sinds jaar en dag een kan met filter van Brita.

De voordelen van een Britafilter:

 • je moet niet sleuren met flessen water elke keer je boodschappen gaat doen
 • het is goedkoper dan flessenwater: één filter kost ongeveer 7 euro en daar komt een gemiddeld huishouden een maand mee toe
 • minder afval: de filters kan je terugbrengen naar verschillende inzamelpunten zodat Brita die kan hergebruiken. In Leuven-centrum zijn alle inzamelpunten helaas verdwenen, dus dat kan wel beter.

minder PMD-afval

Sodastream i.p.v. flessen bruiswater

Het lief is een fervent bruiswaterdrinker en het begon me lichtjes te irriteren dat onze blauwe zak voor de helft vol kwam te zitten met lege waterflessen. Ik gebruikte ze al om slakkenafweerwallen te maken, maar daar stopte het wel zo’n beetje. Ik had her en der wat gelezen over een Sodastream – een aparaat waarmee je zelf koolzuurgas aan een fles (kraantjes)water kan toevoegen om op die manier je eigen bruiswater en zelfs limonades te maken – en besloot het te riskeren, want het lief is een zeer kieskeurige eter en drinker en heeft zo zijn voorkeur van bruiswatermerk. Qua smaak verschilt het uiteraard, maar om het met zijn woorden te zeggen: “Het zal wel wennen zeker?” Voilà. Dit is nog een work in progress maar ik ben ervan overtuigd dat het ons PMD-afval serieus gaat doen minderen!

De voordelen van een Sodastream:

 • je moet niet sleuren met flessen water elke keer je boodschappen gaat doen
 • het is op lange termijn goedkoper dan flessenwater: in het eerste jaar zouden we er zo’n 50 euro mee besparen, in het tweede jaar 100 euro.
 • de flesjes koolzuurgas kan je binnenbrengen om te laten recycleren
 • een halflege PMD-zak, hallelujah!

minder PMD-afval

Zeepblokken i.p.v. shampoo- en douchegelflessen

Zeepblokken – of ‘shampoo bars’ en ‘soap bars’ voor de hipsters – zijn in. Je kan tegenwoordig heel makkelijk aan een shampoo bar komen, en je hebt ze al in bijna evenveel soorten als de gewone shampooflesjes. Ik gebruik al een tijdje shampoo en soap bars, en ook mijn scheerzeep heb ik vervangen door een blokje.

De voordelen van zeepblokken:

 • beter voor het milieu: bij hun samenstelling wordt meestal erg gelet op het gebruik van natuurlijke ingrediënten en bijvoorbeeld het weglaten van het door het oogsten heelder biotopen verwoestende palmolie
 • veel en veel minder verpakking: de blokken zitten meestal verpakt in papier of karton, en ze gaan veel langer mee dan hun vloeibare variant in flesjes
 • goedkoper: een blok op zich is duurder dan een flesje, maar gaat wel veel langer mee

Het lief moet ik nog overtuigd krijgen, al durft hij wel eens een zeepblok te gebruiken wanneer er niks anders voor handen is.

minder PMD-afval

Persoonlijke verbeterpunten

We drinken zelden frisdrank, er is gemiddeld één brik per week van havermelk, en af en toe brikken of blikjes tomatenblokjes of kokosmelk e.d. Fruit en groenten kopen we zoveel mogelijk vers of uit de diepvries. En dat is het!

Het enige wat we nog kunnen verbeteren, is het lief bekeren tot zeepblokken. Voor douchegel zal dat nog wel lukken, maar shampoo is voor hem een brug te ver. We komen er wel… stap voor stap.

Mijn doel? Toekomen met tien blauwe zakken per jaar. Momenteel zijn dat er ongeveer 17, schat ik. Vanaf nu hou ik de tel bij!

Wat doe jij om je ‘blauwe’ afval te verminderen?

5 Comments

 1. Hier is er weliswaar geen blauwe zak, maar we passen ongeveer dezelfde dingen als jullie toe. Werkpuntje hier is nog de conditioner (onnozel, maar ik heb die ooit in huis gebracht en nu is het mijn lief die die het liefst y<agebruikt, want "die ruikt zo lekker" :-) ).
  Verder hoop ik in de toekomst nog meer oogst uit de tuin op langere termijn te kunnen verwerken (tomaten invriezen/wecken als passata, blokjes…) en wil ik ten laatste volgend jaar een stevige blender kopen, zodat ik ook af en toe zelf melk kan maken uit noten enzo.

 2. Door de introductie van Brita en Sodastream is onze PMD afvalberg gehalveerd! Nu zet ik nog slechts maandelijks een PMD zak buiten dus ik zit aan 12 per jaar.
  Ik had nog nooit gehoord dat je Brita filters kon weer binnenbrengen? ha…maar niet in Leuven dus :(.

  Van die shampoo bars heb ik nog nooit gehoord. Boeiend. Waar vind je dat ?

  1. Leen

   Wel ergens juist buiten de rand, op de Tiensesteenweg in één of ander natuurwinkeltje, daar zouden ze de gebruikte filters aannemen, maar ben er zelf nog niet geraakt…
   Ik heb mijn laatste shampoo bij Content( Tiensestraat) gekocht, en zeer content van. Voordien kocht ik zeep van soap7 (online) maar daar zit redelijk wat olie in en dat was te vettig voor mijn reeds vettige haar.

 3. Ik zou echt moeten stoppen met frisdrank (cola zero/pepsi max) te drinken want ik schaam mij soms als ik mijn PMD-zak buiten zet vol met frisdrankflesjes.
  Ik koop nu wel meestal grotere flessen omdat volgens mij toch ook al iets minder afval is dan halve liter flesjes. Fruitsap koop ik in glazen flessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.