Minder afval #1 – ons afval onder de loep

In deze nog splinternieuwe rubriek deel ik mijn ervaringen met jullie in verband met afval. Je leest dat goed: afval. Ik weet het, geen erg sexy, maar wél een erg actueel onderwerp: verhalen over de ‘plastieken soep’ in de zee duiken af en toe op, en dat soort ‘afvaleilandjes’ zijn er al sinds de jaren ’80 leert Wikipedia mij. Om nog maar te zwijgen van de beruchte video over de zeeschildpad met een rietje in zijn neus. (Niet voor gevoelige kijkers.) Plastic bestaat nog maar sinds de jaren ’50 en we krijgen het nu al niet meer verwerkt.
Ik maak mij oprecht zorgen over de hoeveelheid afval die er dagelijks, jaarlijks wordt geproduceerd door die overvloed aan mensen op onze planeet. In onze gemeente kan je sinds begin dit jaar plastic scheiden in roze zakken. Deze worden verwerkt en kunnen opnieuw gebruikt worden bij de aanmaak van nieuw plastic. Een grote stap vooruit, vind ik, en ik moet u dus niet vertellen dat ik een fervent sorteerder ben: wij hebben een hele keukenkast gewijd aan afval (papier, plastics, GFT) plus een aparte vuilnisemmer voor restafval, en glas in de berging.

Van de zomer misten we een ophaalbeurt van de roze zak – en die gebeurt maar om de zes weken, ja zo vooruitstrevend zijn ze hier – waardoor het mij voor het eerst begon op te vallen hoe belachelijk veel afval wij creëren, of dat nu roze of blauw of gewoon restafval is.

Restafval

Wij hebben een kleine 40l-bak die om de twee weken wordt opgehaald. Meestal doen we er een maand over voor de bak helemaal vol is. En toch zag ik onze grafiek de afgelopen jaren enkel omhoog gaan. In 2017 werd onze bak 18 keer leeggemaakt voor een totaal van 57kg afval. *slik* Dat kan beter.

Bron: Ecowerf

Side note: het gemiddelde van de Ecowerf-gebruikers zit op 91kg restafval per jaar per persoon (!). Wij brachten met z’n tweeën 57kg aan ofte 28kg per persoon. Dat is dus bijna zes keer zoveel als wij, en het is nu niet dat wij zotte dingen doen om ons afval te verminderen. Dat zegt vooral veel over de andere mensen, denk ik dan.
Het Vlaamse gemiddelde ligt nog een pak hoger: in 2016 zou men gemiddeld 152kg restafval per persoon gecreëerd hebben maar daarin zit ook bedrijfsafval zodat je moeilijk kan vergelijken, vind ik.  En haha, het doel is om tegen 2020 daar een zielige 16kg af te krijgen. (bron: Ecowerf en HLN.be)
Waar zijn wij mee bezig? Hogere taxen op restafval heffen, dát zou een goede incentive zijn, tesamen met meer preventie en informatie omtrent sorteren en hopen dat mensen niet nog meer gaan sluikstorten. (Want hoeveel moeite is het om elke week uw vuilzak buiten te zetten hé.)

Roze zak: zachte en kleine harde plastics

We zijn momenteel aan onze tweede rol zakken bezig, en op één rol zitten tien zakken. In 2017 kon je namelijk ook al beginnen met de roze zak, alleen moest je hem dan zelf naar het containerpark brengen. Pas sinds 2018 wordt hij om de zes weken opgehaald. Meestal hebben we dan één volle zak om buiten te zetten. Dat valt, mijns insziens, erg goed mee, maar kan zeker beter.

Wat er in onze roze zak zit: o.a. bakjes van rood fruit, verpakkingen van koekjes (het grootste deel) en verpakkingen van maandverband.

Blauwe zak: plastic, metaal en drankkartons

De blauwe zak is niet meer weg te denken uit de Belgische huishoudens, en terecht. Hier mag je plastic flessen, blikken en brikken in gooien, die worden gerecycleerd tot bijvoorbeeld textielvezels, nieuwe flessen, spuitbussen of scheermesjes. Deze zak wordt bij ons om de drie weken opgehaald, en door het bruiswaterverbruik van het lief hebben we dan meestal wel een volle zak.

Wat er in onze PMD-zak zit: voornamelijk flessen bruiswater (de helft van de zak), brikken plantaardige melk, blikken of brikken tomatenblokjes e.a. en af en toe een fles shampoo/douchegel/deo van het lief.

Verbeterpunten

Er zijn mijns insziens verschillende verbeterpunten aan de afvalproductie van ons huishouden. In een volgende post ga ik er alvast enkele meegeven!

Hoeveel afval maakt jullie huishouden? En hoe grondig sorteer jij?

28 Comments

 1. Ik sorteer niet heel goed. Ik breng papier en karton wel altijd weg en als ik een keer iets van glas heb, breng ik dat ook naar de glasbak. Vergeleken mijn Belgische vriend sorteer ik weinig, maar de mogelijkheden in Utrecht zijn ook minder. Als ik naar Antwerpen verhuisd ben, moet ik maar even een snelle cursus sorteren naar Belgische normen volgen, haha!

  1. Leen

   In sommige appartementsgebouwen wordt afval gewoon niet gesorteerd, dat heb ik hier ook al gemerkt… Spijtig genoeg. Nochtans wordt alles gewoon opgehaald, en dikwijls wekelijks! Kan me voorstellen dat dat in Antwerpen wel beter gaat gaan :)

 2. Wel, ik wil al lang werk maken van een compostbak, maar het is er nog steeds niet van gekomen! Ik zou die rose zakken heel goed kunnen gebruiken. Jammer als ze het terug gaan afschaffen vooraleer we ze konden proberen. Hier bestaan ze nog niet.

  1. Leen

   Ik hoop op een samenvoeging van de pmd- en de roze zak, een paarse zak zeg maar :-) gezien ze beide soorten afval toch recycleren. Een compostbak staat op mijn lijst voor het nieuwe huis, maar die is lang…

 3. Hier nog geen roze zakken, maar wij sorteren wel vrij goed. In onze tuin staat een compostvat dus dat scheelt echt al veel in groenafval. We kunnen altijd veel beter doen, maar als ik zie dat wij – met pamperdragende peuter – minder afval buiten zetten dan onze buren zonder kinderen (of met grotere kinderen), dan zijn we nog niet zo slecht bezig denk ik dan…

 4. Ik vind het ongelooflijk hoeveel afval wij altijd hebben! Ondanks het feit dat we braaf alles sorteren hebben we toch elke keer bijna een volle bak bij de ophaling (en dat is zo een grote!). Het enige dat nu nooit meer vol raakt is de groene bak aangezien praktisch alles de composthoop op gaat.
  Sinds we de roze zak kunnen gebruiken bij het sorteren valt het mij nog extra op hoeveel plastic we hebben! Echt belachelijk hoe alles altijd verpakt zit. Ik weiger bv in de winkel mijn groenten allemaal apart in een plastic zakske te gaan steken. Ik vraag mij vaak af waarom ze die nog niet vervangen hebben door papieren zakken? En ik heb meer plastic pottekes aangeschaft om te vermijden dat alles met vershoudfolie of alufolie moet worden ingepakt in de frigo of diepvries.
  Hoe weet je eigenlijk hoeveel kg afval je per jaar hebt?

  1. Leen

   In biowinkels vind je al enkel papieren zakken. Snap ook niet waarom dat in ‘gewone’ supermarkten nog altijd van die plastic tasjes zijn; gingen ze die niet verbieden… Tip: schaf je herbruikbare stoffen zakjes aan! Vind je in biowinkels maar ook online bv op Kudzu.
   Bij ons worden de bakken gewogen, dat maakt het wel zo handig. (In ons nieuwe dorp werken ze nog met stickers.) Je betaalt dus per gewicht, en dat is een heel eerlijk systeem!

 5. Ann-Sophie

  Hier bij ons in Wervik is er sinds anderhalf jaar een pmd+ zak, een proefproject. In deze zak mag naast alle gewoon pmd ook botervlootjes, joghurtpotjes, champignondoosjes en zelfs bloempotten in plastiek erin. De afvalzak is zoveel kleiner en ik zou het niet meer kunnen missen. Ik hoop stiekem dat ze het invoeren in heel België, want zo wordt er echt wel meer gerecycleerd

 6. Ik sorteer en probeer me goed te informeren zodat ik geen verkeerde dingen in de pmd zak stop. Hier is er helaas nog geen sprake van een roze zak. Wij hebben een normale hoeveelheid afval, denk ik, al sta ik wel open voor tips om het beter te doen. Ik ben dus wel benieuwd naar je rubriek.

 7. Wij zijn ook grote spa-drinkers maar schakelden een tijd geleden weer over naar glazen flessen. Groenten in de supermarkt doe ik in zelfgemaakte stoffen zakjes met een strop. Shampoo is hier ondertussen hoofdzakelijk in de vaste vorm en douchegel idem dito vervangen door een ouderwets stuk zeep.
  Voor de was heb ik sedert deze week een wasbol in huis van Kudzu maar deze moet ik nog proberen. Als dat lukt dan spaart dat enorm veel flessen wasmiddel uit en bijgevolg ook veel plastiek afval.
  Wij hebben ook nog een lange weg te gaan qua afval, maar het feit dat we er elke dag proberen bij stilstaan doet al veel.

 8. Ik doe echt wel mijn best om zo goed mogelijk te sorteren en persoonlijk vind ik niet dat ik zoveel afval heb. Hier werken ze nog gewoon met zakken en dus niet zoals die bakken van bij jullie (en roze zak wordt ondertussen om de 3 weken opgehaald). Ik heb het nog nooit precies bijgehouden maar denk dat ik een kleine bruine vuilniszak per maand heb, een PMD-zak per 1,5 maand en de roze zak ook ongeveer 1 per maand à 1,5 maand. Ik probeer er vooral op te letten om grotere verpakkingen te kopen en niet alles individueel verpakt. Onder het motto dat alle kleine beetje helpen.

  1. Leen

   Toen hij bij ons nog niet werd opgehaald ging ik hem wel eens bij mijn tante ofzo bij zetten :-D Erg hé. Om de zes weken. Precies of we wonen ergens op den boerenbuiten ipv langs een drukke steenweg.

 9. Wat, gaat de roze zak weer verdwijnen??? Die zit vooral vol bij mij met verpakkingen van vlees en charcuterie (en geleverde Chinees enz). Hij wordt om de 3 weken bij ons opgehaald en daar kom ik net toe mee.

  Als je veel flessen voor spuitwater hebt: Soda Stream systeem is een tip. Sinds we thuis Soda Stream hebben, is ons PMD afval met de helft gereduceerd! Ik zet nu maar 1 op de 2 keren PMD buiten. We maken er geen limonades mee (die siroopjes lijken me maar vies) maar we zijn fan van het spuitwater en ik drink nu ook minder vaak limonades.

  We zijn pas deze zomer begonnen met apart vuilbakje voor groenafval en dat buiten zetten. Beter laat dan nooit zeker?

  Nu we lid zijn van een zelfoogstboerderij waar we zuivel ophalen en groenten (in onze eigen herbruikbare zakken of bakken), hebben we ook wat minder verplakkingsafval. Maar we gaan wel nog steeds naar supermarkt om aan te vullen.

  1. Leen

   Ik heb ooit eens ergens gelezen dat ze die roze zak al weer snel wilden afschaffen, ja, maar ik hoop dat er dan een alternatief in de plaats komt. Afwachten..
   Een Soda Stream hebben wij nu ook sinds enkele weken en maakt inderdaad een GROOT verschil. En same opinion on de siroopkes; frisdrank komt hier gelukkig zelden in huis dus daar ga ik niet mee experimenteren.
   Die zelfoogstboerderij is iets wat ik ook graag zou proberen, moest ik geen moestuin hebben.

 10. Ik moest ook meteen denken aan wat Goofball hierboven ook tipt: Sodastream! Ok, je hebt nog altijd de kost (prijs/afval) om een toestel te laten maken en die cartouches moeten gemaakt / bijgevuld / getransporteerd worden, maar dat is bij plastic flessen ook zo. Wij drinken – op eens een cola voor mij na – enkel plat water of spuitwater en hebben nu quasi geen pmd-afval meer (ale, hier werkt het zo niet, maar je weet wel ;-) ). De siroopjes hebben we ook nog niet geprobeerd en ook niet echt behoefte aan; het spuitwater is veel te lekker om daar nog iets bij te willen :-)

  En trouwens, 91kg per persoon?! Hoe doet ge dat, vraag ik mij dan vooral af…
  Nu ja, ik heb bij de verhuis ook een paar keer gezucht; zo ligt er nu terug een rol aluminium- en plasticfolie en keukenpapier in onze keuken. Dingen die ik zelf nooit gebruik en hoop zo snel mogelijk terug te bannen ;-)

  1. Leen

   We hebben inderdaad sinds enkele weken een Sodastream en ik ben benieuwd hoe vlot dat gaat lopen met die koolstofflesjes want als er evenveel recycleerpunten zijn als voor de Britafilters dan wordt dat hier weer een extra doos voorzien om ze in te verzamelen…

   1. Moet je in België die koolstofcylinders recycleren? Zo onpraktisch! Hier neem ik die gewoon mee naar de supermarkt als ze leeg zijn, waar ik ze tegen de prijs van een vulling inruil tegen een volle. Wij hebben er drie, dus we wachten tot er twee leeg zijn en dan gaan we wisselen.

    1. Leen

     Die heb ik hier nog niet in de supermarkt gezien… Misschien toch eens beter kijken. Tot nu toe zag ik enkel bij Krefel of was het Vandenborre dat je er kan kopen en binnenbrengen. (Dat bedoel ik eigenlijk met recycleren: dat je ze dus moet binnenbrengen.) En dat ligt hier nogal uit de kering dus is weer extra gedoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.