Mei in de moestuin

Mei was geen gemakkelijke maand. Het is by far de drukste moestuinmaand, want na het passeren van de laatste Ijsheilige mogen, enfin moeten, alle planten naar buiten. En masse. Tomaten, paprika’s, pompoenen, courgetten, venkel, selder, kolen: tientallen plantjes werden getransporteerd vanuit mijn vensterbanktuin en van op mijn terras. Bijna elke avond bracht ik door in mijn tuintje, zorgvuldig de plantjes beschermend tegen de slakken met een zelfgemaakte uitvinding van plastic flessen en kopertape.

slakkenstrijd

Radijzen heb ik opgegeven, maar ik zaaide voor de tweede keer wortelen, bieten, peterseliewortel, pastinaak en schorseneer, helaas met bijna even weinig succes als de vorige keer: het blijft te droog, waardoor mijn planten moeten vechten om water te vinden en de zaaisels sterven nog voor ze bovengronds geraken. Vermoeiend, ja.

Ik las ergens dat slakken niet zouden houden van de stank van tomatenplanten, dus beschermde ik die in eerste instantie niet. Om de dag nadien al enkele afgefrette toppen te vinden, en zelfs één volledig kaalgevreten plant, miljaar toch!
De eerste twee groene tomaatjes waren aan het einde van de maand al gespot…

slakkenvraat

moestuin

Mei-juni, dat is ook de periode van de aardbeien… De tien struikjes die ik vorig jaar augustus plantte, geven sappige, dikke vruchten – op twee struikjes na die zoiets hebben van “ik weiger mij voort te planten verdorie”. Ik moet mij telkens haasten om mieren en slakken voor te zijn want ook die zijn fan van zomerfruit…

moestuin

De patatjes schoten plots pijlsnel omhoog en werden aangeaard. De eerste bloemetjes verschijnen aan de planten. Nog een paar weken…

moestuin

Ik weet niet meer hoeveel spits- en bloemkoolplantjes ik kocht, maar gezien slakken kool een ware feestmaaltijd vinden, was het vechten tegen de bierkaai om er toch enkele over te houden. Idem voor knolselder. Venkel schijnen ze iets minder graag te lusten.

slakkenvraat

Ik plantte ook heel wat kruiden rond de kolen die niet worden beschermd door insectengaas, want de verschillende geuren zouden de koolvlieg misleiden; hopen dat het werkt. Salie en citroenmelissen blijken slakkenfavorieten, maar van de munt en de rozemarijn blijven ze vooralsnog af. De slakkenvallen werken: bier drinken die beestjes graag…

slakkenval

De courgettes, die ik allemaal zelf zaaide, zijn niet allemaal geslaagd: één plant ziet er groot en sterk uit, eentje heeft het al begeven, en de andere drie zijn aan het twijfelen of ze ervoor zullen blijven gaan.

moestuin

Ik heb een stuk of acht pompoenplanten gezet als bodembedekker bij de tomaten en de bonen, waarvan de helft zelfgezaaid. Bloemen zijn er nog niet te zien maar sommige planten beginnen al verkennend over de grond verder te kruipen.

moestuin

Binnen zaaide ik heel wat boontjes voor, want dat valt beter te monitoren dan in de tuin zelf.

moestuin

Op een dag was ik getuige van de gruwelijkheden der ‘wet van de sterkste’: een rups die werd aangevallen door een troep mieren. Brrr.

moestuin

Zo. In juni hoop ik dus patatjes te kunnen oogsten en wie weet een eerste (vroege) tomaat, de strijd tegen de mieren & bladluizen zal in alle hevigheid losbarsten, wie weet probeer ik voor de derde keer nog-maar-eens bieten te zaaien, en ik wacht vol spanning de eerste rijpe knoesel af.

Hoe gaat het in uw tuin?

 

8 Comments

 1. Oh, jouw aardappels zijn ook al aangeaard! Bij onze “tuinbuur” ook, maar bij ons gingen ze pas vrij laat de grond in (zijnde pas begin mei na alle sneeuwval), dus ik vermoed dat het wel nog in orde komt en we binnenkort kunnen aanaarden :-)
  Mijn broer heeft tijdens zijn bezoek ook een lading plantjes afgeleverd: o.a. courgettes en tomaten, die makkelijker in de serre van mijn ouders op te kweken zijn dan bij ons achter het raam. Morgen gaan die allemaal de grond in, hoera! Misschien doen we het volgend jaar toch zelf, want ja, nu konden we ze niet direct in de grond steken, omdat we moesten wachten tot we zelf naar België gingen of er iemand naar hier kwam :-) Maar voor ons eerste jaar ben ik wel blij dat mijn moeder een deel moeilijk werk overnam, want er is veel tijd naar omspitten en onkruidvrij maken gegaan (iets wat volgend jaar normaalgezien toch een pak beter zou moeten meevallen).
  En ik ben geen klein beetje jaloers op die schone aardbeien, super seg!

  1. Leen

   Ik had vroege patatjes he, al begin april gezet, en normaal deze maand oogsten! Je hebt ook patatten die pas in september geoogst worden, en ik neem aan ook alles daar tussenin. Hoedanook, ze gaan lekker zijn ;-)
   Als je de ruimte hebt om zelf te zaaien, zeker doen, want da’s gewoon leuk! Wel handig dat je ouders het voor jullie wilden doen. Ik denk dat ik volgend jaar meer ga kopen; het was iets te veel werk en gedoe in onze kleine living :p Enneuh dat onkruid… dat betert niet, ik heb zelfs de indruk dat het nu erger is dan vorig jaar. Niet om u te ontmoedigen :-D

   1. Hahaha, het “gewone” onkruid, dat heb ik nu al opgegeven dat dat ooit gaat beteren. Maar dat ene overwoekerde stuk dat we compleet hebben moeten omspitten en waar we wortels van soms bijna een meter uitgehaald hebben, dat moet (moet!) volgend jaar gewoon beter meevallen, anders word ik zot ;-) En nope, ik wil het niet horen als je denkt dat het ook daar erger gaat zijn ;-)

    We hebben ook sommige dingen zelf gezaaid hoor, zij het met wisselend succes: de maïsplantjes zijn al verhuisd naar den hof, maar vb. de sla lukte van geen kanten. Daar hebben we dan maar plantjes voor gekocht, al ga ik wel nog eens opnieuw proberen zaaien.

    1. Leen

     Ne meter! Wauw. Da’s serieus. Nee dan zal het wel meevallen volgend seizoen :-D
     Sla heeft een temperatuur van 20° nodig om te kiemen (zeker niet warmer!) en kan ook niet goed tegen (volle) zomerzon. ’t Is maar een tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.