Maart in de moestuin

Maart is de maand van de verwachtingen in de moestuin. De pruimenbloesem komt als eerste piepen, mijn hooikoorts bereikt z’n hoogtepunt, de bodem warmt op: hoog tijd om de tuin voor te bereiden op de eerste zaaisels!

moestuin

Eind februari, toen het eens een week droog was, stak ik nog rap look en ajuin in de grond. Toen het daarna opnieuw dagen aan een stuk nat was, vreesde ik voor wegrotting maar kijk: een maand later komt er vanalles piepen!

moestuin

Eerst en vooral moest de dikke bladerlaag, die mijn tuintje gedurende de winter tegen gure wind en kille koude heeft beschermd, worden verwijderd, zodat de bodem kon opwarmen.
Daarna moest de bovenlaag met een spitvork worden omgewoeld, en de aarde worden fijngeharkt. Geen simpel werkje, gezien ik acht bedden heb waarvan er één nog vol gras stond (dat het lief gelukkig kwam weghalen).

moestuin

Klaar om te zaaien? Yes! Eind maart zaaide ik alvast een paar rijtjes radijs, pijpajuin, wortel en pastinaak. Die laatste heeft een half jaar nodig om een groente af te leveren, maar de eerste twee zouden zeer binnenkort al moeten tevoorschijn komen.

Ook met voorzaaien ben ik inmiddels begonnen: vier soorten tomaat, twee soorten aubergine, drie soorten paprika, ananaskers en spruiten. Allemaal experimenten, want ik heb geen serre en dat is voor de eerste drie groenten toch de habitat van hun voorkeur. Normaal moet je deze drie al vroeger voorzaaien, maar omdat ik binnen geen geweldig goeie lichtinval heb, kunnen ze hier geen twaalf weken (tot half mei – wanneer ze pas naar volle grond kunnen verhuizen) in mijn living staan; zeven weken zal al een hele uitdaging vormen om geen vergroeiingen te krijgen door een tekort aan direct zonlicht.

moestuin

Het moestuinplan

Is intussen aan zijn vijfde versie toe en staat min of meer op punt.

moestuin
bed 1 t.e.m. 4
moestuin
bed 5 t.e.m. 8

April

Begin april moeten de aardappelen worden gepoot, er zullen nog méér wortelen worden gezaaid, de eerste bonen en erwten recht in volle grond (en zo kan de slakkenoorlog in volle hevigte losbarsten), en zonnebloemen gezellig mee op de vensterbank…

Screen Shot 2017-03-27 at 11.39.17

Tip van de maand: laat u niet afjagen

Door niemand. Het is niet omdat de moestuin van de buurman al volledig klaar ligt om volgezaaid te worden, dat jij hem per se moet bijhouden. Doe wat je gevoel je ingeeft, en luister naar de natuur. April is nog een wonky maand: het kan nog flink koud worden ’s nachts, en véél regenen, of net te weinig. Doe vooral waar jij zin in hebt!

Hoe staat het met jouw moestuin?

5 Comments

 1. Wij hebben er nog geen. Al overwegen we wel om een deel van onze tuin daarvoor te gebruiken. Ik denk dat het er pas van zal komen eens we beslist hebben hoe we die tuin precies gaan inrichten. Succes met die van jou alleszins!

 2. Een tip voor de aardappelen die ik deze week bij mijn collega hoorde: om de aardappel maar langs 1 kant te laten schieten, zet haar moeder deze in eierdozen, zo heb je meestal maar in 1 richting scheuten, en kan je ze makkelijk in de grond zetten.

  1. Leen

   O da’s een geweldige tip! Een beetje te laat voor dit jaar – mijn patatten hebben intussen al stevige scheuten – maar ik ga het onthouden voor volgend seizoen.

 3. Zeer goede tip waar je mee afsluit; hadden wij in april al dingen gezaaid waarvan we toen dachten “dat het moest”, dan hadden we de helft kunnen wegsmijten door de serieuze vries en 3cm sneeuw die nog volgde!
  Zo’n georganiseerd moestuinplan ook trouwens! Wij volgen deels wat we gepland hadden, deels wijken we al wel eens af, omdat sommige planten groter uitvallen dan gedacht, of er net minder stekjes gepakt hebben… Maar ja, ’t is natuurlijk nog maar het eerste jaar, binnen een tijdje kunnen we dat hopelijk ook al beter inschatten :-)

  1. Leen

   Georganiseerd, ha :-D Ik heb dat plan sindsdien eigenlijk niet meer bekeken, moet ik toegeven. En alles maar gezet waar ik er zin in had. (Wel nog geprobéérd om de ‘vriendjes’ bij elkaar te zetten en rekening te houden met wisselteelt…) Ik wil gewoon alles vol zetten en niet, zoals vorig jaar, de helft van mijn grond onbenut laten. Hoe meer groentjes, hoe meer vreugd :) :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.