Leven zonder strijkijzer

“Wablieft? Zonder strijkijzer?!” Vóór u met brandende fakkels en scherpe rieken naar ons huis optrekt: het is écht mogelijk. Misschien niet 100%. Maar toch: als ge uw best doet, kan het écht, en dan kunnen de vrijgekomen strijkuren elders en ongetwijfeld beter besteed worden. Enkele tips van de ervaringsdeskundige, ahum, mezelf.

lakens
Geloof het of niet: er zijn mensen die zelfs hun lakens strijken. (En kousen, en ondergoed. Ik bedoel maar.) Ik hou mij daar niet mee bezig. Ik vouw ze zelfs niet op: ik prop ze gewoon in de kast. “Maar dan pakt dat toch keiveel meer plek in?” Awel, geef dan eens een paar lakensets weg, want met twee sets komt ge ruim toe.  Of leg ze na het wassen en drogen meteen weer op bed, want niks is zo leuk als in slaap vallen onder frisse lakens.

tafellakens
Nog zoiets. Gelukkig heb ik een schoonbomma die gelooft in huishoudtrucjes en goed overweg kan met een naaimachine waardoor het grootste deel van mijn tafellakens door haar genaaid zijn in van die stofkes die niet kreuken. Daarnaast heb ik nog een paar Aldi-tafellakens die er wel wat gekreukt uitzien als ge ze op tafel legt maar dat trekt z’n eigen wel recht, echt waar, en niemand van uw tafelgasten die daarvan gaat wakker liggen als de sfeer en het eten maar goed zitten.

zonder strijkijzer
De enige foto van ik die aan het strijken ben. Tien jaar geleden zo ongeveer.

zakdoeken en keukenhanddoeken
ik heb lang geloofd dat strijken zou helpen om na het wasmachinebezoek de laatste bacterietjes te doden maar dat is natuurlijk zever. En, toegegeven, strijken had bij momenten iets rustgevends, op een zondagavond voor tv, de eentonige bewegingen, het sissen, aaaah so relaxing. Anyways, ik strijk ze nu dus niet meer, opvouwen en de kast in, prima zo, en het spaart me wekelijks wel een half uurtje uit.

kledij
Dat is nen tricky, dat geef ik toe. Er zijn stofjes die valse plooien kweken alleen al als ge ernaar kijkt (linnen! katoen! horror!). Het toeval wil dat ik veel bloesjes en jurkjes heb in syntetische stoffen, die netjes drogen als je ze op een kapstok hangt. (Ik heb nooit beweerd dat mijn kleerkast duurzaam is.) Een T-shirt ziet er wel rimpelig uit maar trek ik gewoon aan; na een uurke zijn de kreukels gladgestreken. Niemand die me al heeft aangesproken van “Oh my god Leen hoe loopt GIJ er nu bij!” (insert gechoqueerde emoticon).
De hemden van het lief streek ik vroeger zorgvuldig, tot hij er zeven per week begon te verbruiken en hij zelf een uitmuntend strijker bleek te zijn. Lang heeft hij dat “ge strijkt vanaf nu zelf uw hemden” echter niet volgehouden en dus trok hij zijn hemden ongestreken aan. Wederom: direct vanuit de wasmachine op een kapstokje en daarna de kast in, en dat gaat dus hé, niemand die het verschil merkt. Of ja toch, soms wel, als het verkeerd droogde, dan mag ík – want ik ben de vrouw in het huishouden – het wel eens horen van de (schoon)familie. Grr.
Idem voor broeken: wij hebben er vooral jeansachtige, die als je ze meteen uit de machine haalt en netjes te drogen hangt en daarna in de kast opbergt, er kreukloos vanaf komen.

zonder strijkijzer

Ik heb nog steeds een strijkijzer, en een strijkplank. Vorige week heb ik ze moeten bovenhalen, nadat ze al zeker een half jaar niet meer waren gebruikt. Strijken is zoiets dat ge niet verleert, blijkt.
En dit voor het strijken van een katoenen rokje, dat ik gelukkig zelden draag (want feitelijk is het te groot).
Dus ik hou de spullen nog even bij. Eigenlijk totaal niet in lijn met mijn minimalisme-voornemens, dus misschien moet ik ze nu toch maar eens verkopen of weggeven.

Geloof jij in strijken?

Andere postjes in de categorie ‘Leven zonder’ lees je hier.

32 Comments

 1. Ik strijk nooit lakens, handdoeken, tafellakens,.. maar ik haal nog altijd wel de strijkplank boven voor (een deel van) onze kledij. Ik heb het ooit een tijdje gedaan, niet strijken, toen woonde ik alleen. Maar ik ben terug begonnen toen ik een uniform moest dragen met een hemdje waar je het echt wel aan zag als het niet gestreken was. Tegenwoordig zitten er meestal toch een paar dingen tussen de was die het toch wel nodig hebben, dus strijk ik wel. Maar ik strijk zeker niet alles. Ik heb al vaak gedacht dat we misschien collectief eens moeten afspreken dat we daar gewoon mee stoppen, uiteindelijk is strijken toch vooral tijdverlies.

  1. Leen

   Ja dat vind ik dus ook. Het is de maatschappij die zegt dat we niet met ongestreken kleren mogen rondlopen immers. Laten we een antistrijkclubje oprichten :-D

 2. Miss Ketchup

  Hihi en dan nog wel een foto van in mijn lingerie-kot toen hihi :p zalig! waar is den tijd!
  Met kids is het alleszins wel handig van meerdere lakensets te hebben ze :p denk maar aan een nachtelijke accidentje of eentje die overgeeft dan is dat meer dan nodig :p zelfs al eens 2 keer een bed volledig moeten verversen in 1 nacht dus ik zou daar mooi gestaan hebben met maar 1 reserve :p
  De lakens strijk ik ook want met dat ik meer dan 1 reserve heb zou da anders gigantisch veel plek in de kast in palmen :p
  Ik heb geluk dat mijn ventje geen hemden draagt maar ook T-shirts moeten gestreken worden vind ik :p
  Ik had overlaatst een rok aan die niet te goei gestreken was en ik kreeg al commentaar van men vent dak hem wel eerst es mocht strijken hihi :p
  maar onderbroeken, kousen, washandjes, slabbetjes en handdoeken strijk ik wel niet (behalve de keukenhanddoeken wel want ik droog ni graag af met een ongestreken handdoek hihi).
  Nu ik heb wel de chance dat we een tuin hebben waar ik in de zomer gewoon lekker buiten kan strijken!! Niets zo zalig als in het zonneke staan en kleur op doen! Is veel leuker dan gewoon in men zetel te liggen in het zonneke, da kan ik blijkbaar ni lang meer volhouden :p

  1. Leen

   Ik zocht op ‘strijken’ in Google Photo’s en de eerste foto’s waren er van u met een nonnekeskap op, aan het strijken :-D
   True, ik dacht niet aan kinderen. Foutje! Maar zelfs ongestreken lakens kan je netjes opvouwen – ik ben daar gewoon te lui voor (en in mijn eentje lukt dat niet zo goed). Mijn mama zette vroeger ook altijd de strijkplank buiten in de zon! Zo koppel je inderdaad het nuttige aan het aangename.

 3. Die eerste foto! :D
  Strijken is de huishoudelijke taak die ik het meeste haat. Helaas draagt mijn man vooral hemden (ook voor zijn werk), en die moeten gestreken worden. Rokken en jurkjes voor mij strijk ik ook soms, maar snel-snel.
  Vorige zomer kreeg ik als ‘geboortecadeau’ van mijn schoonouders een stoomstrijkijzer cadeau. Een stille hint wellicht, maar strijken gaat nu wel vlotter dan vroeger, al doe ik het nog altijd niet graag :-)

  1. Leen

   Amai ik zou zo kwaad zijn met zo’n cadeau (tenzij ik er zelf om had gevraagd). Ik heb een bloedhekel aan de stereotypen ‘man doet den hof, vrouw kuist’. Misschien omdat ik ook in mijn eentje insta voor den hof en de rollen dus gerust mogen omgekeerd zijn of door elkaar lopen :p

   1. Ik heb lang niet geweten hoe te reageren, en ik was toen vooral ook te moe om er te veel bij stil te staan. Nu ben ik gewoon ‘blij’ dat het mijn strijkwerk vlotter doet voorbij gaan, maar ik weiger X aantal uur per week aan die plank te staan. Hier komen de rollen trouwens bijna allemaal bij mij, ook ‘den hof’, maar ik vind dat eigenlijk meestal wel leuk. Ik moet dringend een moestuinbericht schrijven op mijn blog!

 4. Ik heb ook al een paar dingen zo geregeld dat ik ze niet moet strijken. Broeken o.a., die strijk ik met de hand glad als ze uit de wasmachine komen en hang ze dan proper op. Gewoon ervoor zorgen dat ze deftig uit de wasmachine komen, dus niet te hard laten zwieren. Mijn ma kan het niet aanzien dat ik mijn lakens en tafellakens niet strijk, dus doet zij het. Truien kan je gewoon ook proper op de kapstok hangen drogen. In de winter heb ik niet veel strijkwerk. Maar nu in de zomer, met al die lichte stofjes, vloek ik er weer op. Vooral bij T-shirts, ik krijg die niet effen door het drogen alleen. Al heb ik geen droogkast, misschien dat het daar beter mee gaat.

  1. Leen

   De zomer is inderdaad lastiger, met al die stomme T-shirts :-D Die zien er inderdaad nogal gekreukeld uit als ik ze aantrek maar aan het einde van de dag ziet ge dat niet meer. Ik ben liever lui dan moe… Ik geef dat toe.
   En hihi voor uw uw mama die per se de lakens en tafellakens wil strijken :-D

 5. Ik heb niet zoveel wat echt moet gestreken worden : manlief draagt enkel Jack Wolfskin e.d. en die technische kledij is heel vaak strijkvrij alsook bepaalde merken van de jongens (Mango en Tom Du bvb) Hoe je je was in de mand smijt en of je hem lang in de machine laat steken nadat het gewassen is bepalen ook het kreukgehalte !
  En mijn grootste geluk : mijn moeder doet mijn strijk !!! Ik haat het en ben er keislecht in !

 6. Ik zou keukenhanddoeken en zakdoeken en zo ook niet strijken, wel kledij. Maar eigenlijk ben ik de strijker niet in huis. Mijne Wim strijkt. Hij doet dat graag, vliegt daar snel door. Maar zakdoeken en keukenhanddoeken moeten van hem ook gestreken worden. Ij zegt. T is maar evenveel werk om ze te strijken dan om ze te plooien en glad te strijken. Neen, ik wil er wel gestreken bij lopen. Maar ik merk ook dat mijn kinderen niet strijken, geen van beiden heeft een strijkijzer noch strijkplank. Het is dus geen uitzondering en volledig aanvaardbaar door de maatschappij! ;)

 7. Ik heb altijd al een hekel gehad aan strijken en vanaf het moment dat ik las of hoorde dat strijken eigenlijk niet nodig is, ben ik er dan ook meegestopt. Ik strijk niets. Maar merk nu wel dat ik sommige kledingstukken wel beter zou strijken…
  Omdat ik geen droogkast heb en mijn droogrek te klein is om lakens deftig te drogen, wast/droogt/strijkt mama mijn lakens.

 8. Nope. Ik heb nooit gestreken, behalve tijdens naaiprojecten als ik naden moet openstrijken of iets dergelijks. Ik zie het nut er niet van in. Van zodra je een kledingstuk aandoet, kreukt het toch meteen opnieuw.

  1. Leen

   En dat opnieuw kreuken is in het geval van het rokje dus al zo na een kwartier op de fiets. Ik zou mijn strijkijzer al moeten meepakken naar ’t werk om er niet ‘ongestreken’ bij te lopen :-D

 9. Ik strijk zelden. Enkel een paar katoenen kleedjes. En doe dat zo al 4 jaar. Lief strijkt zijn hemden zelf maar hij heeft er maar 5. Dus da’s niet zo veel werk. En lakens en zakdoeken, komaan joh, dat doe ik al helemaal niet. Ik plooi ze wel op, samen met lief. De lakens dan haha. En tafellakens, die wast en strijkt m’n mama. Maar dat zijn er niet zoveel. Ik heb altijd zo’n plastieken tafellaken opliggen. Behalve als er een etentje ofzo is, dan leggen we wel een tafellaken.

 10. Sara

  Hier nog zo een die wel lid zou kunnen worden van het anti-strijkclubje!
  De kleren die wel gestreken zouden moeten worden (zelfgemaakte katoenen rokjes en jurkjes enzo) doe ik bijna niet aan, want op het moment dat ik die wil aan doen, zijn ze natuurlijk nog niet gestreken en is er ook geen tijd meer om ze te strijken… :-D

  Mijn strijkijzer wordt eigenlijk bijna alleen bovengehaald wanneer ik naai, want om naaisels mooi te kunnen afwerken, moet ge echt wel eens over uw stiksels gaan…

  Tegenwoordig haal ik het strijkijzer toch wel terug nét iets vaker boven voor t-shirts, maar dan niet tegen de kreuken, maar tegen de geur. Dat zit zo: ik heb zo’n paar t-shirts (gewoon katoenen, nota bene) die na 5 minuten aandoen echt al stinken, maar eigenlijk zijn ze echt nog wel te goed om weg te gooien. Ik heb gemerkt dat als ik ze af en toe strijk (en dan eigenlijk enkel onder de oksel, engel-emoticon), dat probleem is opgelost! Hoera! Dus dat van die bacteriën, misschien zit er toch wel iets in… :-)
  Maar t-shirts in het algemeen, echt, die strijk ik normaal niet hoor. Bij mij zit het geheim in de opvouwtechniek! Bij elke opvouwbeweging goed met uw handen erover strijken, de kast in, et voila, dat komt even later bijna kreukloos uit de kast! En ja, die laatste kreukskes verdwijnen wel binnen het uur als je het aan hebt.

  1. Leen

   Ja dan zal het toch een hygiënische werking hebben, die strijkijzerhitte! Maar ik durf denken (hopen) dat de droogkast de na de wasbeurt resterende bacteriën ook nog eens onder handen neemt.. Nu ja T-shirten steek ik daar niet in. Dus is een goeie tip want ik herken het probleem :)

 11. Danku voor uw fantastische post!
  In de winter strijk ik werkelijk NOOIT. In de andere seizoenen zeer zeldzaam eens een rokje of kleedje in een moeilijk stofke. Ik geef toe, gestreken kleren zien er zeer netjes uit, maar ik doe liever andere dingen ;-)

  Waar halen mensen het in hun hoofd om lakens en zakdoeken en ondergoed te strijken? Ik heb dat nooit begrepen! Zo ging ik eens op bezoek bij een netmamageworden vriendin die het allemaal niet meer aankon. Toen ik toekwam stond ze in een ontplofte living met een huilende baby 5 (5!) manden strijk (lakens, ondergoed, BABYKLEERTJES, badhanddoeken, sokken, noem maar op) weg te werken. Ze had dat zo geleerd van haar moeder en was niet anders gewoon. Toen ik opperde dat een sponzen handdoek misschien wel eens gewoon ongestreken de kast in kon, keek ze me aan alsof dat de mop van de eeuw was. En ze streek lustig verder. Elk zijn ding :-)

  1. Leen

   Ik heb niet eens vijf wasmanden :) :) Joenge joenge. Het leven is te kort om zoveel tijd in uw huishouden te steken, denk ik dan. Tenzij ge het gewoon écht graag doet. Kan hé.

 12. Evi

  Strijken is hier gereduceerd tot een minimum: hemden van het lief (heb ik geprobeerd om niet te strijken maar de plooien vallen toch net iets te hard op ;)), een paar jurken en bloezen van mij en that’s it. In de winkel kijk ik soms zelf bewust naar het label om te zien of er niet op staat dat je het niet hoeft te strijken :-)

  1. Leen

   Mag ik u de ‘easy care’ hemdenlijn van WE aanraden :D Ik koop het lief zijn hemden enkel nog daarvan (ook omdat dat model voor hem goed past) en het is toch een verschil met andere hemden.

 13. Haha, ik dacht al direct bij die eerste zin: “brandende fakkels omdat je niet strijkt? Dat ze die maar sturen naar wie zo zot is om zijn tijd in strijken te steken” ;-)

  Ik heb nooit gestreken! We hebben wel een strijkijzer in huis, maar dat is voor de hemden van het lief (die hij ook zelf strijkt). Dat gebruik ik heel af en toe, wanneer ik eens een hemd voor hem strijk of als er toch ergens iets na het wassen té verrimpeld is (wat 3x op een jaar gebeurt ofzo, want wij “strijken” met onze handen wanneer we iets ophangen om te drogen). Alleen al het idee om daar zoveel tijd in te steken; lezen, sporten, tuinieren… er zijn duusd andere dingen te bedenken die zoveel toffer zijn :-)

 14. Ik strijk elke week de kleren die echt gestreken moeten worden. Al de rest (handdoeken-lakens-tafelkleden-zakdoeken…) dat wordt netjes opgevouwen. Als ik dat ook nog allemaal zou moeten strijken, blijf ik bezig ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.