Leven zonder plastic zakjes: over de dagelijkse frustraties en Alex Agnew

In het Brussels Gewest zal het vanaf 1 september 2017 verboden zijn om gratis plastic boodschappentasjes mee te geven in de winkel, en een jaar later mogen er ook geen plastic zakjes meer ter beschikking worden gesteld bij de groenteafdeling in uw lokale supermarkt.
Meer nog: vanaf maart 2017 zullen ‘de zeven grootste supermarktketens van ons land’ een proefproject van drie schamele maanden opzetten om die loze plastic tasjes van de groenteafdeling te bannen.

Shit is getting real. Maar.

Plastic verruilen voor plastic

Ten eerste lijkt het mij vreemd dat het per se een jaar moet duren voor alle winkels in Brussel hun plastic-tasjes-voorraad is uitgeput. En zelfs twee jaar voor die flutzakjes op de groenteafdeling. Twéé jaar hé mensen! Van mij zou deze wet morgen al van kracht mogen gaan, dan is het maar voor iedereen de normaalste zaak van de wereld om met je groenten in stoffen netjes te verschijnen aan de kassa.

Ten tweede zouden ze de verkoop van ‘herbruikbare’ en ‘deels gerecycleerde’ plastic zakken mogen afschaffen. Ik heb er intussen al een stuk of tien thuis liggen (en dat is dan omdat er intussen minstens evenveel gesneuveld of ergens vergeten zijn) want natuurlijk heb je zo’n tas niet bij als je ze nodig hebt.

That’s life.

Ze schijnen onverwoestbaar, laten zich na een paar keer gebruiken nooit meer netjes opvouwen en nemen bijgevolg veel te veel plaats in in mijn sowieso al chaotische berging, en zijn – laten we dat vooral niet vergeten – van plastic.

Plastic verruilen voor plastic, waar we dan ook nog eens voor moeten betalen? Welke logica zit daarachter?

(Gratis nee nog beter: door de klant betaalde reclame voor de supermarkt in kwestie, is het eerste wat me te binnen schiet.)

Ten derde zou ik dit, als iemand die groener wil gaan leven, moeten toejuichen, maar eerlijk: ik mis de plastic boodschappentasjes. Zelfs als je gaat shoppen, gooien ze je met papieren tassen naar het hoofd en behalve dat die gewoon niet handig zijn als je in de gietende regen gaat shoppen of ermee op de fiets naar huis moet, zijn ze vreselijk lastig om weg te gooien: ons oud papier proppen we (bij gebrek aan kartonnen dozen omdat ik er al-tijd te laat aan denk om er eentje mee te brengen uit de supermarkt) in schoendozen of in vernoemde papieren zakken (die al-tijd te klein zijn of scheuren en, als je ze probeert netjes op te vouwen om bij het oud papier op te bergen, al direct de helft van zo’n schoendoos inpalmen).

Hoogst. Irri. Tant.

Nu ik dit typ, bedenk ik dat ik natuurlijk de tasjes (plastic of papier) kan weigeren aan de kassa, en zelf een tas (papier of stof) kan meenemen om mijn soldenkoopjes in te vervoeren. Ja. Maar u weet ook dat dat rap wordt vergeten. Hier thuis toch. #warhoofd

In die goeie ouwe tijd

Om nog even terug te komen op de plastic winkeltasjes. Ik herinner me dat je vroeger in de plaatselijke V&C en Unic plastic zakjes bij de vleet kreeg aan de kassa – en Alex Agnew herinnert zich die gouden tijden ook maar al te goed:

Die tasjes hadden het ideale formaat voor in de vuilbak en de handvaten pasten perfect rond de ronding van de ton. Sinds ze zijn afschaft, zit ik te knoeien met tientallen verschillende, stugge formaten van prutswinkeltasjes die nooit, maar dan ook nooit, op hun plek blijven en per se moeten scheuren op cruciale plaatsen en momenten.

Dagelijkse frustratie, mensen!

Als ik dan zie dat er nog steeds van die rollen vuilniszakjes in de winkel verkocht worden, denk ik: wat heeft het dan voor nut om boodschappentasjes, die immers geen extra functie hebben behalve verpakking spelen voor afval, af te schaffen, als mensen gewoon zo’n rolletje gaan kopen?

En u?

Dus ik vraag mij af. Hoe doen jullie dat: gewoon géén extra zakje in de vuilnisbak? Maar wat dan met ‘vuilere’, vettigere verpakkingen zoals van vlees of vis? Hoe houden jullie de boel proper? Kortom hoe doen jullie dat: leven zonder plastic zakjes?

15 Comments

 1. Wij gebruiken plooibakken om boodschappen te doen. We laten ze in onze koffer liggen en hebben dat dus altijd bij voor de wekelijkse boodschappen. Voor de kleinere zaken die we tussenin kopen, gebruiken we die zwaardere plastic zakken. En als we ze vergeten, tja, dan prop ik het in mijn handtas. Ik moet dringend ergens netjes vinden om fruit en groente mee te kopen. Waar heb jij dat aangeschaft?

  1. Leen

   Ik heb dat ooit online gekocht, bij Kudzu! (Oppassen, ze hebben nog andere leuke spulletjes… :p)
   Juist, die plooibakken gebruiken wij ook als we met de auto boodschappen doen. Maar dat gebeurt tegenwoordig nog zo zelden (om de drie weken?) dat ik het al was vergeten!

 2. In mijn handtas zit altijd een opvouwbare stoffen herbruikbare boodschappentas. Ik weiger dus altijd zakjes in de winkel. Voor de supermarkt heb ik herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, en als mijn man met de auto gaat is het ook met plooibakken.
  In de vuilbak in de keuken zitten er wel nog altijd plastic zakjes, omdat het anders een vieze, stinkende bedoening wordt…

 3. Ik heb in mijn werktas altijd zo’n opvouwbaar tasje zitten. En heus, ook na 100 keer opvouwen past het nog prima in zijn hoesje.
  Het is even wennen, maar toch ook wel goed dat er veel minder plastic wordt uitgegeven nu.
  Voor onze vuilnisbak, die rechthoekig is, koop ik gewoon zakken die passen.
  Moest trouwens even opzoeken wat plooibakken zijn. ;-) Die noemen wij hier gewoon een boodschappenkrat.

  1. Leen

   Juist, het taalverschil :-D Hier in België kent iedereen die van de Colruyt, omdat ze daar (en dat is al van in den beginne zo) geen plastic tasjes aan de kassa geven en ge dus uw plan moet trekken met kartonnen dozen of de ‘plooibakken’ die ze er verkopen.. Vandaar.
   Ja, zo’n tasje heb ik ook nog liggen. Ik heb nu wel al vaker zo’n stoffen draagtasje in mijn handtas zitten, maar het gebruiken vergeet ik al eens. Ahum. Nog werk aan de winkel dus!

 4. Als ik mijn zakjes vergeet, zwier ik alles zakjesloos in mijn kar en in mijn fietszakken/koffer. In de vuilbak zit geen zakje. Als er plakkerig vies spul in moet, probeer ik dat in een leeg verpakkingske van iets anders te mikken. En als het bakje dan toch smerig wordt, vul ik dat vuilbakje achteraf met wat water om te weken.

 5. Ik heb ook van die stoffen zakjes voor groenten, fruit etc maar vergeet ze nog al te vaak mee te nemen.
  Als ik al eens iets ‘vettig’ heb van vlees of vis of … (maar heb dat niet zo vaak) probeer ik dat eerst wat proper te maken met keukenrol of zelfs af te wassen en dan gewoon weg te gooien.
  Voor de kattenbak gebruik ik tot nu toe ook wel plastic zakjes dus daar ga ik nog iets op moeten vinden.

  1. Leen

   Ik ga terug beter mijn best doen om geen plastic zakjes aan te nemen en alles ‘proper’ in de vuilbak te gooien :-)
   Al was ik daarstraks in de Colruyt wel al een stoffen zakje vergeten en heb ik dus een plastieken moeten pakken… aiaiai.

 6. Sara

  Ik heb altijd zo’n opvouwbare tas van de Ikea in mijn sacoche. Echt supercompact in opgevouwen toestand (compacter dan een stoffen tas bv) maar met véél ruimte; én superhandig voor een onverwachte boodschap! Je moet er enkel een gewoonte van maken om deze na gebruik terug in je sacoche te steken. Simple comme bonjour!

  Verder is het een gewoonte om aan eender welke kassa meteen te vermelden “een zakske is ni nodig”. :)
  (Btw, omtrent de papieren tassen waarover je het had, die moeilijk op te vouwen zijn bij het papier: ik gebruik die die ik nog heb liggen om mijn oud papier in te steken (i.p.v. een kartonnen doos, want ik heb er nooit.)

  Voor groenten & fruit staan de netjes hoog op het “to buy” lijstje. En ook bijenwasdoeken ter vervanging van plastiek folie!
  Wat ik momenteel hier vooral als verbeterpunt zie, is het vermijden van broodzakken (= het grootste deel van mijn restafval). Probleem is dat ik mijn brood bijna altijd uit de automaat haal…

  Het ironische is wel dat herbruikbare tassen lang niet altijd een ecologische alternatief zijn voor plastiek zakjes. Een studie toonde aan dat je bijvoorbeeld een katoenen zak meer dan 300 keer moet herbruiken om eenzelfde milieu-impact te bekomen als een conventioneel plastiek zakje dat je 1x hergebruikt (als bijvoorbeeld vuilniszak). https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/291023/scho0711buan-e-e.pdf (of een meer populariserende versie: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2016/09/to-tote-or-note-to-tote/498557/). Maar als je nu een tote bag naait van stofrestjes ofzo vermoed ik dat de balans wel weer de andere kant uit gaat. :) Conclusie: hergebruik!

  1. Leen

   Het is duidelijk véél te lang geleden dat ik nog naar Ikea ben geweest want behalve die grote blauwe plastic zakken herinner ik me géén zakken!
   Die bijenwasdoeken heb ik een hele tijd geleden gekocht om vershoudfolie te vervangen. Maar. Ik weet niet. Ik kan er niet mee werken, denk ik? Vind ze zo stijf, ze sluiten een kom niet goed af… Misschien heb ik te snel opgegeven, ze liggen ergens in een keukenkast…
   Veel broodzakken (bijvoorbeeld die van Colruyt) mogen bij het GFT-afval. Wat ik dan weer megahandig vind. Helaas zijn ze nog niet overal zo ver. En: er bestaan stoffen broodnetjes ook! Ik heb er zelfs één voor Frans brood, ha. In een pakket gekocht bij Kudzu samen met de groentenetjes. En sindsdien nooit gebruikt.. want ik weet niet juist hoe dat zit bij een supermarkt als ze geen barcode hebben om te scannen aan de kassa? Naar de bakker gaan wij nooit, want er is hier geen (goeie) in de buurt.
   Zover had ik nog niet nagedacht en het verrast me wel dat tote bags meer van het milieu eisen dan plastic zakjes. Ik heb uiteraard de populariserende versie gelezen :-) Driehonderd keer, dat moet wel lukken, de tote bags die ik heb gebruik ik elke dag, bijvoorbeeld om mijn lunch mee te nemen, een kleine boodschap van de Colruyt ofzo. En zelf ene naaien awel moest ik dat nu kunnen hé :-D

 7. Naar de winkel nemen we altijd eigen zakken mee: de kleintjes liggen hier in een lade vlakbij het potje met de sleutels, waardoor ik er negen op de tien wel eentje mee heb onderweg. De grote zitten verzameld in één grote zak naast de diepvries, ofte vlak naast waar het boodschappenlijstje zich bevindt. Als ik dat lijstje pak, neem ik dan ook meteen één of meerdere van die grote zakken.
  Onze vuilbak voor restafval is groot genoeg voor een officiële 30L-zak, dus alle afval gaat rechtstreeks daarin. We hebben dan natuurlijk wel iets meer officiële zakken nodig dan wanneer we vb. die van 60L zouden nemen, maar dat weegt niet op tegen de hoeveelheid kleine zakjes die we zouden nodig hebben om zo’n 60L-zak apart te vullen (laat staan de nest om die zak dan ook nog ergens kwijt te kunnen :-) Als je een kleinere vuilbak hebt, is dat wel lastiger. Mijn ouders gebruiken ook, net zoals jij, kleine plastic zakjes…
  Groenafval doen we in composteerbare zakjes, al lekken die soms wel. We nemen gewoon het bakje mee naar buiten, kappen het daar in de groencontainer en kuisen dan het vuilbakje even uit met een sopje. Op die manier hebben we totaal geen extra plastic zakjes nodig voor ons afval.

  1. Leen

   Wat een geweldig systeem. Ik moet dikwijls gaan graven op zoek naar een zak of iets dergelijks, logische plaatsen nee daar doen we niet aan mee :-D In onze gemeente werkt men met bakken (niet met zakken), in principe zou ik daar (als ik dat formaat ergens vind) een grote zak in kunnen hangen en dan inderdaad al het afval rechtstreeks daarin gooien. Hoewel ik me dan afvraag wat het verschil is tussen één grote zak en een stuk of vier kleine zakjes. Hmm. Eens verder over nadenken :-) GFT is hier ook goed geregeld: ik koop van die groene kleine zakjes voor in de keuken, en die lekken zelden. Dat geluk is er dan weer wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.