Leven zonder microgolf

Het is eigenlijk vanzelf gegaan, en helemaal niet bewust, dat leven zonder microgolfoven.

Het ding heeft in het begin van mijn alleenwoonleven nochtans bijna dagelijks dienst gedaan: opwarmen van kersenpitkussentjes, water, melk, restjes eten, pizza’s, lasagnes, noem maar op.

2015-11-22 10.20.44

In ons appartement gebruikte ik hem steeds minder: in de kleine keuken was geen plek voorzien voor een microgolf, waardoor hij in een kast stond geduwd en ik telkens de stekker mét een verlengdraad in het stopcontact moest steken als ik hem wilde gebruiken.
Ik had intussen een waterkoker om water op te warmen en restjes eten verdwenen in de diepvries of warmde ik op in een pannetje.

Dat microgolfovens schadelijke golven zouden uitzenden, of de vitames uit je eten zouden halen, neem ik met een grove korrel zout.

Hoe dan ook besloot ik om, toen we een nieuwe keuken lieten zetten, geen plaats te voorzien voor een microgolfoven. Bij wijze van test liet ik het toestel een maand in onze tweede kamer staan, en toen we hem in die periode niet gebruikten, verkocht ik hem (want een werkend apparaat weggooien, dat is natuurlijk niet erg groen).

Eén keer per maand, één keer maar, mis ik de microgolf wél: een kersenpitkussentje kan je niet in een pannetje opwarmen, en een warmwaterkruik heeft niet hetzelfde effect…

Maar bon, een apparaat minder in de keuken, is meer plek in mijn kasten, en in mijn hoofd!

Waarvoor gebruik jij je microgolf, en waarom zou je niet zonder hem kunnen?

25 Comments

 1. Miss ketchup

  Voor de flesjes melk van me jongste op te warmen want een flesverwarmer duurt me veel te lang (en voor haar zeker),men kersen pitjes setje,dame chocomelk alle restjes op te warmen,pannenkoeken verwarmen,men eten heropwarmen alst kou geworden is door de kids die me nodig hebben enzo… Eens je kids hebt,heb je veel minder tijd om alles in een pznnetje op te warmen,geloof mij ;) Paar maand geleden wastie kapot op zaterdag en dus paar dagen zonder geleefd en mij conclusie: zonder kan ik ni meer :p dus chapeau voor jou!

 2. Ik gebruik mijn microgolf ook niet zo super vaak… Eigenlijk alleen om overschotjes op te warmen. Bij mij staat die op het aanrecht en is wel jammer dat die direct de aandacht trekt.

 3. Ik zou honger lijden zonder dat ding: kant-en-klaarmaaltijden klaarmaken is nu eenmaal heel gemakkelijk daarmee. En ontdooien van ingevroren eten (bijvoorbeeld brood) is daar ook heel gemakkelijk mee. (Voedingsgoeroes zullen wat hiervoor staat wel echte horror vinden :) )

  1. Leen

   Hahahaha :-) :-) Helemaal mee eens hoor, zeker wat het ontdooien betreft. De keren dat ik vloekend in de keuken heb gestaan omdat ik maar weer eens de avond voordien vergeten ben het vlees uit de diepvries te halen, zijn niet meer te tellen. En dan staat ge daar zonder ontdooimogelijkheid. Hoewel het intussen gebeterd is, want: een gewoonte geworden.

  1. Leen

   Dat probleem heb ik ook: als het lief erg veel later is, moet hij opwarmen in de potten op het vuur en bijvoorbeeld puree brandt dan wel makkelijk aan. In principe zou het met de oven ook kunnen maar die specifieke stand heb ik feitelijk nog niet uitgetest. En nee zonder oven zou ik écht niet kunnen :) :)

 4. Lien

  Opwarmen doe ik sinds kort in de oven. Ok het duurt wat langer (20 minuutjes) maar ik vind de textuur van eten opgewarmd in de microgolf toch anders en niet zo aangenaam.
  Hier wordt hij enkel gebruikt voor het kersenpittenkussen. Ik heb gelukkig een combi-toestel waardoor ik alles kan gebruiken zonder dat het extra plaats inneemt.

 5. Lies

  Wij hebben zeker 29 jaar geen microgolf gehad. Met de vernieuwing vd keuken hebben we nu ook een combi-oven. ’s Morgens warm ik er mijn melk in op. En ’s avonds mijn avondeten. Idd een oven apart en microgolf apart zou ik ook nt kopen.

  1. Leen

   Op ’t werk warm ik mijn soep ook op in de microgolfoven… dat vergat ik misschien te vermelden :) :) nuja als iedereen daar een pannetje moest gebruiken om iets op te warmen dan zat de vaatwasser wel propvol :D

 6. Wij hebben een microgolf, maar gebruiken hem maar af en toe: snel iets ontdooien dat we waren vergeten uit te pakken, een tas thee die ik koud heb laten worden omdat ik te verdiept ben in mijn boek / scherm ;-) , een restje van de dag ervoor opwarmen…
  En mijn kersenpitkussen inderdaad ook, al liet mijn kine mij vorige week nog weten dat zij dat in haar oven doet. Op 150°C lukt dat blijkbaar, dus dat ga ik eens uittesten (omhulsel moet wel 100% katoen zijn; er mogen geen synthetische bestanddelen inzitten).
  Moest hij kapot gaan, denk ik niet dat we nog een nieuwe kopen; soms twijfel ik er al over om hem nu al weg te doen, maar goh ja, net die paar bovenstaande dingen zijn praktisch genoeg om hem toch te laten staan (al pakt dat ding wel veel plaats in op het aanrecht…).

  1. Leen

   Mmmmmm, dan ga ik op zoek naar een 100% katoenen kersenpitkussentje! Ik kan me wel voorstellen dat dat een pak trager gaat in de oven dan in de microgolfoven; als het dan acuut en dringend is, moet ge dus wel wat geduld hebben :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.