Recept: koolhutsepot met witte pens en spek

Het is winter. En winter staat gelijk aan stevige, warme maaltijden. Hutsepot is één van mijn favorieten want ideaal om aan het einde van de week alle groenterestjes in te verwerken. Deze winterse hutsepot bevat toevallig drie soorten kool: bloemkool, savooi en spruitjes.
En vóór u gillend wegrent: kool is een supergezonde groente, de superfood onder de wintergroenten. In een hutsepot blenden smaken mooi met elkaar dus de spruitjes bijvoorbeeld zullen niet erg hard doorsmaken. Een ideaal gerecht voor de niet-zo-kolenfans, eigenlijk.

Klaar voor wat extra power in uw keuken?

winterse hutsepot
Te kleine pot. Overkomt me vaak!

Ingrediënten

8 à 10 porties – ideaal om in te vriezen voor die toekomstige donkere avonden waarop je geen zin hebt om te koken maar toch iets voedzaams op je bord wil.

* 1 dikke ui
* 500g keukenrapen
* 500g spekreepjes
* halve savooikool
* kleine bloemkool
* 500g spruitjes
* 4 witte pensen
* kruiden: tijm, 2tl kurkuma, 2tl komijn
* een grooooote stoofpot

Bereiding (1uur)

* Snipper de ui fijn en doe ze samen met een scheut olijfolie en de spekblokjes in de stoofpot. Doe hierbij de kurkuma en de komijn, en laat tien minuten stoven op een middelhoog vuur (7/9) terwijl je af en toe omroert.

winterse hutsepot

* Schil intussen de keukenraap, en snijd in blokjes. Doe bij in de pot.
* Maak de bloemkool schoon en verdeel in kleinere roosjes. Doe bij in de pot.
* Giet water in de pot: er moet op de bodem continu een laagje van ongeveer een halve centimeter staan. Zet het vuur lager; 4/9 is ideaal.
* Maak de spruitjes schoon (meestal is daar niet veel werk aan), en doe bij in de pot.
* Snij de de savooikool in reepjes. Verwijder zeker het harde, witte hart; dat moet niet mee in de hutsepot.
* Snij de witte pens in schijfjes en dan deze schijfjes in de helft, en doe bij in de pot.
* Kruid af met tijm en zwarte peper.
* Laat een half uur à drie kwartier stoven, maar gezien de grote hoeveelheid is het noodzakelijk van af en toe om te roeren en te checken of er op de bodem een piepklein laagje water blijft.

Je hutsepot is klaar wanneer de groentjes gaar zijn (= niet meer knapperig, maar ook niet platgekookt). Smakelijk!

winterse hutsepot

Meer recepten voor een warme maaltijd vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *