Kookboek: Puur Pascale

Ik ben verzot op kookboeken. Als ik in een boekenwinkel per ongeluk op de kookafdeling terechtkom, is het al ongelooflijk als ik met slechts één boek aan de kassa zou belanden. (Dat geldt trouwens ook voor fictie.)
Regelmatig zal ik hier een review plaatsen van een kookboek dat ik kocht, en uitprobeerde.

De levenswijze van Pascale Naessens volgt de combinatieleer. Dit wil kort samengevat zeggen dat je koolhydraten nooit met eiwitten combineert. Groenten met vlees, groenten met kaas, groenten met pasta of aardappelen: dat zijn de combinaties die op je bord kunnen verschijnen.

Ik heb enkele van haar boeken want ik geloof in wat ze vertelt, maar vooral omdat ze eenvoudige combinaties maakt die verrassend lekker zijn.
Haar laatste boek is het mooiste van de stapel: prachtige foto’s en knap gelay-out, in warme kleuren, kortom ik had meteen zin om eruit te beginnen koken. Ik kocht het in september, toen het nog niet zo lang uit was, want geduld hebben tot bijvoorbeeld mijn verjaardag of Kerstmis, nee daar doen we niet aan mee.

In dit boek staat de hele levensstijl nog eens duidelijk uitgelegd, en vind je zo’n 75 recepten terug. Een greep uit degene die ik reeds uitprobeerde:

Avocado-chocoladetaart

Deze maakte ik nog voor ik het boek in handen had: je vindt het recept gewoon op haar website. Het is makkelijk om te maken want het is een frigotaart, geen oventaart, en ze ligt niet als een bom op de maag hoewel ze er heel zwaar uitziet met al die avocado’s en chocolade. Ik maakte ze voor mijn verjaardag en het meest voorkomende commentaar bij de andere proevers was dat de zwarte chocolade wel heel sterk doorsmaakte. Ik had het niet zo voor de vijgen in de bodem, maar die chocoladesmaak is net de kracht van deze taart. Duimen en vingers! Bovendien laat ze zich goed invriezen, hoewel de bodem na ontdooien iets minder crunchy is.

Heerlijke ontbijtcake

Deze cake bestaat uit noten, havermout, kokosmelk en fruit, aan elkaar gebonden door lijnzaad. Ik gebruikte te veel water waardoor mijn cake eerder een brij werd, oeps. Ik vond de combinatie van noten met ‘plat’ fruit niet erg goed gelukt, maar ik ben dan ook tricky als het op noten aankomt.

Bananencake

IMG_20160925_083106

Deze cake van banaan, havermout, amandelmeel en kokosmelk heb ik intussen twee keer gebakken en is voor mij het ideale snel-weg-ontbijt: je kan de plakken makkelijk invriezen en meenemen voor onderweg. Een toppertje!

Soep van kip met groene curry en savooikool

Ik deed er nog bloemkool bij, omdat ik dat nog had liggen, en misschien iets te veel look, en te weinig kip. Desondanks een heerlijk herfstig soepje! (Dat er, toegegeven, in het boek veel fotogenieker uitzag.)

Lasagne van savooikool

Ook dit heb ik intussen twee keer klaargemaakt en is mijn favoriet uit het boek! Je gebruikt de bladeren van een savooikool als lasagnevellen, en het is vreselijk simpel om te maken. De combinatie van de kool met champignons, tomatensaus en kaas maakt dit tot een gezond bordje comfortfood.

Er staan nog veel recepten op de lijst om uit te testen, dus ik ben nog láng niet klaar met dit boek. Benieuwd naar meer? Pascale heeft enkele recepten op haar website gezet, waaronder Olijven met gehakt en tomaten en Rauwe makreel met granaatappel en geroosterde sesamzaadjes. Ook over haar visie vind je er informatie.

En u? Bent u een Pascale-fan?

 

4 Comments

    1. leenvandebergen

      Ze heeft inderdaad véél recepten met courgette, aubergine, tomaat, die dingen. In haar laatste boek staan ook veel wintergroenten: schorseneren, savooikool, prei… Mmm! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.