Koken volgens de seizoenen

Koken met pure ingrediënten

Eén van de dingen die ik overhield aan mijn paleo-maanden, was het concept ‘puur eten’. Paleo is immers voor het overgrote deel gebaseerd op het werken met onbewerkte, onbespoten, natuurlijke ingrediënten. Geen bewaarmiddelen, E-nummers, suiker of andere rommel in mijn eten; I like. Ik ging me onder meer verdiepen in het koken volgens de seizoenen, want komkommers in januari, of asperges in augustus, dat klopt gewoon niet… Die zijn gekweekt aan de andere kant van de wereld of in verwarmde kassen. Ze bevatten minder vitamines (want langer geleden en nog voor ze rijp zijn geoogst), vervuilen het milieu en verspillen onnodig energie. Dat hoort dus niet thuis in een gezonder, groener leven. En ergens geloof ik wel dat de natuur ons voorziet van het voedsel dat we op dat moment, in dat seizoen nodig hebben.

seizoensgroenten

Back to basics

Hoe deden onze overgrootouders dat, toen de koeien nog spraken en er geen supermarkten bestonden? Toen kon je niet anders dan zelf je groenten telen, of aankopen bij de plaatselijke boer… Eenvoudiger kan eigenlijk niet. Ons leven is er intussen natuurlijk een pak op vooruitgegaan en het is zonder dat we erbij stilstaan een echte luxe om zomaar een ananas of een banaan te kunnen eten. Ik zeg dan ook niet dat we een stap achteruit moeten zetten, maar een beetje opletten met wat we eten, zou al een wereld van verschil maken – voor jezelf, de boeren in je buurt én het milieu.
En ja, het was een beetje moeilijk om een half jaar géén tomaten te eten (tenzij uit blik, voor tomatensaus). Vooral kerstomaatjes, mmmm… Of courgettes, en bloemkool… Maar dan breekt het seizoen aan, en dan ik zo genieten van die bijna-vergeten smaken! En denk maar aan asperges: die vind je nooit buiten hun seizoen (tenzij die groene uit Peru), en niemand die daarover klaagt; iedereen eet ze wanneer ze er zijn. En zo zou het met alles moeten zijn…

seizoensgroenten

Seizoensgroenten allesbehalve saai

Ik zie u wenkbrauwfronsen: “Maar is dat dan niet ééntonig, zo altijd dezelfde groenten eten?” Wel, nee, totaal niet.
Het lief liet aan het einde van vorige winter wel merken dat hij geen pastinaak of rode biet meer kon zien of ruiken; deze groenten ontpopten zich tot mijn lievelingsgroenten en verschenen dan ook élke week op het menu – misschien van het goede te veel, oepsie. Na de zomer heb ik hetzelfde probleem met courgettes.

De seizoenen vliegen erg snel voorbij. Asperges kan je maar één maand per jaar krijgen, bijvoorbeeld, dus nog voor je ze beu bent, zijn ze alweer van de velden verdwenen. En dat geldt voor de meeste groenten, behalve de knollen (bieten, pastinaak, wortels, koolraap…), die heb je bijna het hele jaar door.

Eén groente kan je op verschillende manieren klaarmaken. De twee emmers bonen en courgettes die ik vorig jaar elke week kon (moest) oogsten uit mijn moestuin, leerden me inventief omgaan met recepten. Een courgette, bijvoorbeeld, kan je roosteren, grillen, wokken als spaghettislierten, in schijfjes bakken met een massa look en kruiden, in blokjes snijden voor in de spaghettisaus of hutespot of een ragout, tot soep mixen (met dille of curry, mmm!)… Het zal je misschien verbazen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos en dat geldt voor vele groenten.

seizoensgroenten

Seizoensgroenten maken het makkelijker

Het werken met een beperkt aantal groentes beperkt de keuzestress bij het opstellen van mijn weekmenu én zorgt ook voor meer creativiteit in de keuken. Het afgelopen jaar heb ik zelden twee keer hetzelfde gerecht gegeten op één seizoen (behalve dan de traditionele dingen zoals spaghetti of koninginnehapje).

Seizoensgroenten geven meer smaak

Het belangrijkste voordeel, dat me finaal over de streep trok bij mijn inschrijving op de buurderij indertijd: het verschil in smaak is enorm. Denk maar aan aardbeien, die soms met de feestdagen opnieuw in de rekken verschijnen: het is dat ze de kleur en de vorm van aardbeien hebben, anders kon je net zo goed een in water gedrenkte appel aan het eten zijn. Aardbeien zijn op hun lekkerst in mei/juni… Dan smaken ze naar de zon en zomer.
En dat geldt voor alle groenten en fruit die je in ‘hun’ seizoen eet!

seizoensgroenten

Wat zijn nu seizoensgroenten?

Weet je niet goed welke groenten wanneer geoogst worden in ons land? Hier vind je een handige kalender, die je kan uitprinten en aan je koelkast ophangen. Voor de herfst zijn dat onder andere pompoenen, verschillende soorten kolen, pastinaak, prei, bieten en witloof.
Als je je groenten rechtstreeks bij de boer koopt, via voedselteams of een buurderij in je buurt, of ze zelf kweekt natuurlijk, ben je zeker van de versheid van je groentjes én dat het seizoensgroenten zijn.

Let jij op de seizoenen bij het koken?

7 Comments

  1. Hahaha, “het is dat ze de kleur en de vorm van aardbeien hebben, anders kon je net zo goed een in water gedrenkte appel aan het eten zijn”, zalig verwoord!

    Hoe combineer jij je abonnement bij de Buurderij met je moestuin eigenlijk? Want kan mij inbeelden dat je in bepaalde periodes wel volledig uit je tuin kan eten, maar dan in andere toch wel aanvulling kan gebruiken?

    1. Leen

      De Buurderij is geen abonnement, maar eerder een “winkel”: je bestelt online de groenten die je nodig hebt en één keer per week is er een afhaalmoment. Ik ben wel al héél lang niet meer geweest omdat ze zijn verhuisd, wat voor mij totaal onpraktisch was. Nu haal ik mijn groenten gewoon in de plaatselijke biowinkel… maar de kwaliteit is toch niet hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.