Juni in de moestuin

Begin juni stond er nog heel wat plantgoed op mijn balkon én zaaide ik nog boontjes bij. Intussen is bijna alles weg, op een paar bloemetjes na. Dan is er géén excuus meer om het terras eens deftig aan te pakken…

moestuin, ecologisch tuinieren

Juni is fruitmaand: de aardbeien waren snel allemaal op, maar ik heb er toch een paar keer mee kunnen ontbijten. Van de rabarber maakte ik een taart met amandelmeel en banaan. Het handjevol ‘knoesels’ (stekelbessen) draaide ik eveneens in een fruitontbijt; de struikjes waren nieuw van dit jaar dus hopelijk hangt er volgend jaar al wat meer aan!

moestuin, ecologisch tuinieren

moestuin, ecologisch tuinieren

Een regelmatig terugkerend taakje of zeg maar zware inspanning, dat is onkruid wieden. Hier een leuke voor- en na-foto. Intussen zijn de kolen al wat groter zodat het onkruid makkelijker onderdrukt wordt.

moestuin, ecologisch tuinieren

moestuin, ecologisch tuinieren

Halverwege juni zagen mijn twee stukjes er zo uit:

moestuin, ecologisch tuinierenStukje één: courgette, paprika, bieten, wortel, kolen, venkel, selder.

moestuin, ecologisch tuinierenStukje twee: tomaten, bonen, pompoenen en aardappelen.

Intussen hebben op het eerste stukje de courgetteplanten al veel meer plek ingenomen. De eerste courgettes oogstte ik op 22 juni en sindsdien is de aanvoer niet meer gestopt. Ik overweeg serieus om een twee diepvriezer te kopen, ook al slaag ik er voorlopig nog in om telkens een net iets anders gerecht op tafel te toveren. (Op zoek naar een lekker courgetterecept? Je vindt hier drie ideeën!)

moestuin, ecologisch tuinieren

moestuin, ecologisch tuinieren

Erwtjes kweken ging dit jaar erg moeizaam. Intussen heb ik toch een paar peulen, die ik hopelijk binnenkort kan oogsten!

moestuin, ecologisch tuinieren

De tomaten en paprika’s groeiden dankzij de grote hoeveelheid warme zon vrolijk, maar rood (of geel) worden, neen, dat zit er voorlopig nog niet in. Wij wachten vol (on)geduld.

moestuin, ecologisch tuinieren

moestuin, ecologisch tuinieren

Het land werd in juni geteisterd door een hittegolf; de droogte was al enkele weken bezig en om een nijpend watertekort te voorkomen mocht je zelfs een tijdje geen zwembaden vullen of auto’s wassen… Ik ging mijn tuin gieten met twee kruiwagens van ieder 55 liter water die ik van aan het kraantje aan de andere kant van het park moest aanvoeren. Gratis fitness, puf hijg zweet. Eén groot voordeel: geen slak meer te bespeuren en zo konden alle planten ongestoord groeien en bloeien.

moestuin, ecologisch tuinieren

Blij met de bloemenborders die we aanlegden, ook al groeit er belachelijk veel onkruid tussen dat zich moeiteloos tot in mijn tuinstukje verspreidt. Verschillende soorten bijtjes en vlinders bezoeken dit kleurrijke buffet.

moestuin, ecologisch tuinieren

Op 30 juni – drie maanden na het poten – rooiden we (het lief en ik) de 21 patattenplanten, in totaal goed voor ongeveer 16kg patatten. Wat veel meer was dan ik had gehoopt, want één rij (die slechts 6kg opleverde) zat met een groeiachterstand.

moestuin, ecologisch tuinieren

moestuin, ecologisch tuinieren

Onderweg kwamen we natuurlijk de obligatoire mierennesten tegen.. Zot hoe die beestjes meteen hun eieren grijpen en alle kanten opstuiven.
moestuin, ecologisch tuinieren

Er zijn al een paar pompoenen… Mijn sleeping beauties. Grote liefde!

moestuin, ecologisch tuinieren

Wat er niet (goed) lukte en waarvan dus geen foto’s werden genomen: wortelen en schorseneer en pastinaak en peterseliewortel. Van het rijtje schorseneer zijn er effectief drie uitgekomen, van de wortels hier en daar eentje en de andere twee gewoon niks, zelfs niet na twee keer opnieuw zaaien. Ik steek het op 1) te vroeg willen beginnen en daarna 2) de droogte (en te lui om elke dag te gaan gieten).

Hoe gaat het in uw moestuin?

 

 

 

7 Comments

  1. Maarzeg, zo zot!
    Rabarber wil ik volgend jaar ook.
    Dat onkruid is écht erg hé. Vorige week heb ik elke avond een stukje gedaan. Never ending story!
    Bij ons lukken wortelen en pastinaak en zo ook niet goed. Wat wel een succes is: boontjes, courgette, pompoen. ’t Is nog niet zo uitgebreid eigenlijk, maar ik ga in het najaar / de winter het Moestuinboek lezen, en een weldoordacht plan maken.
    En ondertussen heb ik nog altijd niet geblogd over mijn moestuin, maar zoveel als jij heb ik er eigenlijk ook niet echt over te vertellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.