In den hof: lente!

Het waren geen simpele weken in den hof. Zaaien was een ramp, zoals elk jaar wanneer ik terugblader in mijn archieven: ofwel komt het totaal niet uit (te droog, te koud, te nat, wie zal het zeggen waar dat sikkeneurige zaad nu weer mee zit), ofwel wordt het opgefret nog voor het goed en wel een micrometertje boven de grond komt piepen. Toen ik eens op een ochtend vroeg naar de tuin ging om het regenwater uit het ‘dak’ van mijn serres te scheppen, zaten de slakken o-ve-ral. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel slakken bij elkaar gezien en ik ging net niet gillend lopen. Volgens mij smeden ze plannen om de wereld, of dan toch onze samentuin over te nemen…

samentuin

samentuin
Stukje één (bed 1 t.e.m. 4) met tomaten, courgetten, pompoenen, bonen en erwten.
samentuin
Stukje twee (bed 5 t.e.m. 8) met (zonne)bloemen, kruiden, kolen, veel onkruid en vroege patatten.

Na de Ijsheiligen zwierde ik al het plantgoed dat de zuidelijk gerichte vensterbanken in ons appartement bevolkte, naar buiten. Ook daarvan haalden een aantal de pubertijd niet. De slachtofferaantallen:

 • Erwten, ik heb niet geteld hoeveel plantjes het moesten opgeven, maar ik bleef dapper voorzaaien op de vensterbank thuis.
 • Tuinbonen, hoewel niet volledig gevloerd wel serieus aangetast door bladluizen, het melkvee van de mieren.
samentuin
Een tuinboon in zijn lekker warme, floerige jasje.
 • 2 van de 3 courgettes, nog altijd erg boos om want anders had ik mijn eerste binnenkort misschien al kunnen oogsten.
 • 1 van de 5 pompoenplantjes, en dan nog wel juist de soort waarvan ik maar één plantje had gezaaid – hopla het steeltje doorgeknaagd (want niemand heeft ooit beweerd dat slakken slimme beesten zijn).
 • Een paar zonnebloemen maar dat valt gelukkig niet op omdat ik er véél gezaaid heb (en er nog steeds aan het zaaien ben).
 • 16 van de 18 venkelplantjes, gekochte gelukkig, maar ik was zo boos dat ik mij slakkenkorrels aanschafte.
samentuin
Opgefrette venkel.
 • De kolen heb ik nog niet van naderbij durven bekijken maar de vele gatenbladeren die ik door het insectenvlies al heb gespot, voorspellen weinig goeds over de te verwachten oogst. Gelukkig zette ik 30 plantjes dus hopelijk kan ik binnenkort dan toch eens rode kool op tafel zitten, dat zou wel zo tof zijn (in plaats van een half bord gelijk vorig jaar, dat was maar zielig).
 • 8 van de 10 aardbeiplantjes werden van onder uit vergiftigd door mierenkolonies.
 • Bloemen, ik weet niet wat dat daarmee is dit jaar, maar ik heb al zeker zeven pakjes zaad verspild en hier en daar komt af en toe eens een blaadje piepen maar verder niks. Ik wil bijtjes verdomme! Gelukkig schoten er nog wat bloemen van vorig jaar op, maar de bijenpopulatie schijnt nu alleszins veel minder dan vorig jaar.
 • Twee komkommerplantjes want ja, waarom zou ge ook maar iets laten staan, bende vraatzuchtige +/*$@# klotebeesten.
 • 1 van de 3 ananaskersplantjes, maar ik heb er nog twee, en die geven normaal best wel wat vruchten, dus ik klaag niet.
 • Ajuin & look doen het niet zo goed: door de plotse warmte schieten ze hier en daar al in ’t zaad terwijl ze nog veels te klein zijn.
samentuin
De zonnebloemen eind april…
samentuin
…en de zonnebloemen op 10 juni.

Wat ik dan wél al heb weten te bereiken de afgelopen maand:

 • Ik ben dus geplooid voor slakkenkorrels terwijl wij drie jaar geleden overeenkwamen om geen chemische producten in onze samentuin te gaan gebruiken maar ze zijn gewoon met zoveel en zo hongerig dat ik anders niks zou kunnen oogsten. Biologische slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor andere dieren en uw grond volgens de verpakking, en zorgen ervoor dat de slak zijn eetlust verliest en naar zijn hol terugkeert om er te gaan sterven. Mijn hart brak toen ik dat las maar toen ze met twintig tegen één de courgetteplanten aanvielen en aan mijn tomatenplanten begonnen om nog maar te zwijgen van hun lievelingskostje de kolen, strooide ik daar rijkelijk, en te zien aan de hoeveelheid korrels die zo snel opgefret raken, zitten we met een ware epidemie.
 • Met hulp van het lief stak ik twee tomatenserretjes in elkaar. (Eén van de twee heeft al zwaar afgezien van een dag felle regen, maar kom, ze staan nog overeind.)

samentuin

 • Rabarber. Dat groeit gelijk zot en ik kan daar zelf niks mee doen, want alle bereidingen zijn met suiker en degene zonder suiker slagen dikwijls tegen door de zuurtegraad van deze groente. Of is het fruit? Ik heb geen idee eigenlijk. Dus wie rabarber wil, zwaai gerust eens!
 • Aardbeien: toch een aantal keer een bakje kunnen plukken van het gemeenschappelijk stukje. Nomnomnom.

samentuin

 • 4 rode bessen, want het struikje is nog klein. Van de witte ietsje meer.

samentuin

 • 1 knoesel, maar de rest zal nog wel volgen.

samentuin

 • Erwtjes komen er ook stilletjesaan aan.
 • Prachtige zonnebloemen, de trots van mijn tuin!
 • Patatten, enfin, ik mag het niet jinxen want ze zitten natuurlijk nog onder de grond en ik heb ze veel te laat aangeaard, maar ze zijn allemaal uitgekomen dus da’s al iets en hopelijk kan ik over een weekje of twee gaan rooien. (Hoor mij eens smijten met vakjargon!) Mmm gebakken patatjes… so looking forward.

samentuin

 • De eerste groene tomaatjes. Er was een wat valse start omdat ik de plantjes veel te lang op mijn vensterbank heb laten staan (waardoor ze te snel de lucht in schoten) maar er hangen nu toch heel wat bloemetjes aan dus duimen voor een mooie oogst, en dat die pruts plastic serres die we met ons tweetjes in elkaar zetten het niet finaal begeven bij de eerste de beste zomerstorm want echt, wat ne rommel is dat, duidelijk niet gemaakt voor het Belgisch regenweer.
 • Massa’s onkruid, ge wilt het niet weten, en het blijft maar komen: doe ik het uit (en da’s met hakken want die wortels zijn hardnekkig en diep) dan is het er twee weken later terug en precies twee keer zo hard gegroeid (maar dat is misschien mijn verbeelding). Spijtig dat de slakken dát niet opeten; ha nee, die mannen weten wat lekker is.
samentuin
Rabarber te geef!

En hoe is het in uw moestuin?

10 Comments

 1. Eerst slakkenvergif uit den Action, daar lachten ze eens mee, daarna dat van den Aldi, ook dat hielp niet. Dan maar de blauwe korrels van een merk, die zijn doeltreffend ! Volgend jaar onze kippen laten loslopen in de lente denk ik zodat die alle eitjes kunnen opvreten !!!
  De tomaten groeien hard,net als de kolen én de aardappelen, die laatste staan keihoog, ik verheug me ook op een gebakken patatje !!!

  1. Leen

   Ik overweeg kippen te nemen in onze eigen (toekomstige) tuin enkel en alleen zodat die de slakken(eitjes) kunnen opeten :-D Maar dat kan in onze samentuin dus niet. De korrels die ik kocht, lijken wel te werken maar er zijn gewoon meer slakken dan korrels. Denk dat het hele park, waarin onze tuin zich bevindt, vol slakken zit die allemaal naar ons, ‘het beloofde land’ trekken…

 2. Hahahaha, “bende vraatzuchtige +/*$@# klotebeesten”. Ik weet dat wat ze doen totaal niet grappig is, maar ’t is wel hilarisch beschreven :-)

  Je staat in alle geval stukken verder dan ik; ik heb het eerlijk gezegd al deels opgegeven door de gigantische hoeveelheden onkruid en beslist om dit jaar maar een deel te bewerken en te proberen om volgend jaar de rest om te zetten naar bedden, want ik bleef maar bezig met onkruid weghalen en kwam gewoon niet toe aan het effectieve moestuinieren…

  1. Leen

   Het helpt om aan het begin van het seizoen je bedden om te spitten (met een spitvork, niet met een schup). Daardoor woel je de grond los en komen ook de dieper gelegen wortels en zaden van onkruid los en naar boven. Dan heb je de eerste weken minder last van onkruid en meer kans om te zaaien en te planten. Maar sowieso ben ik de ganse zomer elke week een paar uur bezig met wieden…

   1. Ja, dat is gebeurd, maar net erna was het zo druk op het werk dat ik geen tijd had om te zaaien en planten. Tegen dat ik terug tijd had, was al het onkruid terug en sindsdien is het vechten tegen de bierkaai :-) Volgend jaar ga ik op het werk moeten zeggen dat ze mijn grote deadlines in maart/april mogen geven ;-)

 3. O die kruisbessen zien er heerlijk uit! Ik krijg er het water van in de mond. Hopelijk kan je dit jaar iets ogen , eten de slakken niet alles op en gaat niemand met je groenten lopen! Veel succes.

 4. Slakken die enkel onkruid eten, dat was eens een uitvinding!
  Hier is het triestig gesteld, buiten dan toch. Van de twee rijtjes venkel komen er twee miniplantjes boven, en van de twee rijen pastinaak maar ééntje. Boontjes zijn maar voor de helft gelukt. Gelukkig hebben de meeste pompoenen en de courgette het overleefd. De tomaten en aubergine in de serre doen het ook goed, maar peterselie/koriander en bloemen allerlei doen dan weer echt niets. Het zag er zo mooi uit op mijn imaginaire plan (nog zonder echte bedden dit jaar). Oh well, we zien wel wat het geeft, en volgend jaar is er een nieuwe kans :-)

  1. Leen

   Op mijn plan zag het er ook allemaal geweldig uit :) :) Ik heb dit jaar zwaar ingezet op zonnebloemen, ik was al eind maart aan het zaaien (binnen) en dan telkens per 5 à 10 buiten gezet en goed beschermd tegen de slakken… Ik ga er van de week proberen nóg te zaaien zodat ik tot in de herfst van hun schoonheid kan genieten! Maar enfin, wat groentjes zou anders ook wel fijn zijn. En idd anders volgend jaar beter :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.