Recept: hutsepot met rode biet, knolselder en zoete aardappel

Op het einde van de week liggen er vaak nog wat groenten in onze frigo, overschot van eerder gemaakte gerechten. Ofwel snijd ik ze in blokjes voor de diepvries (voor een soepke later), ofwel (als het echt nog veel is wat er ligt) flans ik een hutsepot in elkaar. En af en toe komt daaruit een superlekkere combinatie voort, die ik dan per se met u moet delen.

Voor de veggies: het vlees kan je vervangen door rijst of kikkererwten, ik zeg maar wat – dat lijkt me er alleszins erg lekker bij.

Ingrediënten (4 porties)

  • 500g zoete aardappel
  • 1/4 knolselder
  • 300g rode bieten
  • 250g champignons
  • 500g gyros (maar het kan ook met spek of worst of eender wat je nog hebt liggen en in stukjes kan)
  • 1 dikke ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 brikje kokosmelk
  • kruiden: (3cm verse) gember, kurkuma, koriander, look, tijm, laurier(blaadjes)

Bereiding (1 uur incl gaartijd)

  • Schil de groenten, spoel ze af en snij alles in blokjes van ongeveer dezelfde grootte.
  • Maak de lookteentjes schoon. Schil de gember.
  • Maak de ajuin schoon en snipper fijn. Bak ze glazig op een niet al te hoog vuur (5-6/9 in een anti-aanbakpot) met olijfolie en de twee geperste teentjes look, 1el kurkuma en 1el koriander, en rasp hierbij de gember. (Als je geen verse gember hebt, kan je vervangen door 1el gemberpoeder.)
  • Voeg hierbij de knolselder en laat 2 minuten meestoven.
  • Voeg dan de rode biet toe, en een paar minuten later de zoete aardappel.
  • Giet er een klein glas water bij, voeg twee laurierblaadjes en 2el tijm erbij en kruid af met zwarte peper.
  • Roer alles om en laat de hutsepot met het deksel erop een twintigtal minuten stoven (op 4-5/9). Zorg dat er altijd een klein beetje water op de bodem staat!

hutsepot, recept

  • Intussen maak je de champignons schoon en snijd je ze in hapklare stukjes. Bak ze met ghee (of boter of olijfolie of..) in een pan tot ze lekker bruin zijn, en zet ze dan opzij.
  • In dezelfde pan kan je vervolgens het vlees bakken. Als dat klaar is, zet je het ook opzij.
  • De groenten zijn klaar wanneer ze niet meer hard zijn, maar ze mogen zeker niet platgekookt zijn. Proef en kruid eventueel nog extra af, naar smaak.
  • Doe er nu het brikje kokosmelk bij, het vlees en de champignons.
  • Roer om en… je winters potje vitamines is klaar!

Wat doe jij met je groenterestjes?

Meer recepten voor een warme maaltijd vind je hier.

3 Comments

  1. Pff… Ik vind dat zo’n moeilijke: restjes van groenten. Ik weet niet wat ik daarmee moet doen. Soep van maken? Maar eet dat niet zo vaak en heb er al zoveel in mijn diepvries zitten…

    1. Leen

      Ik ben een soepeter, maar met vlagen. Mijn groente restjes snij ik ofwel in blokjes voor in de diepvries (en dan later iets mee te doen), ofwel – als het méér is – maak ik er soep van, of een hutsepot (zoals dit recept). Een hutsepot kan je eigenlijk maken met alle soorten groenten, flink kruiden, kokosmelkske erbij, vlees of patatjes of iets dergelijks, en ge zijt vertrokken :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *