Het weekmenuplan

Terwijl ik in de oranje zone vertoefde, was er een vriendin die me vertelde dat mensen te veel en alles perfect willen doen. Mijn tuin, de blog, mijn huishouden, lezen, wandelen, lopen: I want it all, en iets maar half doen dat staat niet in mijn woordenboek dus ik ga overal de volle 100% voor. En dat is niet houdbaar. Dus ben ik voor mezelf gaan uitmaken wat het belangrijkste was. En dat is geen constante. Maar elke dag vers koken, bijvoorbeeld, is één van die dingen die ik momenteel op een lager pitje heb gezet met behulp van een heus weekmenuplan.

De perfecte weekavond

Dat was één van de eerste dingen die ik wilde veranderen: niet meer ‘moeten’ koken na het werk. Sorry, geen energie daarvoor. Dat werd op den duur zo’n enorme last, dat ik bij thuiskomst enkel nog in de zetel wou wegkruipen met een zak chips. Na het werk heb ik tijd voor mezelf nodig. Dat begint met het fietstochtje naar huis, en dan eten in de zetel met een leuk tv-programma. Of samen met het lief als hij eens vroeg thuis is. Daarna wil ik ofwel naar mijn tuintje, ofwel een wandelingetje maken, ofwel een boek lezen. (These are a few of my favourite things… Lalala.)

Het weekmenuplan

Maar dus, om te voorkomen dat wij van die vreselijk ongezonde afhaalmaaltijden of microgolfbakjes moeten kopen, maakte ik een weekmenuplan op. En tot nu toe – we zijn een maand en een paar aanpassingen verder – werkt dat.

Het idee erachter is dat ik één keer per week een grote pot klaarmaak van een diepvriesgerecht, zodat we daarvan nóg een keer of twee kunnen eten. Het blijft natuurlijk beter om vers te koken, gezien bij het opwarmen telkens vitamines verdwijnen, maar geef toe: het is véél beter dan frietkotboecht. Right?

maandag: tomatensausdag (diepvries)

Ik ken mensen – we noemen geen namen, lief thuisfront – die elke woensdag spaghetti-avond houden. Dat waren nog al eens tijden! Ik nam het idee over en wissel af tussen:

– spaghettisaus met véél groentjes (vegetarisch of met vlees) met courgetti of squetti voor mij en pasta voor het lief. ’s Zomers (juli en augustus) vervangen door gevulde courgette. Want gevulde courgette – mmmm.
– chili con of sin carne, met rijst voor het lief
– lasagne met, in plaats van lasagnevellen, savooikool of courgette/aubergine of pompoen, naargelang het seizoen (vegetarisch met een berg kaas)

gevulde courgette, weekmenu
Gevulde courgette met gehakt een een tomatenwortelsausje.
dinsdag: soepdag (diepvries)

Soepdag werd ingevoerd omwille van yogadag, want met een volle maag kunt ge niet yoga-en, juist? Ik geef toe dat dit de dag met het minste kans op slagen is, gezien ik door de week al wat soep eet als lunch. En dan wordt het al rap een boterham, of een extra koek, en in een zeldzaam geval fruit.

soep, weekmenu
Soep van rode biet en pastinaak, met balletjes.
woensdag: curry of hutsepot (diepvries)

Men neme een berg groenten, en stooft die allen tesamen in één grote pot. Een curry is voor mij de versie met een stevig percentage aan gember, koriander en look, met ananas en rijst of kip erbij. Een hutsepot moet met een basis van zoete aardappel, kool en worst of spek. Verder wissel ik af met de groenten van het seizoen.

curry, weekmenu
Curry met boontjes, pompoen, bloemkool en ananas.
donderdag: comfort food (versgemaakt)

Het einde van de week is in zicht, dan mag het wat chiller.

– Croquejes met spek, kaas en mosterd; met tomaat, mozzarella en groene pesto; met geitenkaas, appel en gerookte zalm. Nomnomnom.
– Rijst met fishsticks en bechamelsaus met tomatenpuree. Ik meen het: al bijna dertig jaar mijn favoriete gerecht.
– Hamburger met een verse pistolet en rauwe groentjes erbij.
– Pizza (hetzij zelfgemaakt als we daar energie willen insteken, hetzij zo’n simpel diepvriesgeval).
– Wraps met peer, brie, groene paprika en perensiroop; met geitenkaas, appel, pijnboompitjes en spek.
– Pitabroodjes met gyros, feta, sla en andere groentjes afhankelijk van het seizoen.
– Friet van het frituur (en in een ideale wereld zou dat dus om de zeven weken zijn).

weekmenu
Friet en mijn favoriete serie.
vrijdag: vleesdag (versgemaakt)

Vroeger aten we thuis steevast friet met biefstuk (en als we geluk hadden met curryworst) op vrijdag, dus die traditie zet ik min of meer voort, maar dan voornamelijk met groentefrietjes. Helaas zijn er ’s zomers veel minder knolgroenten en moet er dan worden geïmproviseerd met bonen, courgette en tomaat (trouwens een superlekkere combinatie in de oven).

– steak met groentefrietjes
– steak met aardappelfrietjes en een slaatje
– kip met geroosterde groentemengeling (afhankelijk van het seizoen)
– stoofvlees (diepvries) met groentefrietjes
– koninginnehapje (diepvries) met groentefrietjes

weekmenu, groentefrietjes
Frietjes van pastinaak en zoete aardappel met filet pur.
zaterdag: veggiedag (versgemaakt)

We eten door de week al eens vegetarisch (zie hierboven), maar zaterdag is de vaste veggiedag: dan maak ik groentjes klaar met quinoa of rijst, waarbij ik kies tussen de seizoensgroenten van dat moment of een restje groenten uit de diepvries. En als ik energie genoeg heb, maak ik van zaterdag ook wel eens receptendag (zie hieronder).

quinoa, vegetarisch, weekmenu
Quinoa met spinazie, rode biet, kikkererwten en pompoen.
zondag: recept (versgemaakt)

Omdat ik nu eenmaal graag experimenteer, probeer ik regelmatig een kookboek vast te pakken. De avonden dat ik er tijd voor heb, besteed ik met plezier een uur (of zelfs twee) in de keuken. Zo wordt onze weekmenu niet saai en kan ik me helemaal uitleven.

weekmenu
Minipizza’s van courgette, tomaat, champignon en kaas.

Natuurlijk liggen deze dagen niet vast en gebeurt het dat we spaghetti eten op zaterdag in plaats van maandag, omdat dat beter uitkomt. En we gaan al eens uit eten. Het is voor mij handig om iedere week tussen een variatie van zeven verschillende gerechten te kunnen kiezen, zonder te moeten nadenken.

Ge ziet, geen arbeidsintensieve menu meer zoals vroeger. Op een weekavond moet ik gewoon mijn eten opwarmen… en de rest van de avond is van mij. Het brengt zoveel rust in mijn hoofd. Ik hervond zelfs de vreugde van het experimenteren in de keuken, omdat ik niet meer elke dag achter de pannen móet staan.

Kook jij elke dag vers, of hoe pak jij het aan?

 

6 Comments

  1. Wauw, dat klinkt als het ideale weekmenu!
    Ik heb dat met periodes dat ik graag kook maar ik houd dat dan een week of twee vol en dan ben ik blij dat ik de derde week niet moet koken omdat er genoeg in de diepvries zit. Een soort haat-liefdeverhouding dus.

  2. Wij koken meestal vers. Als we dat niet doen, opteren we voor frietjes van de frituur of een diepvriespizza, al proberen we dat natuurlijk te beperken. Zo van die kant en klare maaltijden heb ik nog nooit gegeten, ik vind dat er zo vies uitzien!

    1. Leen

      Ik heb ook nog nooit kant-en-klare maaltijden gegeten.. Behalve de lasagne van de Aldi vroeger als kind. En ik wou juist hetzelfde zeggen, dat dat er niet uit ziet :-D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.