Hartjes voor winter

Eindelijk, éindelijk: de eerste winterprik. (Hoezo opwarming van de aarde?) ’s Nachts een paar graden onder het vriespunt, overdag er maar nét boven. Dit is míjn weer; de zomer mag voor mijn part nog ver weg blijven, héél ver weg, want nu bepaal ík hoe warm ik het heb.

– Toegegeven, soms krijg ik het niet warm. In onze living kan ik maar één chauffage opzetten omdat de andere onder de vensterbank hangt waarop de plantjes staan die zoveel mogelijk zonlicht nodig hebben. Dus ’s avonds moet ik wegkruipen onder twee fleecedekentjes om het warm te krijgen. Op kantoor, op onze zolder die niet bijster goed geïsoleerd is, voel je de kou door ventialatieroosters en spleten tussen de gyproc binnensluipen. Dan wil het liefst mijn fliezeke meebrengen maar dat vond ik precies een stapje te ver; als er dan klanten op bezoek komen is het natuurlijk geen zicht.

winter

– Ik heb het niet voor ijs en sneeuwprut. Ik moet stevige, vaste grond onder mijn voeten hebben. Op de fiets kan ik dan doodsangsten uitstaan. Maar gelukkig bleef dat me tot nu toe bespaard.

– ’s Winters is er te weinig zonlicht. Ik mag dan ’s zomers niet zo’n fan zijn van hitte, in alle andere seizoenen, wanneer de temperatuur onder de 20 graden zakt, ben ik een zonneklopper. En net zoals menig West-Europeaan kamp ik met een vitamine D-tekort. Ondanks een herfstige citytrip naar Sevilla met redelijk wat zonne-uurtjes, en ondanks lange wandelingen in het winterzonnetje, dat gewoon niet sterk genoeg is. Op dagen dat de zon helemaal niet tevoorschijn komt, heb ik weinig energie en moet ik mijn zonnelamp bovenhalen; kunnen de collaga’s nog eens lachen “of ik het doe om een bruin kleurtje te krijgen”.

Sevilla

Maar verder mag het dringend weer een keertje -10°C zijn. Het zou de natuur maar wat goed doen, en wij als mens kunnen ook wel tegen een stootje. Wat ik zo heerlijk vind aan winter?

+ Normaal ben ik geen fan van januari en februari: het zijn donkere maanden, want de kerstverlichting is reeds opgeborgen, het gedruis van de feestdagen is voorbij en iedereen lijkt in winterslaap te gaan, en niets anders te doen dan te wachten op de lente. Tik, tak… Dit jaar heb ik echter ontdekt hoe heerlijk die rustperiode is: vorig jaar propte ik mijn agenda vol met leuke uitstapjes – zo gingen we middenin de drukte naar Parijs – want ‘stilzitten’ stond niet in mijn woordenboek, maar nu geniet ik van die rustige weekends, slaap ik meer en lees ik meer dan ooit. En als de zon schijnt, gaan we wandelen, want stilzitten dat lukt nog altijd niet even goed. Ik bedoel: dat is pas genieten, durven op pauze te duwen en vooral je leven niet laten leiden door anderen/je agenda…

Parijs

+ ’s Avonds voor het slapengaan onder twéé dekbedden kruipen in plaats van één terwijl de vrieslucht binnenkomt door een grote kier in het raam. (Ik slaap nooit met het raam toe tenzij het hard waait. Zuurstof!) En dan nog een warm lief erbij en dit is echt het leukste moment van de dag.

+ Fietsen in de vrieskou. ’s Morgens vroeg wanneer de zon bíjna gaat opkomen, ingeduffeld in een sjaal en mijn ski-jas (die zelfs te dik blijkt eens ik ben warmgetrapt), de witbevroren rijp op de velden, een ijskoud briesje dat het vel van mijn wangen schraapt, het snot dat ontstopbaar uit mijn neus loopt, mijn vingertoppen zorgvuldig beschermd door Noorse handschoenen (echt, pareltjes!) en mijn bovenbenen zo koud dat mijn vlees bevroren zou zijn tot aan mijn botten als er niet zoveel vet had rondgezeten… Ik durf erom wedden dat het regenboogros net zo geniet van die ritjes als ik.

wandelen in het bos

+ Wandelen in de vrieskou. Iets minder fan van want met enkel een jeans aan ben je meteen door en door kou. Een jas tot aan je knieën of als het echt koud is een skibroek. Muts ver tot over je oren, de frisse buitenlucht met grote teugen naar binnen happen, en aan het einde van de wandeling een warme chocomelk die op je staat te wachten. Mmm!

+ Vanuit de kou een warme ruimte binnenstappen, zodat mijn brillenglazen aandampen. En dan zo rap mogelijk muts sjaal handschoenen donsjas uit, voor ik begin te smelten.

+ Gewoon lekker warm binnen kunnen zitten, fliezeke dabei, boekje lezen, laat het buiten maar kou zijn! O en kaarsjes. Geniet van de laatste weken bij kaarslicht mensen, voor het avondlijke zonlicht dat onmogelijk maakt.

+ Je kan zoveel lekkere, gezellig warme dingen eten die zo hard bij de winter horen: stoofpotjes, comfy pasta’s, dikke soepen mét balletjes, en zei ik al warme chocomelk? Comfortfood for the win.

Natuurlijk kijk ook ik uit naar de lente, want dan kan ik in mijn tuin gaan wrieten… en zo heeft elk seizoen zijn leuke kantjes.

Wat vind jij leuk aan de winter?

13 Comments

 1. Droge koude vind ik niet zo erg! Ik zie het meeste af bij weer zoals vannacht. Nat en waaien! Dan kan ik me moeilijk verwarmen , en krijg ik pijn in mijn gewrichten en dat is niet van de poes. Ik heb nu een electrisch dekentje gekocht, maar die warmte voelt zo artificieel aan, zo gaat het knopje door de nacht aan en uit. Te warm, te koud, te warm…..

  1. Leen

   Zo irritant als je lichaam zo dikwijls wisselt van warm naar koud! Ik ben vannacht ook wakker geworden van de wind en heb het raam moeten toedoen, niet bevorderlijk voor de nachtrust al dat kabaal.

 2. Hier nog eentje die houdt van sneeuw en vrieskou! De natuur is dan zo prachtig en sereen. Normaal heb ik last van winterdip, vooral in november, januari en februari. Maar dit jaar valt het goed mee tot nu toe. Hier nog eentje met vitamine D tekort. Ik liet deze zomer mijn bloed trekken en ik had een tekort, terwijl ik elke dag in zon zit tijdens lente- en zomerdagen.

 3. Ik geniet er nu ook echt van om thuis te zijn, lekker warm en gezellig en het rustigaan te doen. In de lente en de zomer komt er dan vaak een schuldgevoel loeren, dat ik beter wat actiever zou zijn. Maar nu lekker niet :-).

 4. Oh ja, wandelen in de kou, heerlijk! En dan nadien een warme chocomelk of thee, mmm :-) Zeker nu ik sneeuwschoenen ontdekt heb en zo ook hogerop in de bergen kan gaan wandelen, fantastisch!
  En voor de rest: skiën! Sleeën! Dekentjes! Oh, ik hou heel veel van de winter :-)

 5. Evi

  Zelf hou ik wel van ochtenden waarop het buiten vriest dat het kraakt, het binnen onder mijn donsdeken lekker warm is en ik de ochtend traag kan starten met een goed boek en een dampende kop koffie :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.