Een half dagje Antwerpen met vijf eetadresjes en drie winkeltjes

In februari gingen we een half dagje naar Antwerpen. Lunchke, beetje rondwandelen, iets gaan drinken, en afspreken met vrienden… De ideale semi-citytrip. Alleen zegden míjn vrienden af wegens ziekte en zat ik plots met een paar te overbruggen uren, die ik in eerste instantie ergens met een boekje in een rustige koffiebar wilde doorbengen maar op zaterdag zijn de rustige koffiebars dun gezaaid, zo blijkt, dus maakte ik van de gelegenheid gebruik – want het lief die shopt écht niet graag – om een paar ‘groene’ winkeltjes te doen…

Antwerpen
Dat het altijd zeikweer is als ik in Antwerpen kom.

Vijf lekkere adresjes

Lunchen bij Charlie’s

Ik ontdekte deze koffiebar op ’t Zuid enkele jaren geleden, en sindsdien is het mijn vaste adresje telkens we naar Antwerpen gaan. Tijdens weekends is het aan te raden om te reserveren want dan zit het kleine rijtjeshuis propvol voor ontbijt, brunch en lunch… ’s Zomers staan er ook enkele tafeltjes op de zuidgerichte stoep. De kaart blijft min of meer hetzelfde met panini’s en slaatjes, maar er staan ook suggesties op het krijtbord aan de muur. Meestal neem ik een panini met een glaasje bubbels, maar gezien het Tournée Minérale was, koos ik voor één van de huisgemaakte limonades met frambozen, en dat smaakte! De panini’s worden perfect belegd – niet te veel, niet te weinig – en geserveerd met een klein slaatje. Als dessert kan je een stukje taart kiezen uit de ijskast… Een fijne start van een tripje Antwerpen!

Antwerpen Charlie's

Antwerpen Charlie's

En helemaal fijn is het dat Charlotte komende lente een B&B opent, vlakbij in de Volksstraat. Ik weet al waar we gaan overnachten als we nog eens een écht citytripje Antwerpen doen…

Koffietje bij Buchbar

Buchbar, eveneens op ’t Zuid, stond al heel lang op mijn verlanglijstje want een koffiebar en een boekhandel in één, dat kan toch niet misgaan he? De bar zelf blijkt piepklein, evenals het winkelgedeelte, maar straalt een bepaalde charme uit. Op de vensterbank verse muffins en cake. Ik nam een chai tea, met één oog op de boekenplank en één op mijn gezelschap. Buiten regende het dat het goot: ook dat droeg bij aan de gezelligheid.

Iets tussendoor

Volgens Instagram een echte hype in de stad: Hoeked Doughnuts, ofte vierkante donuts. Ja. Ik heb nog nooit een échte Amerikaanse donut gegeten maar ik kan wel zeggen dat deze échte Belgische donut een pak lekkerder is dan de uitgedroogde versies die ik ken van bij de bakker. Je kan uit de toog een donut kiezen, maar pas op want er zijn véél kleurtjes en smaken…

Antwerpen Hoeked Doughnuts

Vlak bij de Vrijdagmarkt vind je MoMade Cupcakes, een op het eerste oog klein cupcakewinkeltje maar vergis u niet: ze leveren ook aan huis dus onthou dit adresje voor uw volgende feest… De Oreo-cupcake is mijn eeuwige favoriet!

Antwerpen Momade Cupcakes

Op de Groenplaats werd onlangs een hippe food market geopend, de Mercado. In de centrale hal staan grote tafels waar je kan aanschuiven met een pint of een hapje van één van de eetkraampjes rondom: Italiaans, Chinees, Japans, Indisch, pannenkoeken…. Keuze genoeg! Er is ook een wijnbar, met jammerlijk verlepte planten – ik wou ‘stervende’ typen maar dan lijkt het plots veel minder gezellig – en een mooi aanbod aan wijnen. De keuze voor wijnen per glas is eerder beperkt, maar er was op dat moment een Duitse pinot noir die de moeite waard was (en dan heb ik er alleen nog maar aan kunnen ruiken want tournée minérale hé).

Antwerpen Mercado

Antwerpen Mercado

Drie winkeltjes

Voor de boekenlover

’t Stad Leest is een vaste waarde in Antwerpen en staat bijna elke keer op mijn te-bezoeken-lijstje. Je vindt er een niet zo heel erg grote maar zeer gevarieerde collectie aan kinderboeken, romans en hippe non-fictie. Vergeet de kaartjesmuren niet… en de schriftjes, natuurlijk!

Antwerpen boekenwinkel 't Stad Leest

Voor een groenere kleerkast: F.A.A.M.

In de Nationalestraat vind je heel wat winkels maar F.A.A.M. trok mijn aandacht omdat er langs de ene kant van de straat een vestiging is voor kinderen, en aan de overkant eentje voor mannen, en eentje voor vrouwen. In hun winkels, maar ook in hun webshop, wordt een mooi aanbod aan ecologische en fairtrade kleding en schoenen aangeboden. (Handtassen waren er op het moment van mijn bezoek helaas niet, maar naar ’t schijnt dat er dus af en toe wel O My Bag wordt verkocht.)
Ik ging snel door de kleren want de eerstkomende maanden ben ik niet van plan iets te kopen, maar het is fijn om te weten dat er alvast een ruime keuze is. De schoenen, da’s een ander verhaal: in één van de vitrinekasten prijkten felrode enkellaarsjes van het Spaanse merk Neosens. Zij bewerken leer op een ambachtelijke wijze, zonder schadelijke chemicaliën en gebruiken ook hout voor hun schoenzolen en hakken. Vegan is deze schoen dus niet maar kijk: mijn eerste paar ecologische schoenen is binnen! En neen ik heb ze niet per se ‘nodig’, maar het grappige is dat ik eerder die week nog aan het bedenken was dat mijn huidige rode enkellaarsjes na tien jaar wel aan vervanging toe waren… En kijk. Dat is bij deze dus gebeurd.

Antwerpen fair fashion

Voor een groener huis: Rewind Design

Ik kende de webshop van Rewind al, hoewel ik er nog nooit iets kocht. Op ’t Zuid, na eventjes zoeken in de gietende regen, botste ik plots op de etalage met plantjes en leuke meubelstukken en kussens en in mijn haast om warm binnen te komen heb ik niet beter gekeken. Want dat is wat er hier wordt verkocht: accessoires en decoratiestukken. Handtassen van O My Bag, Matt & Nat, regenjassen van Rains die ik eigenlijk echt wel leuk vind, nagellak met minder chemische brol (waarvan ik twee flesjes kocht want ik wil die al heel lang eens testen), waterflesjes, plantjes, portefeuilles, fietstassen…. Heel veel dus. Ik tsjoepte Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle mee dat ze niet in onze bibliotheek hebben maar dat mij effectief een ontzettende goede gids lijkt om meer te leren over duurzaam leven.

Het was mijn eerste kennismaking met duurzaam shoppen vandaag, en wat een fijn gevoel hou ik eraan over! Ik was een beetje opgelucht, zo van: “oef, een groenere levensstijl hoeft echt niet seutig of hippie te zijn”. Een hele nieuwe wereld ging voor mij open vandaag.

Een foto van de rode laarsjes mag natuurlijk niet ontbreken…

Antwerpen

Antwerpen praktisch

Gratis parkeren kan op de kaaien aan ’t Zuid, sowieso de tofste buurt van Antwerpen. Met de trein kom je toe aan de andere kant van de stad maar er is een goed metro-tramnetwerk dat je overal naartoe brengt. Van daaruit is het trouwens ook maar vijf minuten wandelen tot aan de Meir, een straat die ik op zaterdag liever mijd maar waar je alle grote confectiemerken (H&M, WE, Zara…) terugvindt. Aan de andere kant van de Groenplaats, in de Nationalestraat en de Kammenstraat, vind je de dure merken en de boetiekjes en de leukere winkeltjes.

Wat is jouw favoriete adresje in Antwerpen?

13 Comments

  1. Leuke adresjes. Is al denk ik 10 jaar geleden dat ik nog eens Antwerpen city bezocht. Nuja, jaarlijkse traditie met de antwerp miles niet meegeteld dan, maar dan doe je de stad niet echt aan. Hoogtijd om er eens een stadsbezoek van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.