De ‘Groener Doener’ tag

Ik zag deze vragenlijst, die werd opgesteld door 7 groene bloggers, al bij verschillende mensen passeren, en gezien ik toch pretendeer groener te willen leven, werd het hoog tijd om de zeven vraagjes ook eens te beantwoorden!

Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen? (Mevrouw Miauw)

Sinds een jaar of drie koop ik mijn groenten en fruit zo lokaal mogelijk, en volgens de seizoenen (en biologisch, maar of dat dan weer zo ecologisch is…). Daarvoor was de Buurderij handig, of winkels zoals Food Hub, die zich net daarop focussen. Ik eet qua lunch en avondeten 50% vegetarisch, en mijn ontbijten zijn meestal plantaardig.
Ik doe boodschappen met mijn eigen zakjes zodat ik geen extra plastic hoef mee te sleuren; dat is al een gewoonte geworden. We sorteren thuis ons afval, volgens sommigen op het maniakale af: roze zak, blauwe zak, huisvuil, gft-container, papier, kurk, glas…
Ik fiets naar het werk, en doe mijn boodschappen zoveel mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Moest het lief geen bedrijfswagen hebben, dan zou ik geen eigen wagen meer kopen, maar op deelauto-intiatieven zoals Cambio vertrouwen.

Momenteel ben ik aan het experimenteren met groenere verzorgingsproducten (crèmekes, shampoo, die dingen) en kuisproducten gaan ook nog volgen. De hoeveelheid wegwerpmaandverband probeer ik terug te dringen. En dan is er ecologische en fair trade kledij, een fashionwereld waarin nog heel wat te ontdekken valt. Tegelijk probeer ik te consuminderen. De uitdagingen blijven dus komen.
Wat er volgens mij nog veel groener kan, zijn onze vakanties, maar de vraag is of we het wíllen. Stap voor stap; ge kunt niet al uw gewoontes in één keer veranderen. En ons energieverbruik, want wij zetten de chauffage ’s winters redelijk hoog. Langs de andere kant staat ze wel enkel op in de ruimtes waar we ons op dat moment in bevinden, en in de slaapkamer en de berging bijvoorbeeld nooit.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? (Het Groene Broertje)

Ik blog. Dat leek mij al duidelijk. In real life dring ik mezelf absoluut niet op – hallo, introvertie! – maar als men mij iets vraagt dan geef ik natuurlijk graag antwoord. Ook zal ik al vaker iets vegetarisch durven klaarmaken wanneer er mensen komen eten. En schaamteloos reclame maken voor leuke duurzame initiatieven, zoals deeleenkoe.be of Boeren & Buren, dat doe ik geregeld.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? (Omdat ik dat wil)

Vol met planten zetten; dat lijkt me evident. Je huis wordt er letterlijk groener van, maar ook figuurlijk, want veel planten zuiveren de lucht. Op de markt vind je soms goedkope planten, of je kan stekjes afluizen bij andere #crazyplantmoms, want pas op kamerplanten verzamelen kan rap een dure hobby worden.
Je chauffage een half graadje lager zetten. Een spaarkop zetten op je douche. Altijd de kleine sjas gebruiken om het toilet door te spoelen na een kleine boodschap. Spullen die stuk gaan, laten herstellen of, als dat niet gaat, vervangen door een duurzame of tweedehandse variant. De Ikea ten allen tijde vermijden, maar in plaats daarvan naar een kringloopwinkel gaan om je huis in te richten.

IMG_20171118_122446_775

Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten? (Renmeisje)

Niets niet-duurzaam kopen (want boy wat is er veel ‘aantrekkelijke’ rommel). Totaal geen auto of vliegtuig meer nemen. Helemaal afstappen van wegwerpmaandverband. Helemaal vegetarisch of zelfs plantaardig gaan leven.

Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing? (De Groene Zus)

Groener eten. Dat was ook de eerste grote stap die ik heb gezet – na het meenemen van mijn eigen tasjes naar de supermarkt, in den tijd toen dat nog zo abnormaal was dat ze aan de kassa niet wisten wat ermee te doen. Biologisch en lokaal eten is gewoon zoveel lekkerder dan bijvoorbeeld Spaanse tomaten in de winter (ik zeg maar wat). Ik wil nooit nog terug naar supermarktgehakt, alleen al voor de smaak, maar natuurlijk ook voor de manier waarop de dieren worden behandeld. Goed eten is gewoon zo belangrijk, en dat kunnen wij nu beter dan vroeger, toen het mij niet uitmaakte of mijn lasagne uit een pakje van de Aldi kwam, of dat ik hem zelf klaarmaakte met verse producten.

Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt? (Plantaardiger)

Ik maak een weekmenu en een boodschappenlijst. (Tips om een weekmenu te maken, vind je hier.) Wanneer de klaargemaakte porties te groot zijn, vries ik een restje in of eet ik dat de volgende dag als lunch. Als er aan het einde van de week nog ingrediënten over zijn, maak ik er een restjesmaaltijd mee. Dat is zo’n gewoonte geworden, dat er ten huize van nog weinig voedsel wordt weggegooid. Al durf ik wel eens vergeten wat er zich nog in de duistere dieptes van mijn diepvries schuilhoudt. Nochtans heb ik een diepvriesinventaries – nog een goede tip, trouwens. Ge moet hem alleen up to date houden.

IMG_20170723_085603

Wat zou je groen doen met een miljoen? (Kouwe Kleren)

Ik zou mijn eigen huis bouwen, zo groen mogelijk, en een gigantische groentetuin-met-serre aanleggen. En een bakfiets kopen. En ik vrees dat daarmee het budget al op is want mijn regio is erg duur om in te wonen.
Als ik niet zo egoïstisch zou mogen omspringen met dat miljoen, dan zou ik een bedrijfje opzetten, mijn eigen volkstuintjes met een gigantische serre en een bijenkolonie, en iedereen mag er gratis komen werken in zijn of haar tuintje, en er zal ook één gemeenschappelijke tuin zijn, we gaan groentepakketten verkopen en met de opbrengst steunen we lokale goede doelen. Hela. Als dat geen mooie droom is!

Hoe groen doe jij?

 

 

6 Comments

  1. Caroline

    Ik gebruik uitwasbare inlegkruisjes en een menstruatiecup. Vond ik eigenlijk best een grote stap om te zetten, maar nu die gezet is, is het zo vanzelfsprekend. Van beide absoluut content, en de hoeveelheid minder afval, is meteen duidelijk.

  2. Goed bezig!
    Het vliegen laten, dat is bij mij ook een van de allermoeilijkste stappen om te zetten. Ik reis zoo graag, maar het wringt wel, want de impact ervan is gigantisch natuurlijk.
    En hoera voor een bijenkolonie, goed plan! :-)

  3. Pingback: Groen achter mijn oren (38/40) – Ditjes en datjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.