Recept: ontbijtgranola met kaneel en rozijnen

Het meest gegeten ontbijt en tussendoortje is hier fruit met granola. In de zomer aardbeien met granola, in de winter peer en appel met granola. En nog tienduuzend combinaties. Simpel, lekker en je hebt meteen allerlei voedingsstoffen binnen om je dag goed te beginnen.

Vieruurtje van fruit en granola! 🍌 #vieruurtje #healthylife #healthyfood #healthysnack #granola

Een jaar geleden was dat wel anders: noten, bah! Nog steeds moet je me geen potje rauwe noten voorschotelen. Maar doe er vanalles bij – fruit, kokoschips, chocolade, nog meer fruit – en de noten zorgen net voor die extra crunch waardoor een saaie appel me écht gaat smaken.

Het heeft me maanden van uitproberen, mengen, testen en opnieuw proberen gekost om een receptje te vinden dat me 100% lag, want de ene granola was te zoet, de andere te plakkerig… Uiteindelijk komt het erop neer om je favoriete noten te verzamelen en zelf te proberen tot je je perfecte mengeling hebt gevonden.
Je kan er ter afwerking bij doen wat je wil: chocolade, kokosschilfers, rauwe notenstukjes, gedroogd fruit… De mogelijkheden zijn eindeloos!

2016-12-17 08.09.12

Ingrediënten

  • 50g havermoutvlokken
  • 350g noten en zaden (ik wissel de verhoudingen al eens af, afhankelijk van wat er in huis is, en dit is mijn favoriete combinatie)
    • 50g pompoenpitten
    • 50g paranoten
    • 100g cashewnoten
    • 50g zonnebloempitten
    • 100g walnoten
  • 50g gesmolten kokosolie
  • 1el honing
  • 2el speculaaskruiden of kaneel
  • 1el rauw cacaopoeder
  • 1el cacaonibs
  • 4el amandelschilfers
  • 4el kokosschilfers
  • 2el rozijnen (ik ben niet zo’n rozijnenfan dus je mag er gerust méér in doen)

(Deze hoeveelheid is genoeg om één bakplaat te vullen. Hiermee kom ik zeker een week toe, als ik het elke dag bij mijn ontbijt zou eten.)

Bereiding (30 min)

    • Verwarm de oven voor op 150°.
    • Laat de kokosolie smelten op een zeer laag vuurtje.
    • Weeg de noten af in een grote kom en hak ze in stukjes, in de grootte die je zelf het liefst hebt.
    • Doe de havermoutvlokken en de kruiden mee in de kom.
    • Giet er de kokosolie bij, en de honing. Meng onder elkaar.
  • Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Spreid hierover de granola uit en zet 20 minuutjes in de oven.
  • Laat de bakplaat minstens een half uur afkoelen.
  • Doe de granola dan opnieuw in de kom en meng hieronder de cacaonibs, het cacaopoeder, de kokosschilfers, de amandelschilfers en de rozijnen. Doe er nog wat meer kaneel bij als het te flauw afsmaakt.
Een dubbele portie.

Et voilà, ge hebt al direct een half ontbijt klaar!
Lekker met yoghurt, fruit of voor een snel hapje tussendoor.

Meer ontbijtreceptjes vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *