Goeie voornemens 2018: update #3

Om te vermijden dat mijn goede voornemens zomaar verwateren, zal ik om de twee maanden een kleine update plaatsen en mezelf aanmoedigen. De volledige lijst vind je hier.

Het jaar is gewoonweg al half. Hoe is dat zo gauw gebeurd? In 2018 kochten we een huis, planden onze trouw, gingen naar Berlijn, de Vlaamse Ardennen, op vriendenweekend en een verlengd weekend naar Frankrijk, en ik deed nog van citytrip in Lissabon met een vriendin…. Met andere woorden ik heb vaak het gevoel als een kieken zonder kop rond te rennen, dus hoog tijd om enkele zaken en cijfertjes op een rijtje te zetten.

Een gezonde geest…

Dagboekschrijven

 • janauri: 3
 • februari: 7
 • maart: 4
 • april: 1
 • mei: 0
 • juni: 3

In juli schreef ik alvast één stukje en daarmee was mijn bijna twee jaar oude dagboek vol. Een nieuw schriftje kiezen uit de stapel is niet simpel, want elk schriftje heeft ofwel z’n eigen verhaal want ik kocht het op reis, ofwel is het gewoon mooi en komt het uit de Hema.

Wat je kan dromen, kan je ook doen.

26 weekends voor mezelf houden

 • januari: 3/4
 • februari: 4/4
 • maart: 2/4
 • april: 2/5
 • mei: 2/4
 • juni: 2/5

Het blijft retedruk en ook de komende weken (maanden) lijkt dat niet te gaan beteren. Ik doe mijn best om ‘nee’ te zeggen, want zo’n rustweekend doet mij telkens zoveel deugd dat ik wéét dat ik het nodig heb. Zelfs de moestuin heeft onder de drukte moeten lijden, want ik schat dat ongeveer de helft onbeplant is momenteel. Daar hoop ik de komende weken alleszins verandering in te kunnen brengen. Een stevige portie tuintherapie!

52 boeken lezen

 • januari: 7
 • februari: 6
 • maart: 3
 • april: 2
 • mei: 6
 • juni: 4

Lezen is voor mij nog steeds de ultieme vorm van ontspanning en dankzij enkele verlengde weekends in mei en stilletjesaan beter slapen (dus meer concentratievermogen) in juni kan ik halverwege het jaar verkondigen dat ik mooi op schema zit met 28 gelezen boeken.

Opruimproject

 • kleerkast van het lief (februari)
 • badkamer (mei)

Intussen ligt de kast weer overhoop maar hey, het gaat hem om de tijdelijke rust die het creëerde in mijn hoofd in plaats van elke keer bij het tanden poetsen te moeten denken “godvermiljaardedju wanneer gaat ge nu eindelijk die kast opruimen zodat er niet tig dingen uitvallen elke keer ge uw tandenborstel wilt pakken!”.

 • kamerplanten verpotten (april)
 • mijn kleerkast (maart/april)
 • ons terras (juni)

De moestuinbak werd al eerder leeggeschept, maar naar goede gewoonte duurde het enkele weken eer we verder overgingen tot verdere actie. Iemand wilde de bak graag komen oppikken en diezelfde dag nog haalde ik alle andere rommel weg (in de brandende zon, mind you) en diezelfde avond nog konden we voor het eerst in twee of drie jaar buiten eten (en uitgebreid aperitieven natuurlijk). Ik kan zelfs mijn wasrek buitenzetten zodat we van die lekkere schuurpapieren handdoeken krijgen. Jippie!

Maar ziet hoeveel ruimte!
 • living (dvd’s, cd’s, decoratiespullen)
 • kookboeken en reisgidsen
 • boekenkasten (doen we NIET)

Ik ben eraan begonnen, echt waar, maar ik kon er maar een stuk of vijftien boeken uitpikken om weg te doen. IK KAN HET NIET OK. Ik zie in ons toekomstige huis al mijn eigen kamertje, gevuld met mijn boekenkasten vol schatten, mijn leeszetel, plantjes, echt, het wordt mijn paradijsje. Minimaliseren is één ding, maar je favoriete spullen van de hand doen, dat is nog iets helemaal anders…

 • fotoalbums
 • tuingerief

… in een gezond lichaam

1200km fietsen

 • januari: 111
 • februari: 108
 • maart: 81
 • april: 32,5 (schaamtelijk!)
 • mei: 139
 • juni: 104
 • totaal: 575,5 km

Nét niet de helft en het jaar is nog zeer kort. Ik neem enkel de fiets wanneer ik niet loop en dan zijn er nog mijn vrije maandagen, dus de kilometers tikken trager aan dan verwacht. Ik laat het mij niet aan het hart komen; het fietsen is in de eerste plaats ontspanning voor mij, voor de werkdag om wakker te worden, erna om af te sluiten. Ook maakte ik samen met ons mama een fietstochtje naar Tildonk, langs de Leuvense Vaart. Stevig windje, dus meteen ook mijn portie beweging van de dag gehad.

Leuvense Vaart

500km wandelen of lopen

 • januari: 21 km gewandeld
 • februari: 32 km gewandeld / 16 km gewandeld in de stad / 13 km gelopen
 • maart: 9,5 km gewandeld / 65 km gewandeld in de stad / 21,5 km gelopen
 • april: 33,5 km gewandeld / 33,5 km gewandeld in de stad / 27 km gelopen
 • mei: 23 km gewandeld / 0 km gewandeld in de stad / 18 km gelopen
 • juni: 32,5 km gewandeld / 4 km gewandeld in de stad /  26 km gelopen
 • totaal: 152 km gewandeld / 105,5 km gelopen = 257,5 km

Ik had het voornemen gemaakt om terug wandelingetjes te maken in ’t stad onder mijn middagpauze, maar dat is er niet van gekomen, op één keer na in juni samen met ons mama. Beetje spijtig, maar de meeste pauzes werden gespendeerd aan boodschappen doen, dan was ik daar ook vanaf.
Met lopen ben ik voorzichtig opnieuw begonnen, maar ik doe het op het tempo van mijn lichaam, dus daar verwacht ik geen piekende grafieken. Het wandelen daarentegen zou de komende maanden, in aanloop naar onze trektocht in de Himalayah, serieus moeten worden opgeschroefd. Ik ging met mijn ouders een dagje stappen in de Ardennen, goed voor 21 km in één keer, en er staan alvast twee trainingsweekendjes op het programma dus wordt zeker vervolgd.

Ardennen
Dagtocht in de Belgische Ardennen.

Gemiddeld 10.000 stappen per dag

 • januari: gemiddeld 7.601 stappen
 • februari: gemiddeld 9.255 stappen
 • maart: gemiddeld 13.282 stappen
 • april: gemiddeld 11.948 stappen
 • mei: gemiddeld 10.934 stappen
 • juni: gemiddeld 11.430 stappen

Tracker bullet journal

insomnianachten

 • januari: 6
 • februari: 3
 • maart: 4
 • april: 4
 • mei: 4
 • juni: 7

nachten met minstens 7,5 u slaap

 • januari: 2
 • februari: 13
 • maart: 4
 • april: 10
 • mei: 7
 • juni: 5

De nachten waren, zoals je ziet, niet onverdeeld beter dan de maanden voordien, want het blijft een gevoelig punt. Mijn hoofd heeft de gewoonte om veel te vroeg wakker te schieten ’s morgens want met het licht en de volière van de buren… Ik neem inmiddels medicatie waardoor ik al veel minder wakker lig, en dat vóél ik ook, in mijn lijf en in mijn hoofd, ook al toont zich dat niet in de grafieken. (Mijn gemiddeld aantal slaapuren per week kruipt volgens Fitbitwel wel steeds ietsje hoger.)
Vlak voor het slapengaan heb ik een paar yogabewegingen die me tot rust helpen komen. Een slaapmaskertje is tegenwoordig mijn vaste bedpartner en we zetten het raam op de gang open in plaats van in onze slaapkamer. Allemaal kleine dingen die een beetje helpen.

dagen met minstens 10.000 stappen

 • januari: 5
 • februari: 13
 • maart: 23
 • april: 15
 • mei: 16
 • juni: 16

aantal fietsdagen (met minstens één fietsrit)

 • januari: 16
 • februari: 12
 • maart: 10
 • april: 4
 • mei: 13
 • juni: 10

dagen met minstens 2 maaltijden met groenten

 • januari: 8
 • februari: 13
 • maart: 10
 • april: 3
 • mei: 5
 • juni: 4

dagen met minstens 2 porties fruit

 • januari: 13
 • februari: 13
 • maart: 6
 • april: 2
 • mei: 7
 • juni: 4

dagen met vreetaanvallen

 • januari: 12
 • februari: 13
 • maart: 17
 • april: 11
 • mei: 7
 • juni: 7

dagen met weinig tot geen snoep

 • januari: 6
 • februari: 5
 • maart: 2
 • april: 8
 • mei: 7
 • juni: 7

Het aantal vreetaanvallen daalde door mijn consultaties bij de diëtiste drastisch. Langs de andere kant zijn de dagen waarop ik (bijna) niet snoep nog steeds zowat op de vingers van één hand te tellen. Eten is dus iets waaraan ik moet blijven werken, al gaat het keihard de goede kant op en daar ben ik zó blij mee. Dankzij de  wekelijkse maaltijdboxen lukt het sinds enkele weken om vaker vers en gezond te eten in plaats van afhaalmaaltijden.

… in een gezondere wereld

Alles duurzaam kopen.

Ahum. Ik kocht de voorbije maanden zó veel dat ik gestopt ben met het bij te houden: schoenen, kleren… Het kon niet op, en nu ben ik natuurlijk keihard blut. Bovendien was lang niet alles ‘duurzaam’ want dat is jammer genoeg vaak veel duurder dan een gewoon kleedje uit de Promod en ik had nu eenmaal veel kleren nodig gezien mijn hele kleerkast te klein was door de extra kilootjes (en als er dan nog eens twee kleedjes krimpen in de was, dan is het helemaal om zeep). Ik ga dit puntje op de lijst dus laten voor wat het is, want laat ons zeggen dat we hierin keihard gefaald zijn, al heb ik door bezoekjes aan duurzame winkels veel bijgeleerd en zal ik er in de toekomst meer en meer op gaan letten, wanneer de financiën het toelaten.

Geen boeken kopen en mijn te-lezen-kast lezen.

goede voornemens 2018

 • januari: 2
 • februari: 4
 • maart: 0
 • april: 0
 • mei: 2
 • juni: 0 + 1 niet uitgelezen

Op vakantie in mei las ik vooral via de Kindle (want dat is megahandig) en verder voornamelijk bibboeken (want zoals gewoonlijk had ik er weer te veel uitgeleend). Nummer 36 heb ik geschrapt omdat ik het na de eerste honderd bladzijden beu was: de clichés, het taalgebruik, en kortverhalen zijn sowieso niet mijn ding. In nummer 35 ben ik nu bezig. Ik zie dat hier precies niet meer goedkomen tenzij ik mijn lidmaatschap bij de bibliotheek even on hold zet, en dan nog :-)
Romans kopen deed ik niet, wél een tweedehands non-fictieboek over het verloop van de Tweede Wereldoorlog omdat ik daar al zoveel fictie over heb gelezen (voornamelijk over de concentratiekampen) en mijn kennis wat wil verruimen om tot een totaalplaatje te komen. Dat is echter het soort boek dat je in stukjes en beetjes moet lezen en daarom handiger is om zelf te hebben zodat de deadline van de bib niet in mijn nek hangt te hijgen.

 1. The Atomic Weight of Love – Elizabeth J. Church
 2. Birdcage Walk – Helen Dunmore
 3. Misdaad en straf – Dostojevski
 4. Zo raak je haar kwijt – Junot Díaz
 5. On Beauty – Zadie Smith
 6. De vegetariër – Han Kang
 7. Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen
 8. Breakfast at Tiffany’s – Truman Capote
 9. Narnia-omnibus – C.S. Lewis
 10. Het wordt spectaculair, beloofd – Zita Theunynck
 11. Trots en vooroordeel – Jane Austen
 12. Ijstijd – Maartje Wortel
 13. Het vreugdevuur der ijdelheden – Tom Wolfe
 14. De tuin van de Finzi-Contini’s – Giorgio Bassani
 15. Kafka op het strand – Haruki Murakami
 16. Wil – Jeroen Olyslaegers
 17. The Circle – Dave Eggers
 18. Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert Pirsig
 19. De jonge bruid – Alessandro Baricco
 20. Gaan jullie ons nu doodschieten? – Roland Bergeys
 21. Fried Green Tomatoes – Fannie Flagg
 22. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
 23. Boek der rusteloosheid – Fernando Pessoa
 24. Straus Park – Gronda
 25. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
 26. De omwegen – Jeroen Theunissen
 27. A Little Life – Hanya Yanagihara
 28. Dokter Zjivago – Boris Pasternak
 29. De verzamelde verhalen – Elsa Morante
 30. The Anatomy School – Bernard MacLaverty
 31. Het lot van de familie Meijer – Charles Lewinsky
 32. Een liefde in Manhattan – David Schickler
 33. Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit – Dave Eggers
 34. The Color Purple – Alice Walker
 35. Vraag het aan de bliksem – Carmien Michels
 36. Night on Fire – Colin Thubron
 37. Go Sat A Watchman – Harper Lee
 38. Bonjour Tristesse – Françoise Sagan
 39. De aanslag – Harry Mulisch
 40. De vrouw van Zagreb – Philip Kerr

En hoeveel duurzame spullen kocht jij al?

 

10 Comments

 1. Ja maar ja, tuurlijk dat ge niet al uw boeken uit uw te lezen kast dit jaar gelezen kunt krijgen! Dat zou willen zeggen dat 40 van de (ongeveer) 52 boeken al vastliggen?! Aaaaargh ;-) Maak daar gewoon een meerjarenplan van, veel relaxter lijkt mij :-)
  En trouwens, dat wegdoen van boeken, niet doen als ge u daar niet goed bij voelt!!! Mijn definitie van minimaliseren is: enkel nog in huis hebben wat plezier geeft en/of nuttig is. Boeken galore? ’t Zal ni zijn dadde:-)

  Hier ook een moestuin die nog deels (ahum, meer dan de helft) onbeplant is, want ook al had ik geen drukke weekends, die vermoeidheid zorgde er voor dat ik al amper in slaagde water te geven aan water er al staat, laat staan nieuwe dingen planten of bedden maken. Ach ja, ’t zal voor volgend jaar zijn en dat is ook ok :-)

  En het past ongetwijfeld niet bij “weekends vrijhouden”, maar als ge een korte, maar stevige Alpentraining wilt inplannen, ge weet: altijd welkom he! Ik heb ook van die “lekkere schuurpapieren handdoeken” ;-) Zalige omschrijving!

  1. Leen

   In mijn hoofd was ik stiekem van plan om meer te lezen (en ik beschouw dat nog steeds als een mogelijkheid), dus ik ga het wél proberen. En mind you, het zijn maar 2 van de 6 planken van de te-lezen-kast die ik op de planning had gezet :-D Volgend jaar zal ik het maar bij eentje houden….
   Ik ben nu aan het kijken naar GHLuxemburg, de Lee Trail, dat schijnt ook de moeite qua hoogtemeters en dichter bij huis dus meer tijd om te wandelen… We hebben maar enkele dagen in augustus en ik wil daar alles uithalen, hopelijk werkt het weer ook mee :) Volgende zomer zijn de Alpen aan de beurt, ik hou je voorstel in mijn achterhoofd he!

 2. Zo’n leestempo! Ik heb mezelf voorgenomen om 30 boeken te lezen dit jaar, maar goodreads zegt me dat ik nog een tandje ga moeten bijsteken. Die boekenkamer voor het nieuwe huis klinkt geweldig!

 3. Amai, dat is hier een hele boekhouding! Lukt het om dat zo goed bij te houden? Daar zou mij niet lukken!
  10.000 stappen per dag zou nog iets voor mij zijn… als ik mijn Fitbit eens vind (sinds de verhuis heb ik die niet meer gezien).
  Wat het lezen betreft zit ik al aan boek 42… sinds we een tuin hebben en goed weer, zie ik zelden nog tv, maar wordt er heel veel gelezen.

  1. Leen

   Ik ben een cijfertjesmadam he, hoe meer hoe liever :-D Fitbit en Endomondo helpen me daar natuurlijk wel bij, ik heb maar over te typen… en vierkantjes kleuren in mijn bullet journal is gewoon leuk :-D
   42 al, you’re on a roll!!

 4. Heb 25 boeken gelezen en zit volgens Goodreads perfect op schema ! Voel je niet schuldig over je boeken want wat is een huis zonder ??? En gij komt ni eens goeiendag zeggen als ge in Tildonk passeert ? Da’s my hometown ;-)

 5. Mooi dat je alles zo goed bijhoudt, ik hou van statistieken. Ik word me steeds bewuster van duurzaam leven, maar ik koop niet alles duurzaam. Wel koop ik spullen waarvan ik weet dat ik ze lang zal gebruiken. Dat vind ik ook wel een vorm van duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.