Goede voornemens 2018: update #1

Om te vermijden dat mijn goede voornemens zomaar verwateren, zal ik om de twee maanden een kleine update plaatsen en mezelf aanmoedigen. De volledige lijst vind je hier.

Een gezonde geest

Ik was héél voorzichtig toen ik deze rubriek aanmaakte, want ik had en heb geen idee wat ik het komende jaar meer of beter zou aankunnen dan het voorbije jaar. De nasleep van de burn-out laat zich bij momenten voelen en het blijft dus erg belangrijk daarmee rekening te houden.

dagboekschrijven

Dagboekschrijven

Ik deed het de voorbije weken verrassend veel: de teller staat op tien stukjes. En het is niet al kommer en kwel, want dat was het in 2017 wél wanneer ik terugblader: ik schreef zelden, enkel op de momenten waarop ik het echt nódig had, waardoor het lijkt of het een rotjaar was. Dat wil ik voor 2018 wel anders zien, realistischer; al wordt de toon pas in stukje 9 positiever, wanneer ik eindelijk eens over iets leuks vertel. Te vaak heb ik immers het gevoel dat ik de leuke dingen al genoeg deel op social media of de blog, maar daar gaan de herinneringen ten onder tussen alle andere updates en informatie… Dus dat is wel jammer en nog een werkpuntje.

26 weekends voor mezelf houden

Na de drukte van afgelopen herfst en de feestdagen kreeg dit puntje mijn hoogste prioriteit. Maar na enkele superrustige weken in februari, waardoor de teller ‘twee-vrije-dagen-op-rij’ reeds op 7/8 staat, ben ik alle rust eigenlijk helemaal beu. Hoog tijd dat het moestuinseizoen kan starten zodat ik mijn zondagen aan wrieten in de grond kan spenderen, in plaats van liggen vegeteren in mijn zetel :-)
Ik besefte trouwens dat er twee dingen veranderd zijn t.o.v. van vorig jaar: we hebben een poetshulp, waardoor er makkelijk een halve dag per weekend vrijkomt, en ik kan strenger waken over mijn agenda, waardoor ik niet meer alles volprop. Ik zie de toekomst dus al wat rooskleuriger, want vorige zomer was écht te druk.

52 boeken lezen

Ik ben bezig in nummer 14 en nummer 15. Dankzij die zeven lege weekends gaat het erg vlot!

goede voornemens

Opruimproject

Mijn verveling was nog niet groot genoeg om hiermee aan de slag te gaan. Enkel de kleerkast van het lief werd aangepakt, waaruit bleek dat hij verdorie meer kleren heeft dan ik, en ik hoop dat de mijne binnenkort ook aan de beurt is. En mijn boekenkasten… Ik ben ervoor gaan staan, heb een paar titels bekeken, beseft hoe graag ik die drie kasten vol boeken eigenlijk zie, en ik heb mij omgedraaid en ben gaan lezen. Ahum.

Omdat we zo dus geen stap vooruit geraken, heb ik een lijstje gemaakt met projecten waarvan ik er elke maand één ga aanpakken:

 • badkamer (juli)
 • kamerplanten: de Grote Verpottingsronde (maart)
 • moestuin (mei-juni, want na de Ijsheiligen ga ik mijn handen daar enkele weken mee vol hebben)
 • mijn kleerkast (april)
 • ons terras (april)
 • living (dvd’s, cd’s, decoratiespullen) (augustus)
 • kookboeken en reisgidsen (september)
 • boekenkasten (december, jaja, zo lang mogelijk uitstellen)
 • fotoalbums (ook december; het gaat een drukke kerstvakantie worden!)
 • tuingerief (bij voorkeur in november, als het seizoen erop zit, maar het gaat dan te druk worden, dus vermoedelijk ook weer december)

… in een gezond lichaam

1200 km fietsen

De laatste twee weken van februari heb ik er de brui aan gegeven. Ik was uitgeschoven op een ijsplek en sindsdien moet ik van dat vriesweer niks meer hebben, ik geef dat toe. Eén week winter is leuk, daarna mag het gerust weer een graad of tien worden, danku. Verder heb ik mij wel braaf door weer en wind naar het werk gepeddeld, en dat was goed voor 219km. (Ter vergelijking: in 2017 was dat nu nog maar 123km.)

500km wandelen/lopen

Ik weet nog steeds niet of dat lopen nog wel iets gaat worden want ondanks de opbeurende woorden van de kinesist “dat er structureel niets mis is” en dat ik “zeker moet blijven lopen”, blijft mijn rug tegenwerken. Vandaar dat we hier stranden op 13km. Gewandeld werd er 53.5km, ook beter dan in 2017. Ik wandel sinds kort al eens onder mijn middagpauze, en dat was in februari goed voor 16km. Ook niet slecht hé!

goede voornemens

10.000 stappen

Sinds ik mijn nieuwe Fitbit heb, doe ik veel minder stappen op een dag dan vroeger. Ik kom maar zelden aan die begeerde 10K. Wanneer ik met de fiets ga, wordt dit niet meer geteld als stappen – bij mijn oude Fitbit was dat wél nog het geval – waardoor ik overdag keihard mijn best moet doen om een paar duizend stappen bij elkaar te sprokkelen. Zeker nu ik geen kilometers meer loop, is het niet gemakkelijk! In januari zat het gemiddelde op 7.601 stappen per dag, in februari steeg dat naar 9.255 omdat ik er effectief op begon te letten.

BMI <25

Dit puntje heb ik er pas onlangs aan toegevoegd: ik wil gezonder zijn. Doordat ik niet meer loop, kwam ik wel wat kilootjes bij, al was dat niet enkel van het niet-sporten op zich, maar ook van (andere) frustraties. (Hallo vreetbuien!) Zonder mijn gewicht per se te willen vermelden – want ik weet dat dat voor sommigen juist een droomgewicht is en ik wil nu geen discussie over ‘een maatje meer is ook mooi’, want het gaat mij niet zozeer om mijn overgewicht, wél over mijn gezondheid – mijn BMI zit nu op 27.5 en om een gezond BMI (<25) te bekomen, moet ik 7-8 kg kwijtraken. Maar vooral, vooral, wil ik van mijn vreetaanvallen af, want die vergiftigen mijn lijf.
De voorbije weken slaagde ik er niet in om dit getal naar beneden te krijgen, maar alleszins ben ik me bewust van het probleem en wil ik er nu aan werken verdorie.

goede voornemens

…in een gezondere wereld

Alles duurzaam kopen

Ondanks mijn voornemen om vooral niets te kopen dat ik niet per se nodig heb, werden er tóch heel wat spullen gekocht, en niet altijd even duurzaam (in het rood). Ziehier:

 1. Rode enkellaarsjes van Neosens
 2. Twee potjes nagellak van Nailmatic (in één verpakking dus het telt voor mij als één stuk)
 3. Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle (grappig dat ik iets moet kopen om net duurzamer door het leven te leren gaan)
 4. Trotter Berlijn (want probeer maar eens een reisgids uit de bib te pakken te krijgen op het juiste moment) > niet erg duurzaam, maar het hele gebeuren ‘citytrip met een vliegtuig’ is al niet duurzaam te noemen.
 5. Time to Momo Berlijn, want één reisgids is niet genoeg. Ahum.
 6. Een yogamat bij lavendermoon.be, een spiksplinternieuwe Belgische yogawebshop. Ik zocht al een tijdje een nieuwe, want mijn huidig matje is aan het verslijten. De yogamatten van Yoga Design Lab worden gemaakt uit duurzame materialen, zoals natuurlijk rubber (al heb ik daar mijn bedenkingen bij) en gerecycleerde PET-flessen (wat ik dan weer geweldig vind). De inkt die wordt gebruikt is watergebaseerd. En omygod het was liefde op het eerste zicht want moet je die kleuren zien!
 7. Plantjes. Vier stuks. Schaamte! Ter mijner verdediging wil ik nog zeggen dat zowel de clusia als de aglaonema bekend staan om hun luchtzuiverende kwaliteiten, en dat ze geteeld worden door Ogreen Champ, die zo’n beetje de instelling ‘hoe meer plantjes in huis hoe beter’ hanteren. Het nadeel is dat de plantjes in kartonnen potjes komen, wat zogezegd beter is dan plastic maar weinig houdbaar; op termijn zal ik ze alsnog moeten verpotten naar plastic potjes. De derde plant, een alocasia, zit evenmin in een plastic potje. Deze drie kocht ik bij Harvest Club, de allerleukste duurzame winkel van Leuven. De vierde plant is een mini-Elvis uit Dille & Kamille.
 8. Een pepermolen. Ik had er twee, maar beiden maalden to-taal niet meer goed. Ik heb even gezocht naar een ‘duurzaam’ model, maar koos uiteindelijk voor een Peugeot, omdat dat toch beschouwd wordt als het beste pepermolenmerk, dus ik hoop dat de molen een jaar of twintig meegaat, voilà.
 9. Nóg twee plantjes. Ik moest een plantje gaan kopen voor de zus, en zag er toen twee staan die ik ook mooi vond dus. Ja. Het lief heeft vooralsnog niet door dat ‘de familie’ weer is uitgebreid…

crazyplantlady

Geen boeken kopen en mijn te-lezen kast inkrimpen

Dát is wél gelukt: ik las reeds zes boeken van de lijst: nummer 1, 2, 40, 39, 38 en 37, en nummer 3 ben ik in bezig (en gaat niet zo rap uit zijn, met z’n +700 bladzijden). Van die zes gaan er al zeker drie weg. Ziet eens hoe goed ik aan het minimaliseren ben?!

En u? Hoe staat het met uw goede voornemens?

 

 

 

 

10 Comments

 1. Zo te lezen ben jij goed bezig! Mijn grote voornemen is om dit jaar niets nieuws te kopen en dat lukt goed. 1 x wol gekocht omdat ik naar de les moest maar voor de rest nog geen wol of boeken gekocht.

 2. Hihi, “het lief heeft nog niet door dat de familie weer is uitgebreid” :-) Hoeveel plantjes zijn er zo al stiekem binnengekomen? ;-)
  Is die gids voor een duurzaam leven de moeite? Of zijn het vooral basistips?

  Dat fietsen niet als stappen wordt meegeteld, heb ik met mijn Garmin ook voor. Als ik die in mijn broekzak steek tijdens het fietsen, dan gebeurt het wel, maar als hij – zoals logischerwijs meestal het geval is – aan mijn pols hangt, dan niet. En net zoals bij jou is het op dagen dat ik naar het werk fiets, echt bijna onmogelijk om aan 10000 stappen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.